Volledig scherm
Cambodjaanse weeskinderen verkleden zich in Siem Reap om een traditionele dans op te voeren voor buitenlandse toeristen. © Getty Images

Studenten Fontys mogen geen stage in weeshuis meer doen

Studenten van Fontys Hogeschool Pedagogiek mogen geen stage meer lopen bij weeshuizen wereldwijd. De westerse belangstelling doet de kinderen meer kwaad dan goed.

In arme landen hebben weeshuizen een aanzuigende werking op gezinnen. In een tehuis hebben kinderen, zo is de gedachte van de ouders, wel kans op scholing omdat er geld wordt verdiend aan buitenlandse bezoekers. Tachtig procent van de kinderen in die weeshuizen heeft nog minimaal één levende ouder. Volgens Better Care Network Nederland, een samenwerkingsverband van kinderrechtenorganisaties zijn weeshuizen in bijvoorbeeld Cambodja vooral te vinden in toeristische gebieden. Daar ontvangen ze giften en kinderen worden gebruikt voor optredens. Als het toerisme vermindert, verminderen ook het aantal weeshuizen.

Quote

Door het komen en gaan van stagiaires kunnen hechtings­pro­ble­men versterkt worden

Marlinde Melissen

Wie de kinderen wil helpen, kan beter de gezinnen ondersteunen en  de leefomstandigheden in de lokale gemeenschappen verbeteren, is de boodschap van Better Care Network, een samenwerkingsverband van Defence for Children, ICCO/KerkinActie, ICS, Stichting Kinderperspectief, SOS Kinderdorpen, UNICEF Nederland, Wereldkinderen en Wilde Ganzen.

De stagiaires hebben de beste bedoelingen, maar steeds nieuwe gezichten zijn ook vanuit pedagogisch oogpunt niet aan te bevelen. ,,Onderzoek wijst uit dat kinderen in weeshuizen een groot risico lopen op hechtingsproblemen, mede door de wisselende opvoeders. Door het komen en gaan van stagiaires kunnen deze hechtingsproblemen versterkt worden”, aldus Marlinde Melissen, docent en coördinator Internationalisering bij Fontys Hogeschool Pedagogiek. ,,Voor een pedagoog staat juist het belang van het kind voorop, om deze reden willen wij als hogeschool geen stages naar weeshuizen meer faciliteren.”

Schadelijke effecten

Fontys Hogeschool Pedagogiek heeft afgelopen jaren samen met Better Care Network Nederland  workshops georganiseerd om studenten en docenten, ook van een tiental andere hogescholen, te informeren over de onbedoelde schadelijke effecten van weeshuisstages. Het Institute of Social Studies in Den Haag besloot vorig jaar al geen stages meer in weeshuizen toe te staan om het weeshuistoerisme te stoppen.

Patricia Nieuwenhuizen van Better Care Network Nederland: ,,We hopen dat meer hogescholen volgen. Nu gaan er jaarlijks nog honderden studenten naar het buitenland voor een stageplek in een weeshuis. Zij hebben goede intenties, maar voor de kinderen daar is het schadelijk.”

Fontys Hogeschool Pedagogiek heeft opleidingen in Tilburg, Eindhoven, Sittard, en Den Bosch. 

 1. Nederlandse journalist zette Fox-show expres op stelten: ‘Leek wel een verwaande kwast’
  Video

  Nederland­se journalist zette Fox-show expres op stelten: ‘Leek wel een verwaande kwast’

  Journalist en historicus Rutger Bregman, die vorige week werd uitgescholden door Fox News-presentator Tucker Carlson, heeft diens tv-programma opzettelijk ontregeld. Dat vond hij nodig om zijn punt te maken, hoewel hij naar eigen zeggen wel overkwam als een ‘verwaande kwast’. ,,[Want] je entert iemands talkshow en je hebt met voorbedachten rade een plan om de boel op stelten te zetten.’’
 2. Patricia Paay betwist dat ze geld heeft geleend: Ik ben dupe van een familieruzie
  Update

  Patricia Paay betwist dat ze geld heeft geleend: Ik ben dupe van een familieru­zie

  Patricia Paay knokte vandaag in de rechtbank in Breda om de schadeclaims te mogen houden die ze heeft ‘gewonnen’ in haar rechtszaken tegen GeenStijl en Johan Vlemmix. Het administratiekantoor Osuro uit Leiderdorp zegt nog zo'n 93.000 euro van haar te krijgen, onder meer voor alle juridische kosten die Paay heeft moeten maken. De zaak eindigde vandaag onbeslist. Beide partijen gaan opnieuw om tafel om eruit te komen.