Steeds meer leerlingen weer thuis door corona: ‘Situatie werd onbeheersbaar’
Het coronavirus slaat opnieuw om zich heen in het onderwijs, nu de scholen weer open zijn. Vooral leerlingen lijken massaal de klos door quarantaineregels of omdat ze zelf besmet zijn geraakt.
Bij deze site stromen de boodschappen van ouders binnen die hun kinderen alweer thuis hebben of bericht van school hebben gehad dat een of meerdere klassen in quarantaine zitten. Soms zijn zelfs complete scholen overgeschakeld op online onderwijs, al zijn dat er naar verluidt maar heel weinig.
Onder meer het Anna van Rijn College in Nieuwegein met 1200 leerlingen is zwaar getroffen, bevestigt woordvoerder Bram Donkers van Nuovo Scholen, de stichting waar de school onder valt. ,,Wij verzorgen momenteel alleen online onderwijs”, vertelt hij. Die stap was noodzakelijk omdat vele tientallen leerlingen in quarantaine zaten. ,,De situatie werd dusdanig onbeheersbaar, dat we dit besluit in ieder geval voor de rest van de week moesten nemen. Daarna bekijken we de situatie van dag tot dag.”
Lees verder onder de foto.
Onbegrijpelijk lokaal
Soms is er ineens een piek op de ene plek, maar is er elders niets aan de hand
Volgens een woordvoerder van koepel VO-raad nemen op veel scholen de coronabesmettingen zeker toe momenteel, soms zelfs fors. ,,Dat is ook voorspeld, met deze besmettelijke variant. Overigens zie je dat de uitbraken onbegrijpelijk lokaal zijn. Soms is er ineens een piek op de ene plek, maar is er elders niets aan de hand.” Volgens hem ligt het aantal besmettingen onder leraren lager en zitten er vooral leerlingen thuis.
De regel is nu: als er binnen een groep of klas, drie of meer coronabesmettingen (zowel kinderen als medewerkers) zijn binnen zeven dagen, dan gaat de hele groep of klas in quarantaine. Voor leraren geldt echter dat zij, als ze hun booster binnen hebben of recent corona hebben gehad, niet in quarantaine hoeven.
Een zegsman van de PO-Raad bevestigt dat het op de basisscholen momenteel gaat om ‘aardig wat klassen’. ,,Het is redelijk onrustig, alhoewel de stijging van het aantal besmettingen best logisch is, met omikron.” De koepel noemt de huidige quarantaineregels ‘onduidelijk', wat niet zou helpen bij de aanpak op scholen.
Er speelt van alles
,,We zien dat er nu van alles speelt”, constateert de woordvoerder van de Algemene Vereniging Schoolleiders. ,,En u moet weten: als een schoolleider een klas naar huis stuurt, is bijna alles al geprobeerd op een school.” Hij hoort de geluiden over het wegsturen van klassen alweer vanaf de heropening begin vorige week.
De cijfers bevestigen dat: vorige week moesten op 17 procent van de scholen één of meerdere klassen thuisblijven, vrijwel in alle gevallen doordat een leraar afwezig was door corona of vanwege een andere reden. Verder was bijna 10 procent van zowel de leraren als leerlingen niet op school. ,,Het is moeilijk om exact te voorspellen hoe het komende tijd zal gaan, maar wij verwachten dat tot half april de aanwezigheidscijfers zullen teruglopen.”
Schoolleiders willen overigens liefst geen landelijke sluiting meer, omdat de verschillen regionaal zo groot zijn. Ook de Rijksoverheid heeft vanzelfsprekend de scholen het liefst voortaan continu open.
De enige landelijke cijfers over scholensluitingen, die scholen zelf melden bij de Onderwijsinspectie, komen binnen via het ministerie van Onderwijs. De volgende brief hierover zal ergens begin februari verschijnen.
Bekijk hier onze video’s over het coronavirus:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Energierekening
Jan (68): 'Energierekening omlaag brengen om rond te komen tijdens mijn pensioen’
Hoeveel geld besteed jij aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: Jan Zonneveld (68) uit Rotterdam. -
2
Dermatoloog Soe Janssens: ‘Zonnebrandcrème kan echt ónmogelijk je huidcellen aantasten’
Na een waarschuwing van de Consumentenbond over een drietal zonnebrandcrèmes is er ophef ontstaan over het krijgen van huidkanker door deze crèmes. Dermatoloog Soe Janssens van het Antoni van Leeuwenhoek schept duidelijkheid over de huidziekte en beantwoordt vijf vragen. -
PREMIUM
Niet doortrekken! Boer Wim is blij met jouw uitwerpselen: ‘Poep en plas zijn rijke grondstof’
Lever je poep en plas in bij de boer. Een onsmakelijke grap? Boer Wim van den Hengel uit Achterveld is wel degelijk serieus. Waardevolle mensenpoep gooien we weg, om vervolgens dure kunstmest te kopen. Veelal uit Rusland. ,,We spoelen nu grondstoffen het riool in.” -
PREMIUMColumn
Hoezo ga je als jonge gast, eindelijk van de jeugdpuisten af, op de versiertoer met een ballon aan je mond?
Linda Akkermans schrijft drie keer per week over wat haar bezighoudt. -
Update
Vredesactivist Mient Jan Faber (81) overleden
Vredesactivist Mient Jan Faber is vandaag in Amstelveen overleden. Dat meldt vredesorganisatie Pax. Faber verwierf als secretaris van het Interkerkelijk Vredesberaad (IKV) bekendheid als organisator van de grote demonstraties tegen de kernwapens in de jaren 80. Zo liep hij voorop bij de grootste betoging ooit in Nederland in 1983, toen zo'n 550.000 mensen in Den Haag tegen die wapens demonstreerden.
-
PREMIUMColumn
Ik gun alle Russische Dana Internationals, Conchita Wurst’s en Nikkie de Jagers in de dop een ruimer wereldbeeld
Debby Gerritsen schrijft drie keer per week over wat haar bezighoudt. -
PREMIUMmet video
Jeffrey stak zijn ex Clarinda (34) midden op straat dood, in bijzijn van hun dochtertje: 14 jaar cel geëist
Het Openbaar Ministerie heeft veertien jaar cel plus tbs met dwangverpleging geëist tegen Nieuwegeiner Jeffrey van den D. De 32-jarige verdachte wordt vervolgd omdat hij zijn ex-vriendin, de Utrechtse Clarinda van den Bersselaar (34), op uiterst gewelddadige wijze om het leven heeft gebracht, in het bijzijn van hun dochtertje. -
AUTOTEST
Test Hyundai Kona Electric: kleine SUV met grote kwaliteiten
Om de snel groeiende concurrentie weer aan te kunnen, kreeg de Hyundai Kona een opfrisbeurt. Zeker de elektrische versie verdient een plekje op de shortlist. Tenzij je veel spullen of grote passagiers wilt meenemen.