Beeld van de huldiging van Ajax op het Museumplein in 2011.
Volledig scherm
Beeld van de huldiging van Ajax op het Museumplein in 2011. © anp

Scholen verplaatsen eindexamens vanwege huldiging Ajax

Eindexamenkandidaten van drie Amsterdamse scholen moeten morgen hun examens ergens anders maken. De scholen liggen in het buurt van het Museumplein waar 's middags het kampioensfeest van Ajax wordt gevierd.

,,Het Sweelinck College, het Montessori Lyceum Amsterdam en het Barlaeus Gymnasium laten hun examenkandidaten uitwijken naar een andere locatie’’, meldt  het LAKS (Landelijk Aktie Komitee Scholieren). Dat doen de scholen omdat de omgeving van het Museumplein morgen moeilijk bereikbaar zal zijn én vanwege mogelijke geluidsoverlast.

De huldiging van Ajax begint om 16.00 uur, het laatste eindexamen (havo Nederlands) duurt van 13.30 tot 16.30 uur. Het LAKS roept ook andere Amsterdamse scholen op goed na te denken of hun eindexamenkandidaten geen last zullen hebben van de duizenden feestvierende Ajacieden.

Er zijn de afgelopen dagen 90.000 klachten over de examens binnengekomen bij het LAKS. Tot nu toe gingen de meeste klachten over het eindexamen wiskunde A voor de havo, zegt woordvoerster Bibi Reiniers.  ,,Woensdag was een vrij normale dag, geen examens of situaties waar extreem veel klachten over binnen zijn gekomen.’’ De meest opvallende klacht? ,,Een meisje dat erover klaagde dat er precies voor het raam van het examenlokaal iemand heel hard I will always love you van Whitney Houston ging staan zingen.’’

De huldiging is morgen live te volgen op onze site en in onze app:

  1. LIVE | Luchtvaart vreest 120 miljard aan extra schulden, geboorte­dorp Doutzen Kroes wordt ‘één groot terras’

    De schulden van luchtvaartmaatschappijen lopen dit jaar naar verwachting op met 120 miljard dollar door de coronacrisis. Dat verwacht de internationale belangenvereniging voor de luchtvaart IATA. Vliegmaatschappijen zagen hun kas door de crisis in rap tempo leegraken, nadat door reisbeperkingen wereldwijd nog amper vluchten mogelijk werden.Ook vandaag houden we je in ons liveblog op de hoogte van het laatste coronanieuws. Lees hier het oude blog terug.
  2. Operaties St Jansdal geannuleerd in Harderwijk na  corona-uitbraak op verpleegafdeling

    Operaties St Jansdal geannu­leerd in Harderwijk na corona-uit­braak op verpleegaf­de­ling

    Door een corona-uitbraak op een verpleegafdeling in ziekenhuis St Jansdal in Harderwijk - waarbij zowel patiënten als medewerkers zijn betrokken - moet het ziekenhuis gedeeltelijk weer ingeplande reguliere zorg alsnog staken. Tot en met 29 mei wordt een aantal niet-spoedeisende, geplande operaties geannuleerd op alle locaties van het ziekenhuis. De spreekuren op de poliklinieken gaan vooralsnog wel gewoon door.