Twee van dit soort schapen zijn midden in de nacht geslacht bij Kinderboerderij De Vijverhof in Olst.
Volledig scherm
Twee van dit soort schapen zijn midden in de nacht geslacht bij Kinderboerderij De Vijverhof in Olst. © Kinderboerderij De Vijverhof

Schapen onthoofd en geslacht bij kinderboerderij: ‘Wie doet nu zoiets?’

Twee koppen, vachten, magen en darmen trof Henny Overkempe tot haar schrik vanmorgen aan in het weiland bij Kinderboerderij De Vijverhof in Olst. ,,Eerst zag ik een plas bloed en dacht in een flits: ‘Er zal toch geen wolf geweest zijn?’ Maar toen zag ik het vernielde gaas en prikkeldraad en de restanten van de twee rammen en wist ik dat mensen deze slachting hadden aangericht”, zegt de secretaresse van de vrijwilligersorganisatie.

Ze trof de restanten aan van twee rammen, die met z’n vieren in een apart weiland, gescheiden van de rest van de kudde van 20 schapen, stonden. ,,Het was een gruwelijke ontdekking. Wie doet nu zoiets? Als het om het vlees gaat, dan kun je dat toch ook gewoon bij de slager halen”. De inbrekers namen niet alleen het vlees van de schapen mee, maar stalen ook een haan en vier hennen. ,,Die staan in het donker altijd op stok, dus dat gaat dan heel makkelijk. Ik ben bang dat die ook in de pan terecht komen. Voor het geld hoef je dat namelijk niet te doen; zo’n kip - het waren zwart-witte Brahma-kippen - kosten hooguit 25 euro per stuk”.

Sporenonderzoek

Via een oproep op Facebook hoopt de stichting, die 40 jaar geleden opgericht werd als kinderboerderij, maar nu meer de functie van een wijkplantsoen heeft, te achterhalen of er getuigen zijn die in de nacht van woensdag op donderdag iets verdachts hebben gezien. Er is inmiddels aangifte gedaan bij de politie en die is ook al sporenonderzoek komen doen.  ,,We zijn een club met 15 vrijwillligers en dankzij subsidie van de gemeente kunnen we voer voor alle dieren kopen. We hebben geen geld om een beveiligingscamera of lichtinstallatie aan te schaffen, maar we zullen binnenkort toch moeten vergaderen over hoe we het beter kunnen beveiligen”, zegt Overkempe.

  1. LIVE | Organisatoren Dam-protest roepen demonstranten op: ‘Blijf komende twee weken thuis’
    VIDEO

    LIVE | Organisato­ren Dam-pro­test roepen demonstran­ten op: ‘Blijf komende twee weken thuis’

    De organisatoren van het Black Lives Matter-protest op de Dam in Amsterdam roepen mensen die aanwezig waren bij de demonstratie op de komende twee weken zoveel mogelijk thuis te blijven. Verder liepen de protesten in Den Haag en Groningen vandaag rustig en hielden de meeste mensen voldoende afstand. Ook vandaag houden we je op de hoogte in ons liveblog over het coronavirus. Lees hier het vorige liveblog terug.