Volledig scherm
© Ginopress

Schipper aangehouden na dood Duitse toeristen op klipper

In het Friese Harlingen zijn vanmiddag drie Duitse opvarenden van een schip omgekomen nadat de voorste mast afbrak en op het dek viel. De slachtoffers zijn mannen van 19, 43 en 48 uit de gemeente Amberg. De tweemaster voer net de haven van Harlingen binnen. Dat heeft de burgemeester van Harlingen, Roel Sluiter, bevestigd.

Quote

De mast brak bij het binnenlopen van de haven en is op het dek neergeklapt

Roel Sluiter, burgemeester Harlingen

De 51-jarige schipper is aangehouden, omdat hij als eigenaar verantwoordelijk is voor zijn boot, aldus de politie. Het schip met aan boord twaalf Duitse toeristen kwam terug van een reis op de Waddenzee. ,,De mast brak bij het binnenlopen van de haven en is op het dek neergeklapt'', aldus Sluiter. Volgens hem zijn geen andere opvarenden of bemanningsleden gewond geraakt.

Het ongeval is gebeurd op het water vlakbij de haven aan de Nieuwe Willemskade. Er waren in totaal 12 Duiters aan boord, allemaal uit dezelfde familie. De schipper en overige opvarenden zijn naar het politiebureau gebracht.

Hoe de mast van de tweemaster precies heeft kunnen afbreken, is nog onduidelijk. Medewerkers van de Onderzoeksraad voor Veiligheid zijn inmiddels naar Harlingen gereisd voor een verkennend onderzoek. Volgens de site van de verhuurder gaat het om een historisch schip uit 1889 dat op de Waddenzee of IJsselmeer vaart.

Het schip in kwestie is de klipper Amicitia, een boot van het bedrijf Wadcharter uit Leeuwarden. Wadcharter verhuurt twee klippers: De Amicitia en De Alexandra. De boot waar het ongeluk op is gebeurd telt twee masten en zeven tweepersoonshutten.