RIVM: Omikronvariant vermoedelijk in Nederland na vluchten uit Zuid-Afrika
updateEr is een eerste indicatie dat één of meerdere passagiers van de gisteren aangekomen twee vluchten vanuit Zuid-Afrika de nieuwe omikronvariant van het coronavirus bij zich draagt. Dat meldde het RIVM gisteravond na een voorlopige analyse.
Vrijdagavond zijn 624 passagiers die uit Zuid-Afrika terugkeerden op Schiphol getest door de GGD Kennemerland. Daarvan kregen 61 passagiers een positieve testuitslag. Deze passagiers zitten in quarantaine in een hotel bij Schiphol.
Bij een aantal van de besmette personen is vermoedelijk de omikronvariant aangetroffen. De testmonsters zijn voor verdere analyse naar het RIVM gestuurd om definitief vast te stellen of sprake is van de nieuwe variant, die in Zuid-Afrika is ontdekt. De resultaten worden in de loop van vandaag verwacht.
Oproep om te testen
Het RIVM roept reizigers die op maandag 22 november of daarna zijn teruggekeerd uit Zuid-Afrika, Botswana, Malawi, Lesotho, Swaziland, Namibië, Mozambique of Zimbabwe op zich te laten testen, óók als zij geen klachten hebben. Voor hen is vanaf morgenochtend 8.00 uur een speciaal telefoonnummer (0800-5005) geopend.
Ook demissionair minister Hugo de Jonge doet een dringend beroep op deze reizigers om zich te laten testen en in quarantaine te gaan.
Vanwege de mogelijke omikronbesmetting moeten Nederlanders die naar Zwitserland reizen, een negatieve coronatest kunnen overleggen en ongeacht de uitslag tien dagen in quarantaine na aankomst. Dat maakte de Zwitserse regering bekend na het nieuws van het RIVM. De Zwitsers maken geen onderscheid tussen mensen die wel of niet gevaccineerd zijn.
Elders in Europa
De omikronvariant dook ook al op in de ons omringende landen. In Duitsland is bij twee besmettingen in München vastgesteld dat het om deze variant gaat. De reizigers waren eerder deze week uit Zuid-Afrika teruggekeerd. Ook in het Verenigd Koninkrijk gaat het om twee gevallen, zo werd eerder vandaag bekend.
In Italië is de omikronvariant vastgesteld bij iemand die recent is teruggekeerd uit Mozambique. ,,De patiënt en de familieleden verkeren in goede gezondheid”, meldt het nationale instituut voor volksgezondheid. De besmetting kwam aan het licht tijdens laboratoriumonderzoek in een ziekenhuis in Milaan.
België was het eerste Europese land waar de variant werd vastgesteld. Het gaat daar vooralsnog om één geval. Buiten Europa en Afrika is de nieuwe variant opgedoken in Hongkong en Israël.
De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) heeft de variant het stempel zorgelijk gegeven, maar vooralsnog is onduidelijk wat de gevolgen zijn voor de ernst van de ziekte en de werkzaamheid van vaccins.
Bekijk onze video's over het coronavirus in onderstaande playlist:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Huilen: teken van zwakte of genetisch bepaald? ‘Traankanaal zit lager bij mannen’
-
PREMIUMWaarvan Akte
Met kneepjes passen we zijn testament aan, drie dagen later krijg ik bericht van zijn overlijden
Wat als een cliënt nog helder van geest is, maar niet kan praten? Deze notaris lost het op met kneepjes in de hand. Een kneepje is 'ja’, twee kneepjes ‘nee’. Elke week tekent journalist Johan Nebbeling waargebeurde voorvallen uit de notarispraktijk op in deze rubriek. -
Uitlevering Joran van der Sloot aan de VS is begonnen
Joran van der Sloot is in de nacht van vrijdag op zaterdag onder strenge beveiliging verplaatst naar een andere gevangenis in Peru. In deze gevangenis zal Van der Sloot naar verwachting tijdelijk blijven voordat hij wordt uitgeleverd aan de Verenigde Staten. -
Advocaat Inez Weski komt op vrije voeten: ‘Impact van aanhouding groot’
Inez Weski komt vrij. De hechtenis van de Rotterdamse advocate, die anderhalve maand vastzat, wordt opgeheven. Er is geen grond meer om haar langer vast te houden, laat de rechtbank van Rotterdam donderdagmiddag weten. -
laurens buijs
In opspraak geraakte docent blijft op non-actief bij UvA na wangedrag: ‘Hij is op oorlogspad’
Sociaal wetenschapper Laurens Buijs kan voorlopig niet aan het werk bij de Universiteit van Amsterdam (UvA). De instelling stelde hem op non-actief vanwege aanhoudend wangedrag en explosieve mails naar zijn collega’s. Buijs spande daar een kort geding tegen aan. Hij zegt dat hij een klokkenluider is en wil daarom beschermd worden. Die zaak heeft hij woensdag verloren.
-
Inbraken gebeuren in allerlei soorten woningen en buurten: zo laat je je huis veilig achter
-
-
-
column
Bij zo’n sterk staaltje seksisme vraag ik me af onder welke steen Van der Sar heeft geleefd
Debby Gerritsen schrijft iedere woensdag over wat haar bezighoudt. Deze week: Edwin van der Sar treedt af als algemeen directeur van Ajax. Zijn maatschappelijke voelsprieten staan al langer verkeerd afgesteld, wat aan het einde van zijn dienstperiode weer eens duidelijk werd. -
Ondanks sluiting door Halsema weer ontploffing bij Suri-Change in Amsterdam
Bij een kantoor van Suri-Change in Amsterdam is in de nacht van woensdag op donderdag opnieuw een explosief ontploft. Er is schade ontstaan aan het pand, maar er zijn volgens een woordvoerder van de politie geen gewonden gevallen. Het explosief is volgens de politie waarschijnlijk rond 03.30 uur afgegaan. De politie heeft een onderzoek ingesteld en roept getuigen op zich te melden.Amsterdam