Steeds meer mensen lopen thuis het coronavirus op
Video/updateHet aantal nieuwe vastgestelde coronabesmettingen in de afgelopen week is gestegen naar 534. Dat is bijna een kwart meer dan de week ervoor. Dat blijkt uit de meest recente cijfers van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). De meeste mensen lopen corona thuis op.
Delen per e-mail
Per dag waren er gemiddeld 76 besmettingen, zo blijkt uit de nieuwste cijfers. Het aantal besmettingen steeg met 534, dat is 102 meer dan de week ervoor (432 besmettingen). Dat blijkt uit de nieuwste cijfers die het RIVM sinds deze maand wekelijks naar buiten brengt.
Volgens het RIVM gaat het vooral om besmettingen in Zuid-Holland. Van de 965 coronapatiënten die tussen 27 juni en 7 juli zijn gemeld komt liefst 40 procent uit die provincie (386 personen). Gemiddeld gaat het in Nederland om 5,5 besmette patiënten per 100.000 inwoners, maar in de provincie Zuid-Holland is dit aantal 10,4.
Stijging
Het is voor het eerst in anderhalve maand dat het aantal besmettingen weer groeit. Toen begin juni de testcapaciteit werd uitgebreid, was er ook sprake van een forse stijging van het aantal besmette coronapatiënten. Sinds die maand konden ook Nederlanders met milde klachten, zoals verkoudheid of niezen, zich laten testen.
In de afgelopen week zijn er nog zestien coronapatiënten gemeld die zijn opgenomen in ziekenhuis. Zes van die opnames waren afgelopen week en tien stammen uit de periode ervoor. Daarnaast waren er acht meldingen van nieuwe sterfgevallen als gevolg van corona. Sinds 7 juli gaat dit om vier sterfgevallen.
België
De stijging in Nederland volgt nadat ook België een lichte stijging doormaakte. Daar is het gemiddeld aantal nieuwe coronabesmettingen per dag gestegen met 11 procent, in vergelijking met de week ervoor. Bij de Zuiderburen zijn er per dag gemiddeld 95 besmettingen.
Thuis
De meeste mensen (60 procent) lopen corona thuis op, zo blijkt uit de gegevens van het bron- en contactonderzoek dat de GGD uitvoert. In de meeste gevallen gaat het dan om kleine uitbraken onder leden van hetzelfde huishouden of dezelfde familie. Ruim 11 procent van de mensen liep het virus op op het werk. Maar er zijn ook coronabesmettingen vastgesteld in bijvoorbeeld verpleeghuizen of bij een sportclub.
Viroloog Ab Osterhaus wijst op verschillende oorzaken die een rol kunnen spelen bij de stijging van het aantal besmettingen. ,,Er zijn natuurlijk nogal wat veranderingen. De algemene houding ten opzichte van het coronavirus en de regels is wellicht wat versoepeld, het verhoogde reisgedrag zou een rol kunnen spelen, mogelijk is er intensiever getest.’’ Volgens de expert ‘gaan de aantallen weliswaar omhoog, maar zitten de cijfers nog binnen de foutmarge’. ,,Als deze cijfers een aantal weken achter elkaar blijven oplopen, betekent dit natuurlijk wél wat’’, zo benadrukt de viroloog.
Tussen 1 juni en 12 juli zijn in totaal 369.287 testen afgenomen door de GGD’en waarvan een uitslag bekend is. Hiervan was gemiddeld 1 procent positief. Tussen 1 juni en 12 juli is het percentage positief gedaald van 2 procent naar 0,6 procent.
Sinds 1 juni kan iedereen met klachten zich laten testen. Toch is het aannemelijk dat niet alle covid-19 patiënten worden getest. De werkelijke aantallen in Nederland zijn daarom waarschijnlijk hoger dan de aantallen die het RIVM noemt.
Buitenland
Van alle bevestigde besmettingen in juli is bekend dat 7,5 procent van de patiënten twee weken voor ze ziek werden in het buitenland is geweest. Het gaat om 69 van de 922 positief geteste personen. Het merendeel was in België (12), Duitsland (11), Servië (10), Kazachstan (8) en in de VS (3) geweest. Deze data worden sinds 1 juli bijgehouden.
Lokale lockdowns
Nieuwe lockdownmaatregelen vanwege het coronavirus zijn deze zomer niet uit te sluiten, maar die zullen dan eerder lokaal of regionaal zijn. Dat betoogde Hubert Bruls, voorzitter van het Veiligheidsberaad maandagavond na afloop van overleg tussen de 25 Veiligheidsregio’s. ,,Wij denken met de kennis die we nu hebben, veel meer dan vier maanden geleden, dat we dan in elk geval niet het hele land in allerlei maatregelen hoeven te zetten.” Lokale maatregelen moeten dan voorkomen dat het hele land in lockdown moet. Bruls: ,,Ieder van ons is een beetje bang voor het schrikbeeld dat we allemaal weer maanden in die maatregelen gaan zitten.’’
Luister naar de uitleg van verslaggever Marcia Nieuwenhuis in de AD Nieuws Update:
Bekijk hieronder onze video's over het coronavirus.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Tientallen relschoppers nog vast, politie sluit meer aanhoudingen niet uit: ‘Er is veel beeldmateriaal’
Afgelopen weekend zijn er vanwege de invoering van de avondklok rellen geweest in onder meer Amsterdam, Arnhem, Eindhoven, Enschede, Eindhoven, Tilburg en Urk. De schade is in verschillende steden aanzienlijk. Tientallen relschoppers zitten op dit moment nog vast. -
PREMIUM
Shaad (16) is slachtoffer van afgrijselijk kart-ongeluk in Walibi
Alsof totaal onverwacht heel hard aan haar haren wordt getrokken. Zo omschrijft Shaad Sha uit Almere het afgrijselijke kart-ongeluk dat zij in 2018 had in attractiepark Walibi. Tot op de dag van vandaag merkt ze de gevolgen. Daarom roept ze op: ,,Laat niemand karten zonder helm.” -
PREMIUM
Wanhoop? Niet nodig: er is óók goed vaccinnieuws
Zeker, ons vaccinprogramma loopt ver achter en met AstraZeneca gaat veel mis. Maar er is óók goed nieuws over de coronavaccins. Heel goed nieuws zelfs. Drie redenen waarom er steeds meer licht aan het einde van de tunnel is. -
PREMIUM
Buitenlandse correspondenten over aanpak: ‘Nederland doet het echt heel slecht’
Wat is er aan de hand in ons land? Buitenlandse correspondenten kijken met verbazing naar de falende Nederlandse corona-aanpak en de voor Nederland ongekend hevige rellen. ,,Het gepolder levert halfslachtige maatregelen op waar steeds meer onvrede over ontstaat.’’ -
VIDEO
Verbijstering na nieuwe avond vol rellen: 'Dit zijn schaamteloze dieven’
Burgemeesters en Tweede Kamerleden reageren verbijsterd op de hevige rellen die maandagavond opnieuw uitbraken in verscheidene steden. Burgemeester Ahmed Aboutaleb van Rotterdam is verdrietig en noemt de relschoppers ‘schaamteloze dieven’. ,,Ik heb moeten dreigen met inzet van traangas, een verregaande maatregel. Dat vind ik verdrietig, want dat heb ik in mijn hele carrière als burgemeester nog nooit hoeven doen.”
-
PREMIUMReconstructie / Video
Politie rolt bende op die jarenlang drugs verstuurde via darkweb: ‘Ze hebben miljoenen verdiend’
De Landelijke Eenheid van de politie heeft vandaag een webshop voor drugs platgelegd, waarmee in de afgelopen jaren tientallen miljoenen euro’s zijn verdiend. De bende had onder meer corrupte contacten bij een pakketbezorgdienst. De hoofdverdachte pronkte bovendien graag met zijn rijkdom, zo ontdekte de politie. Zes verdachten zijn aangehouden. -
Update
Alle relschoppers uit Opsporing Verzocht melden zich bij de politie: ‘Een agent sloeg eerst’
Alle mannen die gisteren in Opsporing Verzocht te zien waren vanwege openlijke geweldpleging op het Museumplein in Amsterdam, hebben zich gemeld bij de politie. Drie van de vier zijn inmiddels aangehouden. De 29-jarige Jeffrey S. uit Houten meldde zich gisteren als eerste. ,,Meteen na de uitzending”, vertelt een familielid. -
update
Britse variant rukt op, RIVM rekent op meer ziekenhuisopnames en doden
De afgelopen week zijn er 35.635 coronabesmettingen vastgesteld. Dat zijn er iets minder dan vorige week, toen het RIVM 38.776 positieve tests registreerde. Toch maakt het RIVM zich zorgen. De Britse variant wint namelijk terrein. De variant zou inmiddels al een derde van de nieuwe besmettingen veroorzaken.