Rotterdam Maasstad ziekenhuis.
Volledig scherm
Rotterdam Maasstad ziekenhuis. © Arie Kievit

RIVM: 148 sterfgevallen en 502 nieuwe meldingen van ziekenhuisopnames

De afgelopen 24 uur zijn er in Nederland 148 meldingen gedaan van mensen die zijn overleden aan het coronavirus. Het totaal aantal overleden patiënten komt daarmee op 1487. Dat meldt het RIVM in de dagelijkse update. Er zijn 502 meldingen bijgekomen van mensen die in het ziekenhuis liggen of lagen. Het RIVM benadrukt dat deze mensen lang niet allemaal de afgelopen 24 uur zijn overleden of in het ziekenhuis opgenomen.

Het aantal positief geteste patiënten staat nu op 15.723 personen, een stijging van 1026  ten opzichte van gistermiddag. 6286 coronapatiënten zijn opgenomen (geweest) in een ziekenhuis, een stijging van 502 personen. Het aantal nieuw gemelde sterfgevallen en ziekenhuisopnames is daarmee wat lager dan gisteren (toen 166 doden en 625 ziekenhuisopnames).

Inmiddels is ook een derde melding binnen gekomen bij het RIVM van een overleden persoon onder de vijftig jaar. Het aantal overleden personen tussen 50 en 60 jaar is nu 26.

Lange adem

Volgens het RIVM beginnen de eerste effecten van de maatregelen zichtbaar te worden. Maar om de verspreiding van het virus blijvend te vertragen is een lange adem nodig. Het is dan ook heel belangrijk dat iedereen de maatregelen de komende periode blijft opvolgen, schrijft het RIVM.

Belangrijk om te zeggen is dat het gaat om méldingen van overleden personen en mensen die in het ziekenhuis liggen of lagen. De werkelijke datum van - bijvoorbeeld - het overlijden kan al meerdere dagen geleden zijn en toch pas nu gemeld. Datzelfde geldt voor  meldingen van ziekenhuisopnames. 

Daarom is uit de dagcijfers van het RIVM niet een duidelijke conclusie te trekken over hoe snel het virus zich momenteel verspreidt. Het gaat om meldingen van nieuwe sterfgevallen en nieuwe ziekenhuisopnames die tussen 2 april 10.00 uur en 3 april 10.00 uur zijn binnengekomen. 

Al die meldingen worden ‘verdeeld’ over de werkelijke datum van overlijden of ziekenhuisopname.  Alle nieuwe gevallen worden in een grafiek verwerkt waaruit dan steeds beter te zien is hoe hard het aantal nieuwe gevallen nog stijgt, of uiteindelijk misschien zelfs daalt. Kijkend naar die grafiek is 24 maart nog steeds de dag met de meeste ziekenhuisopnames (554). Hoewel er nog steeds meldingen op allerlei dagen bij zullen komen, wordt een duidelijke afvlakking na 24 maart steeds zichtbaarder.

Bekijk onze video's over het coronavirus in onderstaande playlist:

 1. Operaties St Jansdal geannuleerd in Harderwijk na corona-uitbraak op verpleegafdeling

  Operaties St Jansdal geannu­leerd in Harderwijk na corona-uit­braak op verpleegaf­de­ling

  Door een corona-uitbraak op een verpleegafdeling in ziekenhuis St Jansdal in Harderwijk - waarbij zowel patiënten als medewerkers zijn betrokken - moet het ziekenhuis gedeeltelijk weer ingeplande reguliere zorg alsnog staken. Tot en met 29 mei wordt een aantal niet-spoedeisende, geplande operaties geannuleerd op alle locaties van het ziekenhuis. De spreekuren op de poliklinieken gaan vooralsnog wel gewoon door.
 2. Johan Derksen weet het zeker: Als er een vaccin is, gaan we weer over tot orde van de dag
  TV-SHOW NL NA CORONA

  Johan Derksen weet het zeker: Als er een vaccin is, gaan we weer over tot orde van de dag

  De vraag wat media kunnen leren van deze crisis wordt zometeen in de speciale tv-show De Toekomst van Nederland door Angela de Jong, Johan Derksen en Jort Kelder besproken. Zijn media, zeker in het begin, kritisch genoeg geweest? Was het terecht dat kritiek van Maurice de Hond, Marianne Zwagerman en Kelder zelf aanvankelijk direct werd weggehoond, terwijl inmiddels het hele land over de onderwerpen praat die zij als eerste agendeerden?