Volledig scherm
Foto ter illustratie. © Shutterstock

Salafistische moskeescholen: Ongelovigen verdienen doodstraf

Kinderen op radicaalislamitische moskeescholen wordt geleerd zich af te zetten tegen de Nederlandse samenleving. Leerlingen krijgen bijvoorbeeld te horen dat niet-moslims de doodstraf verdienen. 

Dat melden NRC en Nieuwsuur na onderzoek naar het lesmateriaal van een vijftigtal radicaalislamitische moskeescholen. Zo’n duizend kinderen zouden er na schooltijd en in het weekend bijlessen volgen. De kinderen wordt ook geleerd om zich af te zetten tegen de beginselen van gelijkheid en vrijheid. Op verschillende van deze scholen onderwijzen docenten dat moslimjongeren moéten vertrekken uit dit ‘ongelovige land’ om zich te vestigen in een islamitisch land.

Het meest schrijnende voorbeeld is dat kinderen invuloefeningen krijgen om de juiste straffen voor overspeligen, homoseksuelen, afvalligen of zogeheten ‘tovenaars’ te kiezen. De keuzemogelijkheden voor de kinderen zijn a. zweepslagen, b. stenigen, c. doden met een zwaard.

‘Mensonterend’

De onderwijsinspectie moet voortaan in de gaten houden of kinderen daar niet wordt geleerd zich van de Nederlandse samenleving af te keren, vinden VVD en ChristenUnie. Beide regeringspartijen willen dat de inspectie in het vervolg moet kunnen ingrijpen bij dit soort weekendscholen en ander informeel onderwijs, waarvoor een wetswijziging nodig is. ,,Vrijheid van onderwijs betekent niet de vrijheid om kinderen tegen onze samenleving op te zetten”, stelt VVD-leider Klaas Dijkhoff. Partijgenoot Dennis Wiersma wil een debat met de verantwoordelijke ministers en krijgt bijval van coalitiepartner CDA en oppositiepartij SP.

CDA’er René Peters noemt de praktijken onacceptabel ‘en gevaarlijk bovendien’. Het kabinet moet ‘er alles aan doen om dit soort ‘scholen’ uit te bannen’. Voor de indoctrinatie van Nederlandse kinderen ‘met walgelijke, mensonterende ideeën, mag nooit plek zijn in Nederland’, zegt coalitiegenoot Paul van Meenen (D66). Ook SP en SGP tonen zich geschokt.

Onderzoek weekendscholen

Eerder raakten ook Turkse weekendscholen in opspraak. Die zouden Turks-Nederlandse kinderen leren dat ze niet Nederlands, maar Turks zijn en blijven. De Kamer vroeg het kabinet toen al met een ruime meerderheid om te bekijken of de inspectie niet op buitenschools onderwijs zou kunnen toezien. Het kabinet stelde vervolgens onderzoek in naar de weekendscholen. Dat is nog niet klaar.

Inlichtingendienst AIVD waarschuwde eerder dit jaar voor de steeds steviger greep van salafisten op Nederlandse moslims.

 1. De niet te stuiten opmars van Farmers Defence Force: ‘Ze moeten naar ons luisteren’
  PREMIUM

  De niet te stuiten opmars van Farmers Defence Force: ‘Ze moeten naar ons luisteren’

  Voor veel boeren is de geest uit de fles. Geholpen door de acties in de provincies trekken woensdag duizenden agrariërs en medestanders richting RIVM en het Binnenhof in Den Haag om weer aandacht te vragen voor het stikstofbeleid dat in hun ogen niet deugt. Aan de wieg van het protest staat Farmers Defence Force, een jonge beweging die onstuimig groeit en weigert water bij de wijn te doen. Maar er klinkt ook (interne) kritiek op de werkwijze van het nieuwe ‘boerenleger’. ,,We moeten onze hand niet overspelen.’’
 1. Bekende boerenactivist (30) zat in trekker die levensgevaarlijke situatie veroorzaakte, politie rekent op arrestaties
  video

  Bekende boerenacti­vist (30) zat in trekker die levensge­vaar­lij­ke situatie veroorzaak­te, politie rekent op arresta­ties

  Bij het uit de hand gelopen boerenprotest in Groningen is Arjen Schuiling, een van de bekendste boerenactivisten van Nederland, betrokken geraakt bij een levensgevaarlijk incident. Schuiling zat als bijrijder in een tractor die diverse hekken omver ramde en bijna een fietser omver reed. De organisator van het Malieveldprotest betuigt spijt. ,,Ik had uit moeten stappen of eerder in moeten grijpen”, zegt hij tegen deze nieuwssite. De politie onderzoekt het incident en verwacht op korte termijn aanhoudingen te verrichten.