Scholiere Megan (15) doodgestoken in Breda, buurt huilt: ‘In bloei van haar leven weggerukt’

VIDEOIn haar ouderlijk huis in Breda is vanmiddag de 15-jarige havoscholiere Megan doodgestoken. Een verdachte, een 16-jarige jongen, is aangehouden. Het zou gaan om haar vriendje. Buurtbewoners, scholieren en docenten reageren verslagen. ,,Het was een schat van een meid.”

In de Bilderdijkstraat in Breda drommen mensen samen voor een met linten afgezet rijtjeshuis. Even verderop, in een speelweide voor kinderen, wacht een traumahelikopter. In de woning heeft zich kort daarvoor een vreselijk drama afgespeeld. Tienermeisje Megan, dat er samen met haar gescheiden moeder woont, is in de keuken neergestoken. Haar moeder is er op dat moment niet.

Terwijl de straat volloopt, komt bij de politie een telefoontje binnen. Het is de vermoedelijke dader. Hij vertelt zelf wat er is gebeurd en wordt vlak daarna aangehouden. Hij had sinds kort een relatie met het meisje, zeggen diverse bronnen uit haar omgeving. Haar vriendinnen maakten zich de laatste tijd zorgen, omdat er tussen het tweetal veel spanningen waren. De politie wil lopende het onderzoek niets zeggen over de mogelijke toedracht.

Een overbuurvrouw ziet vlak na de steekpartij hoe verpleegkundigen het meisje nog proberen te redden. De reanimatie mag niet baten; het meisje overlijdt ter plekke aan haar verwondingen. In een putje in de tuin van het huis zoeken agenten naar het mes dat is gebruikt, weet de overbuurvrouw te vertellen. Maar of dat wordt gevonden is onduidelijk.

Quote

Ze was altijd vrolijk en deed geen vlieg kwaad

Hoogbejaarde buurtbewoner

‘Hier gebeurt nooit wat’

Op straat slaan ouderen vertwijfeld de hand voor hun mond. ,,Afschuwelijk toch’’, mompelt een vrouw die aan de overkant het tafereel gadeslaat met de in en uit lopende agenten bij de woning. ,,En dat in deze straat. Hier gebeurt eigenlijk nooit wat, en nu dit.’’ Een ander denkt aan de moeder. ,,Die heb ik vanochtend nog zien wegrijden naar haar werk. En nu is haar dochter dood. Daar moet je toch niet aan denken.’’

Een hoogbejaarde buurtbewoner die een paar huizen verderop woont, kan zijn tranen niet bedwingen. ,,Het is verschrikkelijk wat dat meisje is overkomen”, stamelt hij. ,,Het was werkelijk waar een schat van een kind. Ze is weleens bij mij over de vloer geweest. Ze was altijd vrolijk en deed geen vlieg kwaad.”

Bekend gezicht

Volgens de 84-jarige bewoner was het meisje een bekend gezicht in de straat. ,,Dat komt doordat we een hechte gemeenschap zijn. Als er ergens een verjaardag is, komt er altijd wel iemand eventjes langs voor een kopje koffie. Haar moeder is ook een heel lieve vrouw. Voor haar moet het net zo afschuwelijk zijn.”

De hoogbejaarde bewoner woont al ruim zestig jaar in hetzelfde huis. ,,Natuurlijk maak je weleens wat mee, maar zo heftig als dit... Nee, dit is echt niet normaal meer. Zo jong en dan zoiets op je geweten hebben. Het is afschuwelijk. Ik ben er kapot van. Wie het is die het heeft gedaan? Ik zou het niet weten, maar dit moet toch wel een uit de hand gelopen liefdesdrama zijn”, besluit de bewoner.

Quote

Dit moet een uit de hand gelopen liefdesdra­ma zijn

Hoogbejaarde buurtbewoner

Reactie school

De dodelijke steekpartij zal de gemoederen nog lange tijd bezighouden, beseft Gijs van Wijlen, rector van het Onze Lieve Vrouwelyceum in Breda, waar het meisje op school zat. Vandaag is de eerste schooldag na de zomervakantie. Leerlingen en docenten reageren geschokt op het overlijden van de scholiere.

,,Zulke gebeurtenissen zijn nauwelijks te bevatten, ook al zijn wij als totale gemeenschap van zeventienhonderd scholieren en teamleden vaker getroffen”, zegt Van Wijlen. ,,We moeten nu als school laten zien dat wij er niet alleen op de mooie momenten voor elkaar zijn, maar ook als we trieste zaken te verwerken hebben. We moeten elkaar in de gaten houden. Vrienden, klasgenoten, medeleerlingen, maar ook als collega’s, want dit treft ons allen gewoon zwaar.”

Loco-burgemeester Paul de Beer laat in een schriftelijke reactie weten ‘diep geschokt’ te zijn. ‘Het is vreselijk dat een meisje in de bloei van haar leven is weggerukt. En dat een minderjarige verdachte is opgepakt, is niet te bevatten. Ik leef erg mee met de familie, vrienden en klasgenoten van het slachtoffer. In het besef van alle verdriet en boosheid die dit oproept bij iedereen die het meisje goed kent, is het belangrijk om er voor elkaar te zijn in deze periode van groot verlies.”

Quote

Het is vreselijk dat een meisje in de bloei van haar leven is weggerukt

Loco-burgemeester Breda

Zoveelste steekincident

Het is het zoveelste steekincident in korte tijd in Breda na dat aan de Ettensebaan (verkeersruzie) en dat in de haven in Breda (uitgaansleven) vorige maand. Maar, zegt politiewoordvoerder Willem van Hooijdonk: ,,Naar aanleiding van die andere steekpartijen heeft de burgemeester ook aangekondigd maatregelen te nemen. Maar dit is iets anders. Dit was een steekpartij in een woning. Daar kun je heel moeilijk iets tegen doen.”

Bijeenkomst

De gemeente Breda en de politie zijn morgen vanaf 13.00 uur aanwezig in de wijk Boeimeer in Breda in verband met het steekincident. Wijkbewoners kunnen terecht bij het speeltuintje aan de Langendijk. De politie doet inhoudelijk geen mededelingen over het onderzoek, maar biedt een luisterend oor en kan eventueel passende hulpverlening verzorgen. De politie vraagt mensen die iets hebben gezien of informatie hebben contact op te nemen via 0900-8844. 

Volledig scherm
© ANP
Volledig scherm
© ANP
Volledig scherm
© ANP
Volledig scherm
© Tom van der Put | MaRicMedia
Volledig scherm
© Tom van der Put | MaRicMedia
Volledig scherm
© Tom van der Put | MaRicMedia
Volledig scherm
© BN DeStem