SCP: Discriminatie in het onderwijs is de laatste jaren gestegen
Scholieren en studenten stellen de afgelopen jaren vaker met discriminatie te maken hebben gehad op school of universiteit. Het gaat daarbij relatief vaak om ernstige vormen als bedreiging, geweld of seksueel grensoverschrijdend gedrag.
Cyril Rosman
Dat stelt het Sociaal Cultureel Planbureau (SCP) in de studie Ervaren Discriminatie in Nederland, die vandaag is verschenen. Stelde in 2013 nog 8 procent van de scholieren en studenten wel eens met discriminatie te maken te hebben, inmiddels is dat percentage bijna verdubbeld naar 15 procent.
Volgens het SCP zijn het vooral studenten en scholieren ‘met een migratie-achtergrond en LHB-scholieren en -studenten die relatief veel discriminatie ervaren’. Voor die laatste groep zijn de pesterijen en intimidatie soms zo erg dat 8 procent als gevolg ervan gestopt is met hun opleiding. Het kan gaan om discriminatie door onderwijzend personeel of door mede-scholieren.
Onveiligheid en stress
Ik zat in een klas Marokkanen, Turken, veel mensen van een andere afkomst. En zij werden wel heel goed geholpen
Klacht van een autochtone Nederlander
,,Wanneer mensen discriminatie ervaren, doet dat iets met hen. Sommigen trekken zich wat terug uit de samenleving, andere mensen worden onzeker, voelen zich onveilig, raken gestrest. Ervaren discriminatie heeft daarmee niet alleen gevolgen voor individuen, maar ook voor de bredere samenleving”, stelt SCP-directeur Kim Putters.
Nederlanders met een allochtone afkomst blijven het vaakst discriminatie ervaren, al is het percentage wat gedaald. Maar ook autochtone Nederlanders klagen: ,,Ik zat in een klas Marokkanen, Turken, veel mensen van een andere afkomst. En zij werden wel heel goed geholpen en zo. Maar die Nederlanders die bij ons in de klas zaten en ik en wat anderen, die kregen gewoon minder aandacht.”
Kwart Nederlanders gediscrimineerd
Sommige groepen in onze samenleving hebben te maken met een hardnekkige negatieve beeldvorming
SCP-directeur Kim Putters
In totaal voelt ruim een kwart van de Nederlanders zich weleens gediscrimineerd. Dat percentage is ongeveer gelijk als werd gemeten in 2013. Putters: ,,Sommige groepen in onze samenleving hebben te maken met hardnekkige negatieve beeldvorming: Nederlanders met een niet-westerse migratieachtergrond, mensen met een beperking en oudere werkzoekenden.”
Discriminatie op basis van geslacht is de laatste jaren toegenomen. Volgens het SCP kan dat te maken hebben met de #MeToo-beweging. ,,Dat heeft waarschijnlijk niet alleen de grenzen van acceptabel gedrag scherper afgebakend, maar ook herkenbaarder gemaakt wanneer die grens wordt overschreden”, stelt het rapport.
Er werden ruim 8500 mensen ondervraagd voor de studie.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.