Run op e-bikes: leasefiets in 2020 goedkoper dan Netflix-abonnement
De fietsbranche maakt zich op voor een ware run op stekkerfietsen in 2020. Duizenden bedrijven willen gebruikmaken van de nieuwe fiscaalvriendelijke leaseregeling voor fietsen en werknemers voorzien van een ‘e-bike van de zaak’.
Bij Stella Fietsen, marktleider in e-bikes, is het deze dagen even geen vakantie. De afgelopen maanden heeft de fabrikant grote hoeveelheden extra componenten ingeslagen voor zijn assemblagefabriek in Nunspeet. ,,We houden meteen na 1 januari rekening met een flinke verkoopstijging’’, vertelt directeur Daan van Renselaar. Zijn bedrijf verkocht vorig jaar 65.000 e-fietsen. ,,Komend jaar zullen dat er nog veel meer zijn.”
Ook bij Accell Group, de fabrikant achter bekende merken als Sparta en Batavus, is het alle hens aan dek. ,,Wij hebben ruimte gemaakt voor extra productiecapaciteit in onze fabrieken”, zegt woordvoerster Debbie de Wagenaar.
Aanleiding voor de drukte is de nieuwe leaseregeling voor fietsen, die overmorgen ingaat. Brancheverenigingen Bovag en Rai verwachten dat er in 2020 tot wel 150.000 extra e-bikes over de toonbank gaan. De leaseregeling bepaalt de bijtelling voor leasefietsen op 7 procent. Dat maakt het voor bedrijven bijzonder aantrekkelijk om personeel een stekkerfiets ter beschikking stellen.
Netflix-abonnement
Een werknemer die een fiets van 3.000 euro leaset, hoeft slechts 210 euro bij zijn belastbaar inkomen op te tellen. Netto kost de leasefiets dan slechts 7 euro per maand. Dat is minder dan een Netflixabonnement. De werkgever betaalt de aanschaf van de fiets (of het totale leasebedrag) uit de reiskostenvergoeding die werknemers ontvangen. Voor werknemers vormt dit overigens nog wel een addertje onder het gras.
Bij Stella hebben zich de afgelopen maanden duizenden bedrijven gemeld. ,,Het gaat als een tierelier”, zegt directeur Van Renselaar. Zeker voor grote bedrijven met minstens vijfduizend werknemers is de leaseregeling aantrekkelijk, stelt hij. Om in te spelen op de e-bike-explosie is Stella zijn eigen leasebedrijf gestart, genaamd Bike Project. Andere fabrikanten doen hetzelfde. Zo heeft fabrikant Gazelle Lease a Bike, terwijl Accell Group opereert onder de naam Accell Zakelijk.
Bij Accell Group kwamen de afgelopen maanden tientallen tot soms honderden aanvragen per dag binnen. ,,Met name grote multinationals en overheden omarmen de leaseregeling”, aldus De Wagenaar. ,,Maar ook thuiszorgorganisaties zijn geïnteresseerd. Niet voor niets introduceerden wij begin december de Batavus zorgfiets.”
Tekst gaat verder na de foto
Omslagpunt in 2020
De leaseregeling geeft de snel stijgende populariteit van e-bikes een nieuwe boost. Vorig jaar waren onder de in totaal een miljoen verkochte rijwielen al ruim 400.000 e-bikes. Inmiddels rijden er 2,6 miljoen stekkerfietsen in ons land rond. Dat is bijna 10 procent van het totale aantal fietsen.
,,Als de huidige groei zich doorzet, zou het zomaar kunnen dat er in 2020 meer stekkerfietsen worden verkocht dan reguliere rijwielen”, zegt Debbie de Wagenaar van Accell Group. Directeur Van Renselaar is ervan overtuigd dat dit gebeurt. ,,Op de langere termijn kan het aantal verkochte e-fietsen naar 70, 80 procent.”
Uit onderzoek in opdracht van de International Bike Group (IBG), moederbedrijf van Fietsenwinkel.nl, blijkt het potentieel van de zakelijke fiets. Momenteel gaat slechts 4 procent van de werknemers per e-bike naar het werk, blijkt uit IBG's e-Bike Forenzenmonitor. De stekkerfiets wordt met name voor afstanden tot 15 kilometer gebruikt. De cijfers bevestigen volgens directeur Davy Louwers dat de e-bike een serieus woon-werktransportmiddel gaat worden. ,,De vraag is alleen wanneer het effectieve gebruik doorbreekt en de e-bike de auto, bus of trein in zijn geheel meerdere dagen gaat vervangen.”
Volle stationsstallingen
NS en ProRail verwachten in elk geval nog meer drukte in hun al overvolle stationsstallingen. ,,E-bikes zullen komend jaar enorm verkopen, een deel daarvan belandt in onze stallingen”, zegt Wouter van Minderhout, programmamanager fietsen bij ProRail. ,,De vraag is alleen: hoeveel?” Eerder deze maand trok ProRail al aan de bel over het toenemende aantal e-fietsen in stationsstallingen.
Leasefiets goed voor milieu
Met de nieuwe leaseregeling hoopt het kabinet duurzaam vervoer een oppepper te geven. De bestaande regeling bleek totaal niet populair, zowel werkgevers als werknemers vinden de regels veel te complex. Als gevolg daarvan rijden er nu slechts tienduizend leasefietsen rond.
Om het tij te keren, besloot het kabinet in maart vorig jaar de leaseregeling per januari 2020 te versimpelen. Voortaan geldt net als bij auto’s een forfaitaire bijtelling. ,,Fietsen is gezond, goed voor het milieu en vermindert files”, stelde ex-staatssecretaris van Financiën Menno Snel destijds. ,,Toch pakken nu nog te veel mensen de auto als ze naar het werk gaan.”
Bekijk hier beelden van de AD Fietstest 2019, waarbij tientallen soorten elektrische fietsen werden getest:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Mogelijk komen meer moorden aan het licht dankzij nieuwe kansen voor forensisch artsen
In de toekomst komen er mogelijk meer moorden aan het licht dankzij een proef van het Nederlands Forensisch Instituut (NFI). Forensisch artsen krijgen hierbij meer mogelijkheden om sterfgevallen uitgebreid te onderzoeken door de hulp van twee ziekenhuizen in te schakelen als de doodsoorzaak onduidelijk blijft. Dat is van belang ‘voor de nabestaanden, justitie en de gezondheidszorg’, aldus de NFI. -
Salderingsregeling zonnepanelen wordt pas vanaf 2025 afgebouwd
Huizenbezitters met zonnepanelen kunnen hun teveel aan opgewekte stroom langer tegen markttarieven terugleveren aan het net. Het kabinet wil de zogeheten salderingsregeling pas vanaf 2025 versoberen, waar dat eerder al vanaf 2023 het geval zou zijn. -
PREMIUM
Schrappen vakantievluchten op Schiphol komt snel dichterbij: ‘Oplossing vinden lukt ze niet’
Het moment dat op Schiphol massaal vluchten worden geschrapt om enorme drukte te voorkomen, komt snel dichterbij. Het lukt de luchthaven maar niet om de personeelsproblemen, lange wachtrijen en chaos op te lossen. -
PREMIUMVideo
Dit zijn de beste e-bikes uit de AD Fietstest: deel 1
Prachtig allemaal, die glimmende folders, maar hoe rijdt die fiets nou echt? Honderden lezers van het Algemeen Dagblad testten twee dagen lang de nieuwste modellen e-bikes. -
PREMIUMFietstest 2019
Dit zijn de beste e-bikes uit de AD Fietstest: deel 2
Eerder testten we al woon-werk e-bikes, stadsfietsen en speed pedelecs. Vandaag het tweede deel van de AD Fietstest: lifestylefietsen, family bikes, vouwfietsen en transportfietsen.
-
Stikstofbeleid
Koeien blijven uit protest in de stal
Boeren houden op maandag 30 mei hun koeien uit de wei en in de stallen om te protesteren tegen het stikstofbeleid. Volgens LTO Nederland en Team Agro NL dreigt de koe vanwege verschillende rechtszaken niet meer zonder extra vergunning de wei in te mogen, wat praktisch en juridisch onhaalbaar is. -
PREMIUMVijf vragen
Waarom sommige mensen grof geld over hebben voor een digitaal eigendomsbewijs
Wereldwijd schaffen steeds meer mensen NFT's aan. Dit zijn unieke, digitale eigendomsbewijzen, vaak aangeschaft met cryptomunten. En ze zijn al lang veel meer dan kunstwerken of kattenplaatjes. Waarom zou je ze kopen en wat zijn de risico's? Vijf vragen over NFT’s. -
PREMIUM
Is een video echt of een deepfake? Zo kun je het zien
De politie zette er deze week een in om de dader van een cold case-moord op te sporen: een deepfake-video. Daarmee kun je mensen van alles laten zeggen of laten doen. Maar dat brengt risico’s met zich mee. Hoe herken je zulke nepfilmpjes?