Superveilige schiethuizen voor commando’s na verlies collega
De Special Forces van het Nederlandse leger krijgen twee nieuwe, hypermoderne schiethuizen. In 2016 verloren commando's een collega tijdens een training in een onveilig complex. Dat willen ze nooit meer meemaken. Eind 2023 moet de eerste superveilige schietbaan open gaan.
Delen per e-mail
Na het schot van een sniper direct met een team commando’s een huis binnenvallen. Of met voertuigen op een doel afstormen en dat tot een afstand van 100 meter veilig onder vuur nemen. Voor dit soort complexe oefeningen moeten commando’s nu nog naar het buitenland. Maar straks kan dat gewoon in Soesterberg en Ossendrecht waar de gloednieuwe schiethuizen verrijzen.
Op de oefenterreinen kunnen de militairen levensechte operaties nabootsen in stedelijk gebied. Er komt een snipertoren, een overdekte schietbaan die geheel naar wens is in te richten en waar de Special Forces naar bijna alle kanten veilig met scherp kunnen schieten, ook vanuit voertuigen. Elke militair die aan de oefening deelneemt wordt met camera’s gevolgd, zodat er na afloop lessen kunnen worden getrokken uit het optreden.
Het is voor de commando’s haast een droom die uitkomt, zegt Bart de Graaff van het Korps Commandotroepen. Al jaren wachten zij op deze geavanceerde schietbanen, waardoor ze vaker en nog beter complexe missies kunnen trainen. ,,In operaties wil je niet op situaties stuiten die je nog nooit hebt meegemaakt. Trainen zoals je in het echt ook zou vechten, helpt in missiegebieden om het aantal slachtoffers naar beneden te brengen. Dat hebben we wel ondervonden in Afghanistan.”
In 2012 werden er voor het eerst concrete plannen gemaakt voor de nieuwe schiethuizen. Toen de inkt van het ontwerp bijna droog was, sloeg in maart 2016 het noodlot toe. In een van de complexen in Ossendrecht - waar de militairen toen nog veel oefenden - werd commando Sander Klap tijdens een training dodelijk getroffen. Een collega schoot door een papieren wand waar Klap als instructeur achter stond.
De Onderzoeksraad voor Veiligheid schreef een vernietigend rapport over wat er allemaal niet deugde op die locatie. Het complex was onder meer niet geschikt voor deze oefening en niet gekeurd. Met de aanbevelingen gingen de ontwerpers van de nieuwe schiethuizen terug naar de tekentafel. Ook is er extra aandacht geschonken aan schietgassen, waar commando’s in 2015 last van kregen.
Nu ligt er een plan dat volgens Defensie aan de strengste veiligheidseisen voldoet om zo realistisch mogelijk te kunnen oefenen. Die extra veiligheidsbuffers brengen wel nieuwe bouwkosten met zich mee. Ging Defensie in de eerste ramingen nog uit van 15 miljoen euro, nu ligt dat bedrag ergens tussen de 25 en 100 miljoen euro. De precieze kosten zijn nog niet bekend, omdat de bouwers nog met offertes moeten komen. Eind 2023 moet het complex in Soesterberg worden opgeleverd. Daar gaat onder meer het Korps Mariniers trainen. Daarna volgt Ossendrecht voor het Korps Commandotroepen.
Andere eenheden kregen eind vorig jaar ook al nieuwe schiethuizen. Dat ging om infanteristen van onder meer de 43 Gemechaniseerde Brigade.
Bekijk onze trending nieuwsvideo’s in onderstaande playlist:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
RIVM-rekenmeester: We gaan uit van het slechtste scenario
Idealiter trapt Nederland met zijn coronabeleid zó hard op de rem, dat de Britse variant van het virus in ons land niet groter maar kleiner wordt. Dat zegt Jacco Wallinga, rekenmeester van het RIVM. ,,In Groot-Brittannië zie je dat het mogelijk is." -
Laagvliegende vliegtuigen boven Twente? Korps Commando Troepen oefent in deze regio
ENSCHEDE - Nee, heel erg veel is er niet te zien deze woensdagavond, maar het kan zijn dat je deze avond vliegtuigen laag over Twente ziet vliegen. Waarom? Vanwege een oefening van het Korps Commando Troepen boven deze regio. Drie dagen lang gaan vliegtuigen de lucht in boven Twente, vooral om parachutesprongen te oefenen -
PREMIUM
Langer wachten tussen twee coronaprikken, kan dat zomaar?
Door anders om te gaan met de vaccinvoorraden en met de periode tussen de twee prikken wil het kabinet sneller gaan inenten tegen het coronavirus. De mitsen en maren op een rij. -
PREMIUM
VIDEO Studenten willen meer te zeggen hebben over coronamaatregelen: ‘Laat ze helpen’
Studenten willen meer te zeggen hebben over de aanpak van de coronacrisis. Ze hebben ideeën en willen helpen, maar krijgen het gevoel dat hun stem niet telt. ‘Ze willen zich aan de maatregelen houden, maar laat ze ook iets bijdragen.’ -
Update Politie onderzoekt beschieting bedrijfspanden Rotterdam
De politie onderzoekt of er verband is tussen twee schietincidenten in Rotterdam. Maandagochtend ontdekte een voorbijganger kogelgaten in een restaurant aan de Nieuwe Binnenweg. De volgende nacht is een bedrijfspand beschoten aan de Abraham van Stolkweg.
-
PREMIUM
VIDEO Noodkreet wetenschappers: we maken het corona thuis te aangenaam en daar kunnen we iets aan doen
Het moet nog écht koud worden en we zitten massaal binnen, in ons gortdroge (t)huis. Waar corona juist goed bij gedijt, betogen twee Brabantse wetenschappers. ,,Maar er is nauwelijks aandacht voor, terwijl de oplossingen voorhanden zijn.” -
Gemeenten pakken tekort woonwagenstandplaatsen nauwelijks aan
Het tekort aan woonwagenstandplaatsen dat ruim twintig jaar geleden bij 46 Nederlandse gemeenten werd vastgesteld, is sindsdien nauwelijks ingelopen. Meer dan de helft van deze gemeenten weet bovendien niet dat er in 1998 een tekort is vastgesteld, ontdekte het datajournalistieke platform Pointer. Slechts acht gemeenten hebben het aantal standplaatsen sindsdien vergroot. -
Piloot wil rondje boven Amsterdam vliegen, maar wordt tegengehouden: 'Dan wordt iedereen wakker’
Een brutale piloot van AeroMéxico heeft zondagavond om 22.30 uur geprobeerd om op 1200 meter hoogte een rondje boven Amsterdam te vliegen. Een verontwaardigde luchtverkeersleider stak hier een stokje voor.