RIVM-baas: Sneller terug naar normale ic-capaciteit

videoVóór 1 juni kan het het aantal bezette plaatsen op de intensive care weer zijn gezakt onder de normale capaciteit. Dat meldt RIVM-directeur Jaap van Dissel vanmorgen aan de Tweede Kamer.  De piek ligt nu in de laatste week van april.

Vorige week nog toonde de grafiek dat de bezetting van de ic‘s pas half juli weer zou zakken onder de gebruikelijke capaciteit, die 1150 plaatsen bedraagt. De voorspelde piek lag toen rond 1 mei.

Van Dissel: ,,We waren eerder somberder.” Toch benadrukt de RIVM-directeur in een briefing aan de Tweede Kamer dat er nog een tijd lange een forse druk op de ic’s zal blijven. ,,Die werken momenteel op 200 procent.”

Vanmorgen bleek al uit een brief van het Outbreak Management Team (experts, waaronder het RIVM) dat de piek inmiddels binnen de opgeschaalde ic-capaciteit zal blijven. 

Verwacht wordt dat het aantal nieuwe ziekenhuisopnames stabiliseert. De piek van het aantallen nieuwe ic-opnames per dag lijkt ook bereikt te zijn. Echter, de totale bezetting van de intensive care zal komende weken nog toenemen vanwege een vertraagde uitstroom van patiënten, die lang op de ic verblijven.

Verpleeghuislocatie

Er was ook minder goed nieuws: zo’n 10 procent van de gemelde coronagevallen is op een verpleeghuislocatie. Van Dissel: ,,We zien toch dat het hier gaat om kwetsbare personen.” 

Van het totaal aantal verpleeghuislocaties (2500), is momenteel op circa 900 locaties het coronavirus vastgesteld. 

Het RIVM gaat deze ontwikkeling verder onderzoeken. Inmiddels geldt de maatregel dat mensen in verpleeghuizen geen bezoek mogen ontvangen.  

Immuniteit

Verder herhaalde de RIVM-directeur, wat ook algemeen bekend is, dat een coronabesmetting niet per se betekent dat mensen immuun zijn voor het virus. Bij milde klachten worden ook minder antistoffen opgebouwd.   

RIVM-directeur Jaap van Dissel tijdens de briefing over het coronavirus in de Tweede Kamer
Volledig scherm
RIVM-directeur Jaap van Dissel tijdens de briefing over het coronavirus in de Tweede Kamer © BSR Agency
  1. Woede na dood George Floyd slaat over naar Europa, demonstraties in Berlijn, Londen en Amsterdam

    Woede na dood George Floyd slaat over naar Europa, demonstra­ties in Berlijn, Londen en Amsterdam

    Diverse antiracisme-organisaties houden morgen op de Dam in Amsterdam een manifestatie uit protest tegen wat zij politiegeweld tegen zwarten in de VS en de EU noemen. Aanleiding tot het protest is de dood van George Floyd in de Amerikaanse stad Minneapolis, die vorige week na een hardhandige arrestatie door de politie overleed. Dat leidde tot een golf van onrust in Amerikaanse steden. Maar ook in Duitsland en Engeland zijn mensen de straat op gegaan om te demonstreren.