Rechtszaak blokkeerfriezen ontaardt in Friese demonstratie

videoDe rechtszaak tegen de 34 Friezen die vandaag werkstraffen hoorden eisen omdat zij een antipietendemonstratie op de snelweg blokkeerden, is een 'pro-Friese demonstratie' geworden. Bijna 200 mensen met Friese vlaggen zongen de verdachte 'blokkeerfriezen' voor de rechtbank toe.

De 34 Friezen hoorden vandaag bijna allemaal werkstraffen eisen van - in de meeste gevallen - 120 en soms 240 uur. De mannen en vrouwen die deze week terechtstaan, blokkeerden op 18 november 2017 de snelweg net voorbij Joure om te verhinderen dat twee bussen vol anti-zwartepietdemonstranten door konden rijden naar de intocht van Sinterklaas in Dokkum. De blokkade veroorzaakte een file van drie kilometer en het nodige gevaar.

Na de strafeis ontstond buiten de nodige discussie tussen voor- en tegenstanders van Zwarte Piet. Gaandeweg de middag verzamelden zich steeds meer Friezen om steun te betuigen aan de verdachten die door velen juist als helden worden gezien. Zij zouden 'de relschoppers' die het sintfeest kwamen verstoren hebben tegengehouden. Veel verdachten staan zelf ook nog steeds achter de actie. ,,Wij waren zo trots op de intocht van Sinterklaas in Dokkum, waarom moesten die activisten dat komen verprutsen,'' zei een van de verdachten tijdens de rechtszaak. 

'Jenny bedankt'

Toen boegbeeld van de blokkeeractie Jenny Douwes vanmiddag tijdens een korte schorsing naar buiten kwam, begon de menigte uit volle borst het Fries volkslied te zingen. Ook scandeerden zij 'Jenny bedankt'. Douwes, die ook een werkstraf (240 uur) hoorde eisen en opgelucht was 'dat ze niet de cel in hoeft', was zichtbaar onder de indruk. Jenny Douwes stond als enige van alle verdachten terecht voor opruiing omdat zij via Facebook de aanzet had gegeven tot de blokkeeractie. Jenny kreeg een krans omgehangen en het Friese erekruis.

De term 'blokkeerfriezen' is inmiddels een geuzennaam geworden. De rechtszaak is al vier dagen aan de gang. Enkele verdachten namen aan het eind van de zitting nog het woord. Een van hen haalde allerlei andere betogingen aan waarbij het verkeer werd geblokkeerd en waar niemand voor werd vervolgd. De zitting van vandaag duurde tot in de avonduren.

De rechter doet 9 november om 13 uur uitspraak.

Volledig scherm
'Opperblokkeerfriezin' Jenny Douwes (die 240 uur werkstraf hoorde eisen) wordt toegezongen en krijgt een krans om haar nek. © Joyce Beukema
 1. Nederlandse journalist zette Fox-show expres op stelten: ‘Leek wel een verwaande kwast’
  Video

  Nederland­se journalist zette Fox-show expres op stelten: ‘Leek wel een verwaande kwast’

  Journalist en historicus Rutger Bregman, die vorige week werd uitgescholden door Fox News-presentator Tucker Carlson, heeft diens tv-programma opzettelijk ontregeld. Dat vond hij nodig om zijn punt te maken, hoewel hij naar eigen zeggen wel overkwam als een ‘verwaande kwast’. ,,[Want] je entert iemands talkshow en je hebt met voorbedachten rade een plan om de boel op stelten te zetten.’’
 2. Patricia Paay betwist dat ze geld heeft geleend: Ik ben dupe van een familieruzie
  Update

  Patricia Paay betwist dat ze geld heeft geleend: Ik ben dupe van een familieru­zie

  Patricia Paay knokte vandaag in de rechtbank in Breda om de schadeclaims te mogen houden die ze heeft ‘gewonnen’ in haar rechtszaken tegen GeenStijl en Johan Vlemmix. Het administratiekantoor Osuro uit Leiderdorp zegt nog zo'n 93.000 euro van haar te krijgen, onder meer voor alle juridische kosten die Paay heeft moeten maken. De zaak eindigde vandaag onbeslist. Beide partijen gaan opnieuw om tafel om eruit te komen.