Volledig scherm
PREMIUM
© ANP

Rechters brengen politiek in verlegenheid: trappen ze te vaak op de rem?

Veel gevoelige kwesties - de omgang met IS-kinderen, het stikstofdossier, de gaswinning - exploderen na uitspraken van de rechter. Zitten rechters te vaak op de stoel van de politiek?

Leonne Zeegers (58) uit Breda is maar wat blij met de rechter. Vorig jaar oordeelde de rechtbank in Limburg dat Zeegers - geboren met fysieke kenmerken van beide geslachten, Leonne voelt zich soms mannelijk, dan vrouwelijk - het recht heeft om ‘geslacht onbekend’ op het paspoort te krijgen. Een doorbraak: ,,Ja, dat was voor mij heel positief. Waarom moet er überhaupt een geslacht in een paspoort?” In een toelichting op het vonnis schreef de Limburgse rechter dat ‘de tijd rijp’ is voor een genderneutrale aanduiding in het paspoort als mensen daar behoefte aan hebben. Opzienbarend op het oog, buiten de lijntjes volgens critici, maar Zeegers vindt het niet meer dan logisch: ,,Deze rechter zei: luister overheid, jullie tekenen allerlei verdragen, ook over genderdiversiteit. En ja: wie a zegt, moet dan ook b zeggen.”

  1. Coronaroddel over dochter kost bakker in Wezep klanten: ‘Het fatsoen is helemaal weg!’
    PREMIUM

    Coronarod­del over dochter kost bakker in Wezep klanten: ‘Het fatsoen is helemaal weg!’

    Wat een roddel in een dorp niet teweeg kan brengen. Eigenaar Ipo Oosterhuis van bakkerij Kroese in Wezep weet niet wat hem overkomt als maandag een bericht over zijn dochter viraal gaat in het dorp. Dat ze corona heeft en voor besmettingsgevaar zou zorgen. Leveranciers bellen af en klanten blijven weg. ,,Het fatsoen is weg. En morgen wordt mijn moeder begraven, ik heb niet eens tijd om te rouwen.’’