Volledig scherm
Foto ter illustratie. © ANP

Rechtszaak om verkeersboete demente Downpatiënt Nancy

De 49-jarige Nancy met het Syndroom van Down kreeg een verkeersboete omdat ze geen gordel droeg. Dat zegt Jaap Wijnman, wettelijk vertegenwoordiger van de vrouw, die een beroep instelde bij de officier van justitie, maar dat afgewezen zag. ,,Onbegrijpelijk", zegt Wijnman, ,,Nancy heeft geen idee wat ze verkeerd heeft gedaan en moet nu een boete betalen van haar Wajong-uitkering."

Wijnman is nog steeds verbouwereerd over de in zijn ogen halsstarrige houding van het Openbaar Ministerie. De 49-jarige vrouw zat als passagier bij haar broer in de auto na een bezoek aan de Nijmeegse vierdaagse. Na een angstaanval weigerde Nancy haar gordel om te doen. ,,Om onverklaarbare redenen begon zij luid en onhoudbaar te schreeuwen", meent Wijnman. 

Haar broer bracht haar naar de zorginstelling in het Gelderse Overasselt, twaalf kilometer verderop. Zonder gordel, want alleen zo bleef zij rustig zitten.

Boete

Onderweg werd de  man door de politie staande gehouden bij een routinecontrole. Na uitleg van de bestuurder kreeg hij toestemming om zonder gordel door te rijden. Wel maakte de agent een proces-verbaal op voor de broer, met een boete van 149 euro. 

Volgens Wijnman, die ook officier is bij de Koninklijke Landmacht, zouden de vrouw, noch haar broer de kosten voor de verkeersovertreding moeten dragen. ,,In beroep gaf ik aan dat de vrouw dement was en geheel onverwacht geen gordel om wilde." 

Dementie

Ongegrond, vond het OM. Wanneer er op medische gronden geen gordel gedragen kan worden dan moet vooraf een ontheffing aangevraagd worden. ,,Ik begrijp de agent nog wel, die doet gewoon zijn werk. Wat mij frustreert is de pokhouterige reactie van Margriet, de dame die mij namens het OM te woord stond. Er wordt geen rekening gehouden met de toestand van Nancy, terwijl we allemaal weten hoe groot de impact van dementie is, laat staan op die van een Downpatiënt." 

Quote

Ik begrijp de agent nog wel, die doet gewoon zijn werk

Jaap Wijnman
Quote

Triest dat het zover moet komen. Ik had gerekend op meer inlevings­ver­mo­gen van de officier.

Jaap Wijnman

Dinsdag verschijnt Wijnman namens de vrouw voor de rechter in Nijmegen. Als wettelijk vertegenwoordiger is hij bevoegd om beslissingen te nemen voor iemand die dat zelf niet kan. ,,Triest dat het zover moet komen. Ik had gerekend op meer inlevingsvermogen van de officier. Maar ik wil best opnieuw uitleggen hoe onberekenbaar een persoon met het syndroom van Down met zware dementie is. Kennelijk is dat nog steeds niet duidelijk." Zowel de politie als het OM wilden voorafgaand aan de rechtszaak niet reageren.

Update 17 januari 14.00 uur:
,,De rechtszaak heeft gisteren gediend”, zo laat OM-woordvoerer Ernst Koelman weten. ,,Besloten is de zaak aan te houden. Er is om een verklaring van de betrokken agent gevraagd om nu eerst meer duidelijkheid te krijgen over het voorval.”

De boete is gegeven aan de bestuurder van de auto, de broer van Nancy. Omdat hij en de vrouw dezelfde voorletter hebben, kan het OM zich voorstellen dat de vrouw aanvankelijk dacht dat de boete haar betrof.