Volledig scherm
Brand in Ede. © RonV Media

Sluiting bedrijven en woningen Ede: asbest moet grondig verwijderd

Als gevolg van een hevige brand die zondag uitbrak, blijven vijftien autodealers en een aantal woningen op een bedrijventerrein in het Gelderse Ede voorlopig dicht. Tegen eerdere verwachtingen in moet het gebied grondig gereinigd worden nadat asbest is vrijgekomen.

Onder meer autodealers Broekhuis en Autogroep Vallei moeten noodgedwongen de deuren op slot houden. Zij moeten samen met andere getroffen ondernemers eerst zorgen dat alle asbestdeeltjes van hun grond zijn verwijderd.

Het is nog niet bekend hoelang het verwijderen van die deeltjes gaat duren, laat burgemeester René Verhulst vandaag aan de bewoners en ondernemers weten. De wegen en stoepen op het bedrijventerrein zijn wel weer schoon, zodat panden die niet door asbest vervuild zijn weer bereikbaar zijn.

Verhulst, die zondag en maandag op de Frankeneng was, toont begrip voor de ontstane situatie. ,,Ik snap dat dit echt diep ingrijpt. Het is uiterst vervelend.’’

Dealers moeten schoonmaken

Quote

Er werd steeds meer duidelijk dat we in een ingewikkel­de situatie zijn beland

Woordvoerder gemeente Ede

,,Wij zijn al bezig de straten schoon te maken’’, liet een woordvoerder van de gemeente gisteravond weten. ,,Daarvoor zijn wij verantwoordelijk. Maar de ondernemers zijn verantwoordelijk voor het schoonmaken van hun terrein.’’ De woordvoerder bevestigt dat het daarbij ook gaat om bijvoorbeeld daken en - in het geval van de autodealers - auto's die buiten staan.

In totaal vallen 24 adressen binnen het gebied dat Ede afsluit tot de asbestdeeltjes zijn verwijderd. Ondernemers en eigenaren van de panden in dat gebied zijn gisteravond laat door de gemeente geïnformeerd over de situatie.

,,'s Ochtends hadden we nog de indruk dat het allemaal meeviel. Maar naarmate de dag vorderde, werd steeds meer duidelijk dat de asbest verder verspreid was dan werd aangenomen en dat we in een ingewikkelde situatie zijn beland’’, erkent de woordvoerder.

Vier straten dicht

Hoe lang het getroffen gebied op slot zit, is op dit moment niet te zeggen. Dat hangt vooral af van hoe snel de adressen zijn gereinigd. De gemeente organiseert morgenochtend een bijeenkomst om vragen over de brand te beantwoorden.

Volledig scherm
Het afgesloten gebied bij bedrijventerrein Frankeneng in Ede © Gemeente Ede
Tubantia gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement