Volledig scherm
De verkeerstoren op Schiphol. © ANP

Schiphol veranderen in festivalterrein? Publiek mag stemmen op type luchtvaartprotest

Greenpeace geeft mensen die zich zorgen maken over de invloed van vliegverkeer op het klimaat de kans om het type protest hiertegen te bepalen. Volgens de milieuorganisatie ondermijnt de luchtvaart het klimaatbeleid. 

Tot en met 6 oktober kunnen mensen kiezen uit drie varianten van actie op de website noodlandingvoorhetklimaat.nl. Een van de drie ideeën is Schiphol omtoveren tot festivalterrein, in een ander plan staan mensen thuis, bij de gate of in het vliegtuig tegelijk op. Een derde optie is dat er een camping wordt gecreëerd op vliegveld Lelystad. De drie actieplannen zijn gekozen uit honderden vondsten die de afgelopen maanden bedacht zijn door honderden mensen in het hele land.

Volgens Greenpeace is er in de maatschappij steeds meer weerstand tegen de uitzonderingspositie van de luchtvaart in tijden van klimaatcrisis. ,,Waar veel sectoren kijken naar het beperken van Co2-uitstoot, denkt de luchtvaart aan groei en het openen van meer vliegvelden”, aldus campagneleider Dewi Zloch. ,,Schiphol ondermijnt daarmee het klimaatbeleid en onze toekomst.”

  1. Student die ROC op stelten zette met nepwapen ‘was bezig met schoolopdracht’
    PREMIUM
    video

    Student die ROC op stelten zette met nepwapen ‘was bezig met schoolop­dracht’

    Het bleek een gigantisch misverstand. Terwijl de politie gisteren in de veronderstelling verkeerde dat op het ROC in Nijmegen een schietpartij dreigde, bleek in werkelijkheid dat leerlingen scenes uit het populaire computerspel Grand Theft Auto naspeelden. Volgens de studenten ging het om een schoolopdracht. Iets wat de school met klem tegenspreekt. De politie meldt op haar beurt dat de 25-jarige jongeman die werd aangehouden erg veel geluk heeft gehad.