Steeds meer ‘corona-hoesters’ gaan één voor één wekenlang de cel in

Update/ videoHet is plaag aan het worden: onverlaten die hulpverleners of anderen in het gezicht hoesten of spugen en dreigen dat ze corona hebben. Vandaag stonden er weer drie voor de rechter en morgen in Amsterdam worden twee opgepakte ‘corona-hoesters’ voorgeleid om te bepalen of ze langer vast blijven zitten. 

In de rechtbank in Breda stond vanmiddag allereerst een 45-jarige Tilburger zonder vaste woon- of verblijfplaats terecht die twaalf blikken bier uit een supermarkt wilde stelen en in het gezicht van beveiligers hoestte toen hij werd gesnapt. Daarbij riep hij dat hij corona had. Hij kreeg acht weken cel aan de broek. Justitie had ook acht weken geëist tegen de aan kalmeringsmiddelen verslaafde dakloze. Een van de beveiligers die hem had gesnapt zat na het hoesten in angst omdat hij een hartkwaal heeft.

Gelijk na deze eerste was een 51-jarige man uit Breda aan de beurt voor het feit dat hij 23 maart was opgepakt toen hij de deur van zijn ouders probeerde te slopen. De man was aan het drinken geslagen ‘omdat er geen voetbal was’ en had blijkbaar nog een appeltje te schillen met zijn ouders. 

Nog erger werd het toen de man (die wel gewoon een baan en een huis heeft) daarna in het gezicht van de agent hoestte er riep dat hij corona had. Zijn excuus dat het om een ‘rokerskuch’ ging, hielp hem niet. Hij kreeg vier weken cel opgelegd waarvan twee voorwaardelijk. Die moet hij meteen uitzitten. De verdachten waren zelf niet in de zittingzaal. De rechter ondervroeg de ‘corona-hoesters’ via een videoverbinding met een aparte ruimte op het politiebureau.

Nog iets eerder dan de twee mannen in Breda stond vanmiddag in Rotterdam al een 40-jarige man terecht die ook agenten heeft bedreigd met de tekst: ,,Ik ga spugen, ik maak jullie allemaal ziek, ik heb corona.” Zijn zaak - de man heeft ook psychische problemen - is doorverwezen naar de meervoudige kamer, komende maandag. Dan zal hij meteen horen wat zijn straf wordt.

Foto ter illustratie
Volledig scherm
Foto ter illustratie © ANP

Schreeuwen

In Amsterdam worden morgen twee mensen voorgeleid die zijn opgepakt omdat zij onder het roepen van ‘corona’ agenten in het gezicht hoestten. Het gaat om een vrouw van 30 jaar die werd werd aangesproken nadat ze te hard had gereden en schreeuwend uit haar auto was gestapt en voor overlast zorgde. Toen om haar identiteitsbewijs werd gevraagd, hoestte ze expres in het gezicht van de agenten. 

Op diezelfde dinsdag zorgde een 46-jarige man voor overlast in een supermarkt. Toen agenten vroegen of hij wilde weggaan spuugde hij hen in het gezicht. ,,Beide verdachten zeiden daarbij dat ze corona hadden,” zegt een woordvoerder van de politie Amsterdam. Beide verdachten zullen via het snelrecht binnen twee weken worden veroordeeld.

Tien weken cel

Justitie heeft het druk met de ‘corona-dreigers en -spugers’. In Den Haag werd zes dagen geleden de eerste veroordeeld: de 23-jarige Asaad C. uit Noordwijkerhout die in Leiden geen blaastest wilde afleggen en agenten bedreigde met corona. Hij bleek het virus niet te hebben maar zit nu wel in gedwongen quarantaine: de rechter veroordeelde hem tot tien weken cel (waarvan twee voorwaardelijk) en hij moest meteen aan die celstraf beginnen. 

In Den Bosch kreeg de 28-jarige Bosschenaar Walter K. gisteren ook tien weken cel, waarvan twee voorwaardelijk. K. hoestte mensen in een rij voor een coffeeshop in het gezicht en bespuugde een agent die hem daarop aansprak. ,,Pas op, corona, corona!”, riep K. daarbij. 

Tegen de man uit Leiden had justitie nog vijf weken cel geëist, waarna de rechter daar het dubbele van maakte. Tegen de man uit Den Bosch had justitie drie maanden cel geëist.

Ook in Utrecht zijn twee mensen veroordeeld voor ‘corona-hoesten’. De één (een 49-jarige vrouw) kreeg vier weken cel (waarvan twee voorwaardelijk) nadat ze onder invloed van alcohol agenten had bespuugd die waren komen opdagen bij een huiselijke ruzie. De ander (een 28-jarige man uit Lelystad) kreeg veertig uur taakstraf omdat hij boos werd toen hij na sluitingstijd een winkel niet binnen mocht. 

Supermarktmedewerkers

Elders in het land zijn ook diverse incidenten gemeld van corona-hoesters en -spugers die agenten of supermarktmedewerkers bedreigden. Ook daar zijn aangiftes van gedaan. Justitie treedt hard op tegen mensen die op deze manier het virus misbruiken.

Quote

We gaan voor een celstraf en meteen uitzitten ook

Woordvoerder Openbaar Ministerie

In Leeuwarden zit een man vast die bij de nachtopvang voor daklozen een beveiliger had bespuugd en gebeten. Op het politiebureau dreigde hij daarna de agenten ‘ziektes te geven': ,,Ga maar met je mondkapje voor me zitten jongen, ik zal je ziektes geven.” Een andere man, een automobilist uit Nieuw Beerta, werd opgepakt omdat hij na een aanhouding agenten in het gezicht hoestte en zei ‘dat zijn kameraad’ corona heeft.

,,Het zijn er inmiddels al meer dan tien en er komen er nogal wat bij,” zegt een woordvoerder van het Openbaar Ministerie. ,,Het is verwerpelijk en onacceptabel. We slepen ze daarom snel voor de rechter en het uitgangspunt is een celstraf van weken of maanden en die meteen uitzitten ook.” 

Kijk hier naar onze video's over corona:

  1. Opnieuw grote groep crossers in de fout met illegale wedstrijd Lage Zwaluwe: ‘Mag dit niet dan?’

    Opnieuw grote groep crossers in de fout met illegale wedstrijd Lage Zwaluwe: ‘Mag dit niet dan?’

    Opnieuw is een groep crossers betrapt bij een illegale wedstrijd op het braakliggende terrein bij station Lage Zwaluwe in Zevenbergschen Hoek. De 25 autocrossers zeiden vandaag tegen de politie dat ze niet wisten dat het niet mocht. Een dag ervoor kregen 75 crossers al een waarschuwing voor hetzelfde vergrijp, waarna ze een paar uur later opnieuw de fout ingingen en beboet werden voor samenscholing.