Romeinse Limes toegevoegd aan werelderfgoedlijst
VIDEOHet grootste archeologische monument van Nederland, de Neder-Germaanse Limes, is door VN-organisatie Unesco toegevoegd aan de Werelderfgoedlijst. Dat betekent dat het gedeelte van de noordgrens van het Romeinse Rijk vanaf nu in één adem genoemd mag worden met de Chinese Muur, de piramides van Egypte en de Taj Mahal.
De Romeinse Limes beschermde het Romeinse Rijk tegen Germaanse stammen. Onder meer bij Nijmegen zijn hier nog resten van te zien. Hier was een groot Romeins fort met een stad. De Limes in Nederland en in Duitsland maakt deel uit van een grotere grens van het Romeinse Rijk in Europa en Noord-Afrika, waarvan delen al op de werelderfgoedlijst staan.
,,Wat een mooie dag voor de Romeinse Limes", reageert de organisatie achter de Romeinse Limes. ,,Nederland heeft er een icoon van wereldformaat bij. Het is een wereldwijde erkenning van de unieke en universele waarde van ons deel van de Limes, vertegenwoordigd door in totaal 19 archeologische vindplaatsen uit de Romeinse tijd, verspreid over de provincies Gelderland, Utrecht en Zuid-Holland.”
Delen
Sommige delen van de Limes zijn al erkend, zoals de Muur van Hadrianus (Verenigd-Koninkrijk) en de Boven-Germaanse Limes. Andere delen worden nog voorgedragen. Kenmerkend voor het deel dat nu is toegevoegd aan de Werelderfgoedlijst, de Neder-Germaanse Limes, zijn onder meer de innovatieve manieren die de Romeinen bedachten om om te gaan met de grillige rivier, het netwerk van forten dat langs de rivier is gebouwd en de bijzonder goed bewaarde houtresten.
,,Veel Nederlanders weten niet dat dwars door Nederland de oude grens van het Romeinse Rijk loopt", laat gedeputeerde De Zoete van de provincie Zuid-Holland namens de Stuurgroep LimesSamenwerking weten. ,,Op sommige plekken heeft de Rijn in de afgelopen eeuwen de resten daarvan weggespoeld. Gelukkig zijn op veel andere plaatsen de resten behouden. De Limes vormt dwars door Nederland heen een zichtbare historische band van het heden met het verleden. Dat deze archeologische vindplaatsen nu de status van Werelderfgoed hebben gekregen, is een prachtige en verdiende erkenning van de inspanningen van velen die zijn geleverd voor het behoud van dit unieke erfgoed.”
De Neder-Germaanse limes was de laatste van drie Nederlandse nominaties waar het comité dit jaar een besluit over moest nemen. Gisteren kwam ook voor de Nieuwe Hollandse Waterlinie en de Koloniën van Weldadigheid groen licht. Op de lijst staan 1100 objecten, werken, natuurgebieden en voorwerpen, waaronder twaalf uit Nederland. De molens van Kinderdijk werden in 1997 toegevoegd.
Nieuwe Hollandse Waterlinie
De Nieuwe Hollandse Waterlinie vormt samen met de Stelling van Amsterdam, die sinds 1996 op de lijst staat, de Hollandse Waterlinies. De Waterlinies vormen een stelsel van sluizen, dijken, kanalen en gemalen, die Nederland beschermden tegen vijanden. Ook bood dit bescherming tegen hoogwater in de rivieren. Zulke waterwerken, die zo goed bewaard zijn gebleven, bestaan nergens anders ter wereld.
Koloniën van Weldadigheid
De Koloniën van Weldadigheid in Drenthe zijn in 1818 gebouwd door de Maatschappij van Weldadigheid. Het doel hiervan was om arme inwoners van grote steden een beter bestaan te geven op het platteland. Er zijn nog zeven koloniën te zien, maar alleen die in Frederiksoord, Veenhuizen, Wilhelminaoord en in het Belgische Wortel zijn werelderfgoed geworden. ,,Dit is een erg uniek werelderfgoed in ons land”, zegt Van der Ham. ,,Veel werelderfgoederen in ons land gaan over water. Maar dit is een heel ander soort werelderfgoed, eigenlijk is het een soort icoon voor hoe er de afgelopen eeuw is nagedacht over sociaal beleid voor mensen die het moeilijk hebben.”
,,Na de Unesco-status van de Koloniën van Weldadigheid en De Waterlinie, is het met de limes drie keer goud voor Nederland”, zegt Boris van der Ham, voorzitter van de Stichting Werelderfgoed Nederland. ,,De limes is een erfgoed dat vele landen met elkaar verbindt. Het is een fantastisch bewijs van onze gemeenschappelijke geschiedenis.”
Ook Kathleen Ferrier, voorzitter van de Nederlandse Unesco Commissie, reageert enthousiast: ,,Fantastisch dat het Nederlandse stuk van de grens van het Romeinse rijk nu op de werelderfgoedlijst is geplaatst. De Romeinen zijn zo’n 450 jaar lang aanwezig geweest in Nederland en hebben hier allerlei sporen nagelaten. Dat Nederland zo lang, en zo lang geleden al, onderdeel was van een veel groter geheel, is zeer belangrijk voor onze blik op de geschiedenis en onze plek in de wereld.”
Ingrid van Engelshoven, de minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, zegt dat de plaatsing van drie Nederlandse ‘iconen’ op de werelderfgoedlijst ‘een bijzondere waardering voor deze gebieden’ is. ,,Ik heb mogen zien wat deze gebieden te bieden hebben. Ook heb ik een gedeelte van de limes zelf gewandeld. Dit is erfgoed waar Nederland trots op mag zijn. Het verbindt ons verleden met het heden. En ik ben blij dat we met plaatsing op de lijst ervoor zorgen dat deze gebieden nu en in de toekomst bewaard en toegankelijk blijven voor iedereen.”
Jarenlang ingespannen
Nijmegen heeft zich samen met een aantal andere gemeenten en provincies jarenlang zeer ingespannen om de limes op de Werelderfgoedlijst te krijgen. Dat gebeurde op verzoek van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen. In Nijmegen zijn talrijke Romeinse vindplaatsen. Nog steeds worden er resten uit de tijd van de Romeinen blootgelegd. Dat maakt de stad wereldwijd van uniek belang op dat gebied, zegt blije wethouder Noël Vergunst.
Nijmegen gaat de toekenning komend jaar uitgebreid vieren met tal van activiteiten. Zo komt er een expositie in Museum Het Valkhof en in augustus gaan in de stad de vlaggen uit.
Wereldwijde erkenning.
Een felbegeerde plek op de Werelderfgoedlijst - die ontstond in de jaren 70 - betekent wereldwijde erkenning en heeft vaak een groot effect op het toerisme naar een gebied. De status biedt verder vooral veel extra bescherming. Ook zijn er fondsen beschikbaar voor onderhoud en reparatie.
Omdat het comité vorig jaar niet kon samenkomen vanwege het coronavirus, zijn er nu twee weken uitgetrokken voor de vergadering in het Chinese Fuzhou. Van 16 tot en met 31 juli worden in totaal ruim vijftig nominaties besproken.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Bruls zet punt achter ‘turbulent’ voorzitterschap Veiligheidsberaad: ‘Ik heb geprobeerd rust te bewaren’
Hij werd een van dé gezichten van de coronacrisis, maar zal zich vooral weer gaan bezighouden met zijn eigen stad Nijmegen. Hubert Bruls zwaait vandaag af als voorzitter van het Veiligheidsberaad.Nijmegen -
‘Onbekend’ virus waarmee veel mensen besmet raken: dit moet je weten over HPV
Jaarlijks overlijden 400 mensen aan kanker veroorzaakt door het HPV-virus. De leeftijd voor jongeren om het vaccin tegen dit seksueel overdraagbare virus gratis te kunnen krijgen is onlangs verlaagd naar 10 jaar. Maar wat is het HPV-virus precies en waarom is het belangrijk om al op jonge leeftijd in te enten? -
PREMIUM
Daar ging ie: de laatste wattenstaaf! GGD sluit testlocaties
Na bijna 32 miljoen wattenstaafjes in evenzoveel neuzen, sloten vrijdag de laatste coronatest-locaties van de GGD hun deuren. Ook de bekende dj die de laatste test afnam kan na twee jaar weer gewoon muziek gaan draaien. -
PREMIUMmet video
Topjudoka vloert winkeldief: ‘Hij was een halve minuut lang bevroren, keek me met zúlke ogen aan’
Hij wist nog aan de beveiliger te ontkomen, maar toen was het geluk van een Rotterdamse winkeldief toch écht op. Wat heet: nog geen halve minuut later werd hij gevloerd door de toevallig passerende olympisch judoka Roy Meyer (31). ,,Hij bevroor gewoon.”Rotterdam -
Etiquettedeskundige Beatrijs Ritsema (69) overleden
Columnist en etiquettedeskundige Beatrijs Ritsema is donderdag op 69-jarige leeftijd overleden. Dat meldt dagblad Trouw, waar zij twintig jaar voor werkte, vrijdag op zijn website. Ritsema werd al enige tijd behandeld voor kanker.Leiden
-
PREMIUMEnergierekening
Rian betaalt 25 euro per maand: ‘Stekker van cv-ketel doe ik er alleen in als ik warm wil douchen’
Hoeveel geld besteed jij aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: Rian den Haan (62) uit Spijkenisse. -
-
-
Nederlandse wijnboeren oogsten record druiven vanwege warme zomer
Nederlandse wijnboeren hebben vorig jaar een recordhoeveelheid druiven geoogst. Dit meldt de Vereniging Nederlandse Wijn Producenten (VNWP) maandag op basis van cijfers van overheidsinstantie Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO). De druiven groeiden goed omdat het afgelopen zomer erg warm was en de zon vaak heeft geschenen. -
Deze informatie kun je allemaal halen uit een kenteken
Een nummerbord is als een ijsberg: er is weinig te zien aan het oppervlak, maar wanneer je een duik neemt in de materie, kun je er veel informatie uit halen. Welke soorten nummerborden zijn er en hoe gebruik je de kentekencheck?