Sofia (17) uit Epe bezorgt haar school primeur met eindexamen Russisch

Bijzonder? Hoezo bijzonder? Zelf ziet Sofia Shchyhlinskaya de nieuwswaarde er niet zo van in. Maar feit is dat slechts tien havisten dit jaar eindexamen Russisch doen. En de 17-jarige Epese is er één van. 

Volledig scherm
Sofia Shchyhlinskaya. © Henri van der Beek

Daarmee bezorgt ze haar school, de Noordgouw in Heerde, ook nog eens een primeur. Het is voor het eerst dat deze school een examenkandidaat Russisch in huis heeft.

Terwijl alle klasgenoten gisteren al hun boekentas in de hoek konden gooien, moet Sofia vandaag nog aan de bak. In haar eentje zit ze dan gebogen over een tekstverklaring in het Russisch. Een taal die onvergelijkbaar is met het Nederlands, zowel in schrift als in spraak. Maar voor Sofia kent de taal inmiddels weinig geheimen meer. Ze spreekt 'm al van jongs af aan, omdat ze geboren is in Wit-Rusland. En hoewel ze als peuter naar Nederland verhuisde en vloeiend Nederlands leerde spreken, blijft Russisch de taal waarin ze met haar familie communiceert. En als ze er eens goed over nadenkt, verkiest ze Russisch eigenlijk boven het Nederlands.

  1. Prik van een pieterman? Direct onder de hete kraan, dan is het (meestal) zo over

    Prik van een pieterman? Direct onder de hete kraan, dan is het (meestal) zo over

    Zijn naam klinkt als het begin een Sinterklaasliedje, maar de naklank is een stuk minder vrolijk. De kleine pieterman is een uiterst giftig visje, dat zich ook aan onze kusten ophoudt. Een steek van het diertje had grote gevolgen voor een Belgische badgast in Knokke. De vrouw draaide met een extreem allergische reactie het ziekenhuis in, maar hoewel pijnlijk is de prik van een pieterman doorgaans snel verholpen.