Rechter: homostellen moeten kosten voor ivf-behandeling af kunnen trekken van belasting
Homostellen die samen een kind krijgen, moeten de kosten van de ivf-behandeling van een draagmoeder kunnen aftrekken van hun inkomstenbelasting. Vrouwen mogen dat nu wél, maar mannen niet, en dat is discriminerend. Dat oordeelt de rechtbank in Arnhem woensdag in een zaak van twee mannen bij wie de Belastingdienst de aftrekpost had geweigerd.
Volgens de rechter is dat discriminerend én in strijd met de mensenrechtenverdragen. Het stel uit Gelderland probeerde een kind te krijgen via een draagmoederschap in de Verenigde Staten. Eén van de mannen voerde de kosten van de ivf-behandeling op in zijn aangifte inkomstenbelasting. De Belastingdienst weigerde deze aftrekpost, omdat er geen sprake was van onvruchtbaarheid, ziekte of invaliditeit, wat de voorwaarden zijn.
De kosten voor een ivf-behandeling zijn alleen aftrekbaar als er sprake is van een medische indicatie, die wordt gegeven in geval van onvruchtbaarheid. Omdat de belanghebbende in deze zaak niet onvruchtbaar is, ontbreekt die medische indicatie.
Mannen niet, vrouwen wel?
De wettelijke regeling leidt volgens de rechtbank tot een ‘ontoelaatbaar verschil in behandeling’ tussen het homoseksuele stel en vrouwen die door onvruchtbaarheid niet op een natuurlijke wijze een kind kunnen krijgen. Zij mogen de kosten van een ivf-behandeling namelijk wel in aftrek brengen. De rechtbank oordeelde dat er geen redenen zijn die dit verschil in behandeling rechtvaardigen en vindt dat de politiek hier een oplossing voor moet vinden.
De rechtbank kan niet beslissen dat de kosten van de ivf-behandeling in het geval van het stel dat de zaak aanspande voor aftrek in aanmerking komen. Als de rechtbank dat zou doen zou zij op de stoel van de wetgever gaan zitten, en dat mag niet. Wel wil de rechter dat de Tweede Kamer opnieuw naar de regels gaat kijken.
Bekijk onze meest bekeken nieuwsvideo’s in onderstaande playlist:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Op deze plekken kun je een elektrische auto beter niet opladen
-
PREMIUM
Dermatoloog over huidkanker: ‘Huidkleurig bultje dat snel groeit? Dan meteen naar de dokter’
Lekker buiten zijn in het zonnetje, dat doen we maar al te graag in deze tijd van het jaar. Maar blootstelling aan te veel uv-straling in zonlicht kan leiden tot huidkanker, de meest voorkomende kankersoort in Nederland. Een op de vijf Nederlanders krijgt ermee te maken, weet Patrick Kemperman, dermatoloog bij Amsterdam UMC en het Dijklander ziekenhuis in Purmerend. Hij vertelt over de drie vormen van huidkanker en wat je kan doen om ze te voorkomen. -
6 tips
Ga schulden gelijk te lijf: ‘Oogkleppen ophouden en post niet openmaken is geen goed idee’
Voor het eerst sinds 2013 maken we ons méér zorgen over onze financiële situatie. Dat maakte het CBS vanochtend bekend. Met de hard stijgende prijzen voor het levensonderhoud kun je gemakkelijk in financiële nood raken. ,,Ongemerkt wordt alles duurder en opeens is het geld op.’’ Zes tips om schulden het hoofd te bieden. -
PREMIUMMet video
Het is kurkdroog en natuurbranden liggen op de loer: wat kunnen we doen?
Het is kurkdroog in Nederland en dat zal de komende weken waarschijnlijk niet veranderen. Wanneer krijgen we weer regen? Hoe gevaarlijk is de huidige droogte? En wat kunnen we doen om branden te voorkomen? We vragen het een meteoroloog, een brandweerman en een droogte-expert. -
AD Play
Havermelk vs. koffiemelk: kunnen Amsterdammer en zuivelboer elkaar vinden in discussie over dierenleed?
In de AD Play-serie Shula door stad en land onderzoekt programmamaker Shula Tas de ‘culturele kloof’. Ze reist door het land om te proberen te begrijpen hoe het kan dat zij, vanuit haar Amsterdamse Randstedelijke bubbel, zo anders naar maatschappelijke kwesties kijkt dan haar medelanders. Kunnen we elkaar iets beter begrijpen? Of blijven we hopeloos verdeeld? In de eerste aflevering ontmoet ze melkveehouder Rudie Freriks uit het Overijsselse Luttenberg.
-
Eurostar houdt hoop na topoverleg met ProRail en ministerie
-
-
-
PREMIUM
Koos en Jolentha zingen in hospice en vervolgens op uitvaart: ‘Sommigen lijken de dood even te vergeten’
Getuige zijn van je eigen begrafenis: het kan dankzij het muzikale duo Koos Sekreve en Jolentha Zaat. Ze komen langs in het hospice om voor patiënten de nummers te zingen die op hun uitvaart ook te horen zullen zijn. En dat is spannender dan optreden op een begrafenis, merken ze. ,,Een vader begon met zijn huilende dochter te knuffelen. Dat was wel een dingetje.”Westland -
Update
Nadat helft van de drugs was onderschept, zei Promes: ‘Dus me hele winst was door de helft’
Het Openbaar Ministerie houdt vast aan de strafeis van twee jaar tegen topvoetballer Quincy Promes voor het neersteken van zijn neef. En meteen daarna was vandaag ook de eerste zitting in die andere zaak waarin hij verdachte is: het importeren van honderden kilo’s cocaïne.