RIVM: 78 sterfgevallen, 315 nieuwe opnames van coronapatiënten

videoDe afgelopen 24 uur zijn er in ons land 78 meldingen gedaan van personen die zijn overleden ten gevolge van het nieuwe coronavirus Covid-19. Dat meldt het RIVM in de dagelijkse update. In totaal zijn nu 2151 Covid-19 patiënten opgenomen in een ziekenhuis.

Met de nieuwe RIVM-cijfers komt het aantal sterfgevallen in ons land uit op 434. Gisteren waren dat er nog 356, toen was er een stijging van 80 doden. Het totaal aantal positief geteste patiënten is met 1019 gestegen naar 7431. De meeste gemelde patiënten vallen in de leeftijdscategorie 75-79 jaar.

Het aantal in het ziekenhuis opgenomen patiënten en het aantal overledenen neemt volgens het RIVM minder snel toe dan je zonder maatregelen zou verwachten. Dit zou er volgens het instituut mogelijk op kunnen wijzen dat de genomen maatregelen invloed krijgen op de snelheid van verspreiding van het virus. Eind deze week of begin volgende week zijn deze effecten volgens het instituut beter te duiden.

Coronatest.
Volledig scherm
Coronatest. © Paul Rapp

Provincies

De meeste positief geteste personen wonen in de provincie Noord-Brabant, namelijk 2161 personen. Daarna zijn de meeste positief gemelde patiënten gemeld in Zuid-Holland (1042) en Noord-Holland (1029). In de provincies Friesland en Drenthe zijn de minste besmettingen met respectievelijk 71 en 72 positief geteste personen.

De meeste overleden patiënten vallen in de leeftijdscategorie 80 – 84 jaar.

Procentueel gezien komt 28,9 procent van alle vastgestelde besmettingen in het ziekenhuis terecht, van het totale aantal patiënten komt 5,8 procent te overlijden. Het aantal dat met een coronabesmetting in het ziekenhuis terechtkomt kan ook hoger liggen, omdat besmetting soms later wordt vastgesteld.

Luister nu naar de nieuwste aflevering van Achter het Verhaal:

Meldingen

De aantallen van het RIVM gaan over meldingen die dagelijks binnenkomen, maar niet elke ziekenhuisopname of ieder sterfgeval wordt meteen doorgegeven. Daardoor pakken de cijfers van eerdere dagen soms plots hoger of lager uit. De tabel met het aantal nieuwe ziekenhuisopnames biedt daardoor inmiddels een  iets optimistischer plaatje: de stijging van het aantal nieuwe opnames vlakt af, gisteren werden er 154 patiënten in het ziekenhuis opgenomen, een dag eerder waren dat er nog 260.

Volgens een woordvoerder van het RIVM zijn de ziekenhuisregistraties nu goed op orde, maar is het nog te vroeg om stellige conclusies te trekken. ,,We moeten voorzichtig zijn.”

De lijst
Volledig scherm
De lijst © RIVM

Kijk  hier naar onze video's over corona:

  1. VVD laat PVV en Forum verder achter zich in virtuele peiling: ‘Rutte is een echte crisismanager’

    VVD laat PVV en Forum verder achter zich in virtuele peiling: ‘Rutte is een echte crisismana­ger’

    Premier Mark Rutte krijgt veel waardering voor de manier waarop hij met de coronacrisis omgaat. In de eerste weken van de crisis stijgt de VVD met acht zetels in de virtuele peilingen. Geert Wilders (PVV) en Thierry Baudet (Forum voor Democratie) verliezen juist kiezers vanwege hun opstelling en het beleid dat zij hebben bepleit in deze crisis, blijkt uit onderzoek van onderzoeksbureau Ipsos en EenVandaag.