Volledig scherm
Badr Hari vorige week voor de rechtbank in Amsterdam. © ANP

Slachtoffer Everink eist 63.000 euro van Hari en Y.

UpdateKoen Everink, slachtoffer in de strafzaak tegen kickbokser Badr Hari en medeverdachte Ferhat Y., eist 63.000 euro schadevergoeding. Ferhat Y., medeverdachte in de zaak-Badr Hari, moet worden vrijgesproken, vindt zijn advocaat.

Volgens raadsman Warmolt Lunsingh Tonckens ontbreekt het bewijs voor de stelling van justitie dat Y. samen Badr Hari zakenman Koen Everink ernstig heeft mishandeld tijdens dancefestijn Sensation in juli 2012. Vorige week eiste het Openbaar Ministerie 20 maanden cel tegen Y. Ook zegt de advocaat dat Hari heeft gelogen over zijn eigen rol in de vechtpartij.

'Deze zaak is verre van opgelost door politie en Openbaar Ministerie', betoogde de raadsman in zijn pleidooi vandaag voor de rechtbank in Amsterdam. Zij hebben 'nooit serieus willen onderzoeken of Y. onschuldig is.'

Everink willen ontzetten
Ferhat Y. (36) heeft zelf altijd verklaard dat hij Everink niet heeft mishandeld, maar dat hij hem juist heeft willen ontzetten toen deze in skybox 233 van de Amsterdam ArenA finaal in elkaar werd geslagen.

Everink eist nu 63.000 euro schadevergoeding. Het gaat daarbij om materiële en immateriële schade. Everinks advocaat lichtte de claim maandag toe tijdens de laatste dag van het proces tegen Hari en Y.

Breuken in gezicht
Hij liep diverse breuken in zijn gezicht op. Het ernstigste letsel kreeg hij aan zijn enkel. Everinks voet werd er bijna helemaal afgetrapt. Hij zal hier de rest van zijn leven last van hebben, aldus zijn advocaat Alexander de Swart.

Everink heeft intensief moeten revalideren en onderging in oktober vorig jaar een tweede operatie. Behalve lichamelijk heeft Everink (39) ook geestelijk zwaar te lijden gehad onder het incident, aldus De Swart.

Volgens een psychiater heeft de zakenman, die vóór het geweld goed in zijn vel zat, een psychologisch trauma opgelopen. De aanhoudende, hevige media-aandacht heeft daar een fnuikende uitwerking op gehad, omdat Everink telkens opnieuw met de gebeurtenissen wordt geconfronteerd.

'Verklaringen Everink niet geschikt als bewijs'
Evenals Hari's advocaat Bénédicte Ficq vorige week, zette Lunsingh Tonckens uiteen dat de verklaringen van slachtoffer Everink niet geschikt zijn om als bewijs te dienen.

Everink weet niet wat er is gebeurd, aldus de raadsman. Hij ging in luttele seconden knock-out en verkeerde onder invloed van drank. Later is hij gaan reconstrueren wie hem wat heeft aangedaan, zo blijkt onder meer uit afgeluisterde telefoongesprekken.

'Hari heeft gelogen over eigen rol'
Ook andere getuigenverklaringen leveren allesbehalve sluitend bewijs tegen Y., meent de advocaat. De verklaringen van Badr Hari zijn volgens Lunsingh Tonckens al evenmin bruikbaar. Hari heeft gelogen en vooral geprobeerd zijn eigen rol kleiner te maken.

  1. Inzamelingsactie om vermiste Diana te vinden: We willen afscheid kunnen nemen
    PREMIUM
    video

    Inzame­lings­ac­tie om vermiste Diana te vinden: We willen afscheid kunnen nemen

    Mensen die hun geliefde kunnen begraven. Mariola en Edward Schmitz uit Goes zijn er stiekem jaloers op. Hun dochter Diana is al vermist sinds 13 januari, de dag dat ze vermoedelijk van de Zeelandbrug sprong en de dood vond in het ijskoude water. Haar lichaam is nooit gevonden en dat is voor het gezin onverteerbaar. Met een inzamelingsactie, die vandaag is gestart, hopen ze geld in te zamelen om haar te vinden. ,,Wij willen kunnen rouwen.”