Risiconiveau ‘ernstig’ in beeld, kabinet overweegt breed scala aan opties
Ons land stevent af op risiconiveau ‘ernstig’, gemeten naar het aantal ziekenhuisopnames van coronapatiënten. Het kabinet overlegt koortsachtig over een set ingrepen om het tij te keren.
In de afgelopen 24 uur werden er 113 nieuwe coronapatiënten binnengebracht op de verpleegafdelingen, blijkt uit de nieuwste ziekenhuisdata. Op de ic’s werden 21 nieuwe patiënten opgenomen. Het aantal coronapatiënten op intensive cares in de Nederlandse ziekenhuizen is nu weer opgelopen tot 200, het hoogste aantal sinds 21 september.
Volgens meerdere modelleringsexperts is inmiddels feitelijk risiconiveau ‘ernstig’ bereikt, met een 7-daags gemiddelde van meer dan 100 nieuwe coronapatiënten per dag. Maar de meest recente dagen tellen officieel nog niet mee in het gemiddelde, omdat de cijfers over deze dagen nog niet compleet zijn. Het landelijke risiconiveau, dat nu op ‘zorgelijk’ staat, wordt komende dinsdag opnieuw vastgesteld.
Alle opties open
Die dag besluit het kabinet ook over extra maatregelen om het virus weer in te dammen. Om de nieuwe coronagolf te stuiten, houdt het kabinet alle opties open, benadrukken ingewijden. Het thuiswerkadvies of vaste zitplekken in de horeca worden dan gewogen. Maar ook uitbreiding van de coronapas naar bijvoorbeeld culturele instellingen en pretparken is een optie, en de herinvoering van de 1,5 meterregel en mondkapjesplicht in winkels en stations liggen op tafel.
Speciale regels voor lokale brandhaarden of ongevaccineerden zijn geen taboe, hoewel voor die laatste optie weinig politiek draagvlak is. ,,Maar er is echt geen hiërarchie in de opties aan te geven nu”, zegt een bron. ,,De situatie is niet goed vergelijkbaar met de vorige golven, dus we wachten eerst de analyse en prognose van het OMT af om te kijken of lichte ingrepen al genoeg zijn of dat er echt forse maatregelen moeten komen.” Dat advies van het Outbreak Management Team komt een dezer dagen.
De overheid heeft zelf eerder gecommuniceerd dat risiconiveau ‘ernstig’ nieuwe, collectieve maatregelen met zich mee kan brengen. Te denken valt aan een terugkeer van de 1,5 metersamenleving, meer gebruik van mondkapjes, een strenger thuiswerkadvies en een bredere inzet van coronabewijzen, bijvoorbeeld in het onderwijs.
Tekst gaat verder onder grafiek
In totaal worden er nu 859 mensen behandeld in ziekenhuizen vanwege Covid-19, de ziekte die door het coronavirus wordt veroorzaakt. Dat zijn er 10 meer dan een dag eerder. De laatste keer dat er zoveel coronapatiënten in de ziekenhuizen lagen, was op 8 juni.
Ook het aantal besmettingen met het virus blijft stijgen. In het laatste etmaal zijn 7301 nieuwe coronagevallen vastgesteld. Dat is het hoogste aantal sinds 19 juli. In de afgelopen zeven dagen registreerde het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) 41.409 positieve tests. Dat is 56 procent meer dan in de week ervoor.
Gek dat kabinet wacht
Modelleringsexpert Marino van Zelst vindt het gek dat het kabinet volgende week pas nieuwe coronamaatregelen bekendmaakt, voegt hij telefonisch toe. ,,Laten we vooral nog een week wachten voor er actie in de tent komt, zeg ik dan sarcastisch.”
Volgens de expert is de coronapersconferentie namelijk de belangrijkste manier om ingrepen te communiceren. ,,Maar daarvoor moet eerst een hele trein gaan rijden: een OMT-advies, Catshuis-overleg, lekken naar de pers en de officiële besluitvorming op de dag van de persconferentie.”
Hij ziet dat coronaminister De Jonge al wél vragen beantwoordt van journalisten, maar zou het liefst zien dat de bewindsman proactief zelf naar buiten brengt ‘dat er momenteel wel iets aan de hand is’.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Zo ben je de buxusmot te slim af: ‘Timing van de behandeling is cruciaal’
-
lezersvraag
Mijn moeder (75) slikt al jaren elke dag vijftien pillen, zijn die echt allemaal nodig?
Passen de medicijnen die je slikt nog wel bij jou? Want van sommige neemt de werking af, of er zijn pillen gekomen met minder bijwerkingen. Als je je zorgen maakt om je vader of moeder dan kan het zeker geen kwaad om de medicatie met je apotheker of huisarts te bekijken, zegt apotheker Sander van den Bogert. In deze rubriek beantwoorden onze deskundigen elke week een lezersvraag over relaties, gezondheid, voeding en andere onderwerpen. -
Straf voor Brech kan blijven: hij móét Nicky hebben gedood, ‘ook zonder duidelijke doodsoorzaak’
De veroordeling van Jos Brech kan in stand blijven, zo adviseert de advocaat-generaal dinsdag aan de Hoge Raad. De Limburger wordt verdacht van het doden, misbruiken en ontvoeren van de 11-jarige Nicky Verstappen in 1998. Brech is in hoger beroep veroordeeld tot zestien jaar cel, maar ontkent iedere betrokkenheid.Heibloem, Simpelveld, Brunssum -
Vraag naar tweedehands dieselauto’s stijgt: dit is de reden
Gebruikte diesels zijn weer meer in trek, zo blijkt uit cijfers die het moederbedrijf van verkoopsites Autotrack en Gaspedaal vrijgeeft. De toenemende populariteit van tweedehands dieselauto’s hangt zeer waarschijnlijk samen met het groeiende prijsverschil tussen de benzine- en dieselprijzen. -
Brunssum tattoohoofdstad van Nederland
Zelf zet hij al een jaar of tien plaatjes op armen, benen, ruggen en andere lichaamsdelen, maar sinds hij is begonnen heeft de Brunssumse tattoo-ondernemer Nick Limpens er veel collega's bij gekregen. Heel veel zelfs: de Limburgse gemeente is inmiddels, gemeten naar het aantal tatoeëerders per duizend inwoners, de tattoohoofdstad van Nederland.Brunssum
-
Niemand ontloopt vervolging na geweldsexplosie Bijlmer, met dank aan massale steun burger
-
-
-
PREMIUM
Familie woest omdat ziekenhuis verantwoordelijkheid voor dood Ali (13) ontkent: ‘Onbegrijpelijk’
Met een verdenking van hersenvliesontsteking ging Ali Muhammad naar het ziekenhuis. In het Maasstad Ziekenhuis werd daar echter niets mee gedaan, waarna de 13-jarige jongen overleed. In een intern rapport wordt verantwoordelijkheid voor zijn dood ontkend. De advocaat van de familie, Saliha Aksu-Ari, veegt de vloer aan met het rapport.Rotterdam -
PREMIUM
Heidi en Yvonne overleefden pontdrama: ‘Je hoorde onder water de paniek’
Wat de jaarlijkse schoonmaak van een natuurgebied moest worden, liep uit op een drama. Het pontje sloeg om, waardoor minstens tien mensen in het water en onder het veer terecht kwamen. Slachtoffers Heidi en Yvonne blikken nu voor het eerst terug op het ongeluk. ,,Toen ik mijn ogen open deed, zag ik alleen gelig water’’.Zuidland, Rotterdam