Streekvervoer ligt vijf dagen plat: ‘Helft van alle bussen rijdt’
In het streekvervoer wordt vanaf maandag vijf dagen gestaakt. Duizenden werknemers in het openbaar vervoer hebben het werk neergelegd, meldt vakbond CNV. Toch rijden veel bussen en treinen wel. De helft van de bussen van vervoerders waar medewerkers meedoen aan de staking rijdt wel. Dat schat een woordvoerder van de VWOV in, de vertegenwoordiging van vervoersbedrijven. ,,Het aantal stakers wisselt per regio.”
Zo is de impact van de staking in het noorden minder dan in het zuiden. In Groningen en Friesland blijft het treinverkeer vandaag ook actief, laat Arriva maandagochtend weten. Dat is omdat een groot deel van de machinisten in het noorden is aangesloten bij een andere vakbond dan FNV of CNV. Die vakbonden staken vandaag niet.
Ook in het oosten, op de Vechtdallijn, rijden er wel treinen. ,,In Zwolle hebben zich genoeg mensen gemeld om een dienstregeling te kunnen rijden. Zij doen niet mee met de staking’’, aldus een woordvoerder van Arriva. Wel rijdt de vervoerder met minder lange treinen, waardoor het drukker kan zijn. Ook de MerwedeLingelijn tussen Dordrecht en Geldermalsen, van Qbuzz, rijdt. Treinen van Keolis in het oosten rijden vanwege de staking niet.
Vanwege de stakingen komen organisaties met creatieve oplossingen. Omdat een groot deel van studenten van mbo-scholen ROC Friese Poort en het Friesland College afhankelijk is van streekvervoer, zetten deze scholen zelf bussen in.
Eerder meldde Arriva dat er ook de treinen in de Achterhoek zouden rijden, maar inmiddels is duidelijk dat dat niet het geval is. ,,Er is vanochtend nog geprobeerd om een passende treindienstregeling te maken en een opstart te maken, maar uiteindelijk bleek dit niet haalbaar.”
Reizigersorganisatie Rover krijgt signalen dat bussen die wel rijden soms erg vol zijn en dat niet altijd iedereen mee kan. Al zegt de reizigersvereniging dat het geen overzicht over het hele land heeft. Rover heeft nog niet veel klachten binnen, maar de klachten die binnen zijn gekomen gaan voornamelijk over ‘onbetrouwbare of gebrekkige reisinformatie’, aldus de organisatie.
Onregelmatige diensten
Vooraf verwachtte vakbond FNV dat vrijwel al haar leden meedoen aan de vijf dagen durende staking in het streekvervoer. In totaal werken er 13.000 mensen in de sector, met name buschauffeurs. Zeventig procent van hen is lid van een vakbond. Aanleiding voor de staking is vooral de hoge werkdruk bij personeel in het streekvervoer. Door ‘extreem onregelmatige diensten’ zou een op de vijf chauffeurs ziek zijn, aldus Marijn van der Gaag, bestuurder van FNV Streekvervoer.
Tussen maandag en vrijdag rijden vooralsnog alleen de treinen van de NS. Daarnaast kun je ook terecht bij het openbaar vervoer in de steden Amsterdam, Rotterdam en Den Haag. Die hebben een aparte cao. Wel wordt er gestaakt door de mensen die de bussen en treinen besturen van Arriva, Transdev, Qbuzz, EBS, Keolis, RET Bus, Hermes en Connexxion.
Online lesgeven
Een van de regio’s die door de staking hard wordt geraakt, is Limburg. Daar rijden normaal gesproken relatief veel treinen van Arriva en zijn veel mensen afhankelijk van de streekbus. Maar het onderwijs gaat gewoon door, ook voor de 11.000 mbo-studenten van de Gilde Opleidingen in Limburg. Diverse studenten hebben al een rijbewijs en kunnen een auto regelen. Enkele teams van docenten overwegen online les te geven, aldus een woordvoerder.
Dezelfde geluiden klinken bij andere schoolinstellingen in Limburg, maar ook in de Achterhoek. Bij eerdere stakingen kwamen studenten ook op school, bijvoorbeeld door zich te laten brengen door hun ouders, docenten of door te carpoolen. Scholierenclub Laks ziet dat de achterban het allemaal nog even afwacht, van plan is de fiets te nemen of moeders en vaders in te schakelen.
In Midden-West Brabant rijdt 15 tot 20 procent van de bussen voorlopig nog wel, meldt een Arriva-woordvoerder.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Wat als we met Duitsland in oorlog raken? En andere vragen over samenwerking van legers
Nergens in de wereld werken twee legers met hun landmacht zo intensief samen als in Nederland en Duitsland. Maar wat hebben we eigenlijk nog te zeggen over ‘onze soldaten’? Moeten Nederlandse militairen nu ineens Duits gaan praten? En wat als we onverhoopt toch met elkaar in oorlog raken? -
PREMIUM
Eric verzorgt een babykangoeroe waarvan moeder stierf: ‘Voor mij is het heel normaal’
Waar Eric Scherbeijn (61) uit IJzendijke ook gaat, Blacky gaat mee. In de buidel. Scherbeijn is surrogaat-kangoeroemoeder, omdat Blacky’s moeder is overleden.IJzendijke -
PREMIUMcolumn1
Angst is het belangrijkste bindmiddel van dit kabinet
Özcan Akyol schrijft drie keer per week over wat hem bezighoudt. -
PREMIUM
‘Ga niet met de hogedrukspuit over het terras met groene aanslag’
Last van algen op tegels, schutting en bloempotten in de tuin? Wacht even met de hogedrukspuit, zegt hovenier Bert Moelee van De Tuinexpert. Hij heeft een betere oplossing. -
eigen tuin eerst
Plant nu een vlinderstruik in je tuin voor meer bijen en vlinders
Meer vlinders in je tuin? Met een paar vlinderstruiken heb je dat zo voor elkaar. Nu is de ideale tijd om ze te planten. Tuingoeroe Romke van de Kaa heeft een paar mooie exemplaren voor je uitgezocht.
-
PREMIUMMet video
Bedrijfsonderzoeker Lakeman: ‘Weg is nu vrij om Ralph Hamers te vervolgen voor witwassen ING’
Ralph Hamers, de aan de kant geschoven topman van de Zwitserse UBS-bank, moet nu alsnog voor de rechter gebracht worden voor de witwaspraktijken die onder zijn leiding plaatsvonden bij ING. ‘Het strafrechtelijk onderzoek is klaar.’ -
-
-
PREMIUM
Open Huizen Dag: zo prik je door de verkooptrucjes heen
Wil je meerdere huizen die in de buurt te koop staan bekijken? Dat kan op 1 april tijdens de Open Huizen Dag van NVM. Met de tips van Hans André de la Porte van Vereniging Eigen Huis ga je goed voorbereid op huizenjacht. -
PREMIUMMet video
Vrienden mogen nu in strijd tegen woningcrisis voor het eerst samen een sociale woning delen
Woningcorporatie Staedion gaat om de krapte op de sociale woningmarkt tegen te gaan ‘friends-contracten’ aanbieden. Hiermee kunnen twee vrienden samenwonen in een sociale huurwoning en de huur delen. De corporatie wil daar ook bij helpen door woningzoekenden aan elkaar te koppelen. Er zijn 25 nieuwe woningen gereserveerd voor deze groep.Den Haag