Schiphol heeft 800 beveiligers extra nodig voor april
Schiphol wil voor april 2023 achthonderd extra beveiligers hebben geworven voor werk op de luchthaven. Die zijn nodig om het vliegveld te laten functioneren zoals voorheen. Nu zorgen personeelstekorten bij beveiligingsbedrijven er nog voor dat luchtvaartmaatschappijen vluchten moeten schrappen.
In een aan luchtvaartmaatschappijen gepresenteerd actieplan, waar Het Financieele Dagblad eerder over berichtte, meldt het vliegveld een wervingscampagne te beginnen met vijf beveiligingsbedrijven die actief zijn op Schiphol. Op 16 januari besluit Schiphol hoeveel passagiers het aankan in mei en de zomermaanden.
Personeelstekorten bij de beveiliging hebben dit jaar regelmatig voor lange wachtrijen en geschrapte vluchten op Schiphol gezorgd. Tot en met maart zijn luchtvaartmaatschappijen nog altijd gedwongen het aantal op Schiphol opstappende passagiers te beperken als gevolg van de krapte. KLM schatte de kosten van alle problemen op 175 miljoen euro, easyJet sprak deze week van enkele miljoenen euro’s aan schade.
‘Snel verandering’
Interim-topman Ruud Sondag zei begin deze maand dat hij snel verandering wil brengen in het personeelstekort. De topman is kritisch over het uitbesteden van taken aan externe bedrijven en benadrukt meermaals dat hij het als zijn missie ziet om het ‘samen’ te doen.
,,Als je iets samen doet, ben je alleen succesvol als je het gevoel hebt dat andere mensen zich ook interesseren in jouw problemen. Of dat nou de roosters zijn, schone werkruimtes, goeie koffie en dat soort zaken. Ik heb het idee dat we bij Schiphol iets te ver zijn afgewaaierd van het distribueren van kernactiviteiten naar derden toe en zelf eigenlijk niet meer beseffen als Schiphol: wat speelt er eigenlijk in die wereld? Wat vinden die mensen belangrijk?’’, vroeg hij zich hardop af in een videoboodschap aan het personeel op de luchthaven.
Verhogen uurloon
Vorige maand kondigde Schiphol al aan de uurlonen voor beveiligers op de luchthaven met 2,50 euro te verhogen. Dit vormt de kern van het betere aanbod, dat meer personeel naar Schiphol moet lokken. Daarnaast moeten de roosters van beveiligers gunstiger worden voor de werknemers en komen er comfortabelere pauzeruimtes.
Een woordvoerder noemt de doelstellingen ‘ambitieus en een grote opgave’. Maar de bedoeling is dat Schiphol in de aanstaande meivakantie en zomerperiode zonder beperkingen kan werken. In die periode verwacht de luchthaven bijna evenveel reizigers als in 2019, het jaar waarin een recordaantal mensen via Schiphol vloog. Ook wil de luchthaven het vertrouwen van luchtvaartmaatschappijen herwinnen.
Om de passagiersstroom aan te kunnen, moeten luchtvaartmaatschappijen ook genoeg afhandelaars in dienst hebben, benadrukt Schiphol. Zij zijn bijvoorbeeld verantwoordelijk voor het laden en lossen van vliegtuigen.
Bekijk onze nieuwsvideo’s in onderstaande playlist:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Henk (72) sloot zo'n 200 huwelijken, maar is nu te oud: ‘Gênante vorm van leeftijdsdiscriminatie’
Een opa die je huwelijk sluit. Of een oude tante die schijnbaar uit de losse pols met grappige anekdotes strooit. In veel gemeenten kunnen zeventigers of tachtigers voor een dag worden benoemd tot trouwambtenaar, maar Westland wil een leeftijdslimiet invoeren. Volgens de wethouder zouden ouderen teveel fouten maken. ,,Dat is een gênante vorm van leeftijdsdiscriminatie. En nog feitelijk onjuist ook.” -
PREMIUM
Cynthia moest haar man en dochtertje (1) achterlaten in Australië: ‘Leven ligt totaal overhoop’
Ze ging naar Australië om te reizen, inmiddels is Cynthia Chikonyora (29) er getrouwd en heeft een kind van 1. Maar 16 januari kreeg ze na een ingewikkeld, bureaucratisch visumproces plotseling ongelooflijk nieuws: ze werd direct het land uit gezet. De Rotterdamse moest haar man en kind achterlaten. -
Wat we kunnen leren van praten over onze stoelgang: ‘We hebben allemaal weleens diarree’
Mensen vinden het vaak ongemakkelijk om over diarree te praten of om ermee naar de huisarts te gaan. Vaak is deze dunne ontlasting vrij onschuldig, maar wanneer is het slim om naar de dokter te gaan? En wat doe je als een kind diarree heeft? -
PREMIUM
Het droomhuis van Daan (27) bleek een complete bouwval: ‘Keurder noemde het een kaartenhuis’
Huizenkopers hebben vaak geen flauw benul van funderingsproblemen, bleek onlangs uit onderzoek. Niet vreemd, als er op Funda vaak niets over staat. Het overkwam Daan (27) uit Utrecht, die bijna een ‘kaartenhuis’ kocht. -
Deze auto's gaan het vaakst meer dan 300.000 kilometer mee
Automobilisten die een hekel hebben aan inruilen doen er goed aan om een auto te kopen die in één van de lijstjes hieronder staat. Het zijn nagenoeg onverwoestbare modellen met motoren die een eeuwig leven lijken te hebben.
-
Zorgboerderij in Wedde waar ‘cliënt met hoofd in wc werd geduwd’ maakt bezwaar tegen sluiting
De zorgboerderij waar lichamelijk en geestelijk beperkte bewoners soms werden mishandeld en vernederd ‘als ze iets verkeerd deden’ maakt bezwaar tegen de sluiting. Dat zegt hun advocaat Fonny Krol-Postma. ,,Wat er is geconstateerd, is niet het beleid van mijn cliënten.” -
-
-
In midden- en kleinbedrijf nog te vaak geen vertrouwenspersoon
Bedrijven doen te weinig om grensoverschrijdend gedrag op de werkvloer aan te pakken. Met name binnen het midden- en kleinbedrijf zijn er nog veel bedrijven zonder vertrouwenspersoon. -
Deelfiets populair bij reizigers door staking streekvervoer
Reizigers die doorgaans de bus of regionale trein nemen, pakten maandag en dinsdag vaker een deelfiets. Het gebruik lag volgens aanbieders hoger dan afgelopen weken. Door de staking in het streekvervoer rijden op sommige plaatsen in Nederland minder treinen, bussen en trams van onder meer Arriva, Keolis en QBuzz. Reizigers zoeken daarom naar alternatieven.