RIVM: Defensiepersoneel op veel meer plekken jaren blootgesteld aan chroom-6-verf
VideoOp alle defensielocaties was blootstelling aan chroom-6 mogelijk. Dat blijkt uit een nieuw rapport van het RIVM dat vanmorgen is gepresenteerd.
De (oud-)medewerkers van deze locaties komen ook in aanmerking voor een schadevergoeding als zij door chroom-6 ziek zijn geworden. Ze waren volgens het RIVM niet voldoende beschermd. Demissionair staatssecretaris Barbara Visser biedt haar excuses aan alle (oud-)medewerkers en hun nabestaanden.
Om hoeveel mensen het precies gaat is volgens het RIVM niet te achterhalen. Tot nu toe hebben zich wel 4000 mensen laten registreren die zeggen onbeschermd te hebben gewerkt, maar mogelijk gaat het om veel meer werknemers. In de periode 1970 tot 2015 hebben zo'n 850.000 mensen bij Defensie gewerkt.
De nu gepresenteerde uitkomsten geven volgens het RIVM duidelijkheid aan werknemers: als ze onbeschermd met chroom-6 bij Defensie hebben gewerkt en ze later gezondheidsklachten krijgen, dan is nu vast te stellen of dat werkgerelateerd is. Er is dan een vergoeding mogelijk die - afhankelijk van de klachten - ligt tussen de 5.000 en 40.000 euro. Daar bovenop kunnen mensen nog individuele claims indienen.
Het nu gepresenteerde rapport is het laatste onderzoek van een kwestie die de gemoederen al sinds de jaren zeventig bezig houdt. Medewerkers van Defensie die tussen 1984 en 2006 op vijf Navo-locaties het onderhoud van Amerikaans materieel verzorgden, merkten dat er opvallend veel collega’s ziek werden of vroeg overleden. Ze hadden vaak kanker. Na berichten over de giftigheid van de chroomhoudende verf waarmee zij jarenlang Amerikaanse tanks van een beschermende laag voorzagen, wilden ze er het fijne van weten.
Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) onderzocht sinds 2015 de gevolgen van werken met Chroom 6 bij Defensie. De eerste resultaten waren begin juni 2018 glashelder: bij langdurige blootstelling kan chroom-6 kan long, neus, neusbijholte en maagkanker veroorzaken, concludeerde het RIVM. Ook kan het leiden tot eczeem, allergische astma en rhinitis, chronische longziekten of een perforatie van het neustussenschot. In een onderzoek later kwam daar strottenhoofdkanker bij.
De gevaren waren al sinds 1973 bekend. Dat er niks mee werd gedaan, lag volgens het RIVM aan de wens te kunnen blijven werken. De vrees was dat de onderhoudslocaties zouden worden gesloten als Defensie de Amerikanen om meer geld vroeg voor veiligheidsmaatregelen.
De tekst gaat verder onder de foto:
Volgens het RIVM schoot Defensie ernstig tekort door werknemers decennialang bloot te stellen. Vooral spuiters, lassers of meewerkende voormannen op de Navo-werkplaatsen liepen gevaar. Voor mensen die op kantoor werkten, was de kans op blootstelling ‘verwaarloosbaar’. Pas medio jaren 90 nam Defensie maatregelen om personeel te beschermen, zoals maskers.
Defensie bood excuses aan. Slachtoffers en nabestaanden kregen in elk geval 3850 euro uitgekeerd en, afhankelijk van de ernst van de ziekten, tussen de 5000 en 40.000 euro smartengeld.
Deze compensatieregeling geldt nu dus niet meer alleen voor medewerkers van de vijf Navo-locaties, maar voor alle defensielocaties waar militairen onbeschermd met chroom-6 hebben gewerkt. ,,,Ik besef dat dit niet al het leed kan wegnemen. Maar dit is een erkenning voor het niet nakomen van onze zorgplicht”, aldus Visser.
Defensie keerde tot nu toe al 4,2 miljoen euro uit aan militairen die onbeschermd op Navo-locaties werkten en ziek zijn geworden.
Bekijk onze trending nieuwsvideo’s in onderstaande playlist:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
vanavond stille tocht
Vermoorde zoon (19) van schoenenmagnaat had ‘afspraak op dag van verdwijning’
De 19-jarige Xavier Durlinger die afgelopen donderdag dood werd teruggevonden in een bos in Sittard, had op de avond van zijn verdwijning vermoedelijk een afspraak met een nog onbekende persoon, blijkt uit rechercheonderzoek. De politie is naarstig op zoek naar een mogelijk cruciale getuige die afgelopen vrijdag anoniem informatie over Xavier had doorgespeeld. -
PREMIUM
De rentes gaan weer omhoog, wat betekent dat voor ons spaargeld?
De tijd van negatieve rentes lijkt voorbij. Wereldwijd moet weer betaald worden voor geleend geld. Wie profiteert daarvan en wie betaalt de rekening? Vier vragen over de stijgende rente. -
Mogelijk komen meer moorden aan het licht dankzij nieuwe kansen voor forensisch artsen
In de toekomst komen er mogelijk meer moorden aan het licht dankzij een proef van het Nederlands Forensisch Instituut (NFI). Forensisch artsen krijgen hierbij meer mogelijkheden om sterfgevallen uitgebreid te onderzoeken door de hulp van twee ziekenhuizen in te schakelen als de doodsoorzaak onduidelijk blijft. Dat is van belang ‘voor de nabestaanden, justitie en de gezondheidszorg’, aldus de NFI. -
PREMIUMmantelzorg
‘Ik heb het idee dat ze het op mijn werk zien alsof ik twee extra vrije dagen heb’
Werk combineren met de zorg voor een van je ouders of kind, veel Nederlanders doen het. Makkelijk is het allesbehalve. 10 procent van de werkende mantelzorgers denkt na over stoppen met werken. Wat kun je doen om het vol te houden? -
FNV dreigt met acties op Schiphol vanaf 1 juni om hoge werkdruk: ‘Personeelsleden vallen letterlijk om’
De FNV dreigt met grootschalige acties op Schiphol omdat de werkdruk op de luchthaven veel te hoog blijft voor onder meer beveiligers en afhandelaars van bagage. De vakbond wil dat er voor 1 juni een akkoord is met de luchthaven over het verlichten van de werkomstandigheden. ,,We gaan een hele zware zomer tegemoet.”
-
PREMIUMschietpartij texas
Tieners VS radicaliseren makkelijker: ‘Weinig feedback op hun gedrag’
Wederom heeft een tiener op een Amerikaanse school een bloedbad aangericht. Wat bezielt deze jongeren in de VS? Ze zijn van nature niet radicaler dan Nederlandse adolescenten, maar krijgen veel meer de gelegenheid om uit de bocht te vliegen, aldus expert Jelle Jolles. -
VRAAG & ANTWOORD
‘Mag je autorijden met een koptelefoon op?’
‘Ik zie steeds meer mensen met een koptelefoon op achter het stuur van hun auto zitten’, schrijft lezer Hendrik de Groot in de wekelijkse vraag & antwoord-rubriek van onze autoredactie. ‘Ik heb het idee dat deze mensen de geluiden van buitenaf missen en daardoor niet goed kunnen reageren bij noodsituaties. Is dit niet verboden?’ -
update/met video
Code geel in zuiden en oosten wegens onweersbuien en windstoten
In het zuiden en oosten van het land is vandaag code geel van kracht wegens verwachte stevige onweersbuien, meldt het Koninklijk Nederlands Meteorologisch Instituut (KNMI).