Rechter tikt kabinet op de vingers: uitstel hereniging asielzoeker met gezin mag niet
Het kabinet mag de hereniging van asielzoekers met hun gezin niet traineren om de asielcrisis het hoofd te kunnen bieden, heeft de voorzieningenrechter in Haarlem vandaag bepaald. Daarmee komt de zogeheten nareismaatregel op losse schroeven te staan.
In augustus werd een nareisbeperking ingesteld. Maar in een zaak over een Syrische vrouw die in Nederland een asielvergunning heeft gekregen, bepaalt de voorzieningenrechter nu dat haar Syrische gezinsleden meteen moeten worden toegelaten in Nederland. Zij hoeven niet eerst zes maanden te wachten.
Als een asielzoeker in Nederland mag blijven en een verblijfsvergunning krijgt, heeft die het recht om het gezin naar ons land te halen. Sterker nog, internationale verdragen verplichten landen om gezinsherenigingsaanvragen van kinderen met welwillendheid, menselijkheid en spoed te behandelen.
Kabinet bedacht een list
Nederland kan de hoge instroom van vluchtelingen momenteel niet aan en daarom bedacht het kabinet een list: via een tijdelijke maatregel kon de gezinshereniging een halfjaar worden uitgesteld, zeker als er geen woning beschikbaar zou zijn. Zo meende men een balans te hebben gevonden tussen het belang van het kind bij zowel geschikte huisvesting als bij de uitoefening van het recht op gezinshereniging.
Door die truc zet de voorzieningenrechter nu een streep in een voorlopig oordeel, met de opmerking dat het bezwaar van de gezinsleden ‘een goede kans van slagen’ heeft bij een beroepszaak. Het kan echter zijn dat een hogere rechter anders oordeelt; zeker omdat in deze specifieke zaak spoedeisendheid een grote rol speelt. Het tijdelijk visum dat gezinsleden hebben om in Soedan te kunnen verblijven, verloopt deze week.
De staatssecretaris had betoogd dat de nareismaatregel een feitelijke mededeling is waarvoor geen wettelijke basis nodig is, maar dat klopt dus niet
In strijd met de wet
De voorzieningenrechter vindt per saldo dat de nareismaatregel, die bestaat uit de mededeling dat verzoekers hun machtiging tot voorlopig verblijf pas in april kunnen afhalen, rechtsgevolg heeft. De staatssecretaris had betoogd dat het een feitelijke mededeling is waarvoor geen wettelijke basis nodig is, maar dat klopt dus niet.
Ook is de maatregel in strijd met de Nederlandse Vreemdelingenwet en met twee bepalingen in de Europese Gezinsherenigingsrichtlijn. ‘Dat de nareismaatregel is getroffen om de verplichtingen tot opvang van andere asielzoekers of statushouders na te kunnen komen, betekent niet dat de staatssecretaris zijn verplichtingen tegenover de vrouw en haar gezinsleden daaraan nu ondergeschikt kan maken’, staat in het vonnis.
In het concrete geval van het Syrische gezin betekent de uitspraak dat de gezinsleden alsnog binnen 24 uur hun machtiging tot voorlopige verblijf moeten krijgen. Daarmee kunnen zij naar Nederland komen.
De Immigratie- en Naturalisatiedienst IND gaat meteen een visum regelen voor het Syrische gezin om naar Nederland te komen. Een woordvoerster van de dienst meldt dat in een reactie op de uitspraak van de rechter in Haarlem.
Maatregel eerst toetsen
VluchtelingenWerk Nederland vindt het kwalijk dat het kabinet het op een rechtszaak heeft laten uitkomen. Volgens de organisatie had het kabinet de maatregel eerst moeten laten toetsen door de Raad van State omdat er juridische twijfels over waren. ,,Zo kan men voorkomen dat mensen gedupeerd worden door beleid dat achteraf toch niet wettig blijkt te zijn. Omdat het uitstellen van gezinshereniging onherstelbaar leed veroorzaakt, leent dit beleid zich hier bij uitstek voor. Honderden gezinsleden zijn inmiddels al gedupeerd door de maatregel.” De organisatie noemt de kabinetsmaatregel om de instroom van familieleden van toegelaten asielzoekers tijdelijk te beperken definitief onhoudbaar.
Bekijk onze nieuwsvideo’s in onderstaande playlist:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Skivakantie: hier zijn winterbanden en sneeuwkettingen verplicht
Heel wat Nederlanders gaan binnenkort weer met de auto op skivakantie. Maar hoe zit het met de verplichting tot winterbanden? En hoe bevestig je sneeuwkettingen? Dit zijn de belangrijkste regels. -
column
Om vijf uur ’s ochtends je bed uit, net als Obama: waarom we graag succesvolle mensen nadoen
Thijs Launspach is psycholoog en stressexpert en auteur van het boek Fokking druk. Hij verwondert zich over het moderne werken en geeft elke week tips voor meer geluk en minder stress op je werk. Vandaag: routines van succesvolle mensen -
Helft jonge asielzoekers binnen vijf jaar in Nederland herenigd met familie
De helft van alle alleenstaande, minderjarige asielzoekers die in 2015 naar Nederland kwamen, slaagde erin binnen vijf jaar herenigd te worden met hun familie. Vooral veel Syrische tieners konden hun familieleden naar Nederland laten komen. -
PREMIUM20 jaar terug
‘Gewetenloze’ Fouad vermoordde Mientje en Mientje: ‘Hij heeft alles kapotgemaakt’
Fouad is de liefde van zijn leven, denkt René Aarts. Onbedoeld haalt hij de moordenaar van zijn moeder binnen de familie. Op 7 februari 2003 vermoordt Fouad op beestachtige wijze de overbuurvrouwen Mientje Aarts (69) en Mientje Bartelen (75) in een arbeiderswoninkje in Nijmegen. Wat bezielde hem? Hoe liep het af? En hoe gaat het met de nabestaanden, twintig jaar na dato? -
Getest: Dit is de beste vrijstaande vaatwasser
Wat is de beste vrijstaande vaatwasser? En welke heeft de beste prijs-kwaliteitverhouding? De Consumentenbond geeft antwoord.
-
PREMIUMcolumn / Met video1
Een notoir leeghoofd als Monique Smit wakkerde nota bene de blinde haat voor een schrijver aan
Özcan Akyol schrijft drie keer per week over wat hem bezighoudt. -
-
-
PREMIUM1
Elnaz (29) startte op het vmbo-kader, nu is ze arts: ‘Zo’n citoscore is niét het einde van je reis’
Hoe vaak ze het wel niet te horen kreeg. Als ze een toets niet haalde of een jaar bleef zitten. ‘Elnaz, stop ermee, ga gewoon iets anders doen’. Maar Elnaz Alagha (29) uit Maarssen stopte niet. Achttien jaar geleden startte ze op vmbo-kader, nu mag ze zichzelf officieel arts noemen. ,,Ik dacht: wacht maar, ik bewijs jullie het tegendeel.’’ -
PREMIUM
Geen overlast van enorme asielboot, tóch stemmen veel inwoners Velsen tegen verlenging
De bijna duizend asielzoekers op de enorme veerboot aan de kade in Velsen-Noord zorgen niet voor overlast, toch stemmen veel omwonenden straks tegen verlenging van het contract. ,,De gemeente en Den Haag hadden beloofd dat het maar voor een half jaar was.”