Taart, cadeaus en volop vrolijke chaos

CAMPERMEIDENDwars door Europa fuiven verslaggevers Carla en Hanneke deze zomer elke dag mee met een feestje. Klein of groot, festival of verjaardag, als er iets te vieren valt, zijn ze erbij. Vandaag: de verjaardag van tweeling Sil en Pieter in Saint Jean de Monts.

  • Ster beoordeling
  • Ster beoordeling
  • Ster beoordeling
  • Ster beoordeling
  • Ster beoordeling
  Recordtempo Taarteten
Volledig scherm
© AD
Quote

We zitten gewoon 3 weken op dezelfde plek op de camping

Voordat Ragna Dantuma, de moeder van het vierkoppige zooitje ongeregeld op camping Les Amiaux überhaupt de taart heeft kunnen verdelen, heeft zoon 1 al een volledig stuk in zijn mond gepropt. Hij kauwt er intens tevreden op. Broers nummer 2 en 3 vallen tegelijkertijd aan. En zoon 4 laat een paar aardbeien in het gras vallen. ,,5 seconden,'' klinkt het tussen al het gesmak. Als je binnen die tijd het eten van de grond plukt, kun je het nog wel eten, geldt de regel.

Ragna doet een stap naar achteren met de smetteloze taartschep nog in haar hand. Elk jaar sleept ze het ding mee op vakantie. En elk jaar gaat-ie ongebruikt weer mee terug. Terwijl er toch gelegenheid genoeg is. Deze familie viert elke zomervakantie vier feestjes onder de luifel: eerst die van tweelingbroertjes Pieter en Sil (7) en volgende week die van Ties (9) en haarzelf (42). Slechts twee van de zes zijn niet jarig, oudste zoon Jurre en vader Mark.

Toen ze nog twintigers waren, beloofden Mark en Ragna dat hun leven ook na de geboorte van hun kroost bij het oude zou blijven. Dus: een knus jaren '30-huisje in hartje Utrecht, na het werk nog even de kroeg in. Maar toen kwam de tweeling. En daarna: een nieuwbouwhuis in Sneek, lekker dicht bij pake en beppe (opa en oma). Burgerlijker kan het niet meer, stellen ze gierend vast. ,,We zitten gewoon 3 weken op dezelfde plek op de camping." Met een voortent die versierd is met vlaggetjes en ballonnen. De Citroën, formaatje gigantisch, staat verderop geparkeerd.

Volledig scherm
© Privéfoto

Verrassing
Die auto, dat was het eerste waaraan Mark dacht, toen hij hoorde dat niet alleen een derde, maar - verrassing - ook een vierde kind zou worden geboren. Toen de verloskundige tijdens de 20 weken-echo de woorden sprak die hun leven veranderde ('hier zit er één, hier nog één) maakte hij in zijn hoofd een lijstje. Groter huis, andere auto, nieuwe kinderwagen.

Ragna keek hem niet begrijpend aan. Ze dacht maar één ding: 'Oh my God, ik word enorm'. Ze kreeg gelijk. ,,Mensen zeiden tegen mij: 'zet wieltjes onder die buik. Ondersteun dat ding'." Inmiddels ziet de moeder er overigens jaloersmakend slank en fris uit. En ze staat, na gestopt te zijn met werken, weer 2 dagen voor de klas als juf van groep 6. De rest van de week probeert ze enige orde te scheppen in de chaos thuis.

Die wordt goed zichtbaar als het ontbijt op de camping nog maar net achter de kiezen is. Daar treedt de eerste familietraditie in werking: het verstoppen van de cadeaus. De jarige tweelingbroertjes knijpen de ogen samen, terwijl de oudste twee broers, Jurre (11) en Ties (nu nog 8), het op een sprinten zetten. Watervlug rennen ze kris kras door elkaar heen. Eén vierkant pakje verdwijnt in de voortent achter de voorraadkast, de ander in de bosjes, en nog één achter de waterkraan. ,,10, 9, 8.'' De tweeling begint hardop af te tellen. Het duurt ze te lang. Ze hebben nog meer te doen vandaag: midgetgolfen bijvoorbeeld. ,,7, 6, 5.''

Eigenlijk hebben de broertjes het grootste cadeau al gehad bij vertrek uit Nederland: een iPad. ,,Erg hè?, zegt Ragna terwijl ze schuldbewust lacht. ,,Maar het is nog nooit zo stil geweest in de auto."

Volledig scherm
© AD

Animatieteam
Normaal gesproken is de blonde Friezin het haasje, of pardon, het animatieteam in de auto. Dan zit ze achterstevoren op haar stoel om autobingo te spelen - 'wie het eerste een nummerbord met een X ziet'. Of jodelt ze 'We zijn er bijna' voor de honderdste keer mee. En tovert ze eindeloos veel pakjes drinken uit de grote koelbox die op rij 2 in de auto staat, zorgt ze voor het kwartet en sust ze ruzies. Aan Mark de schone taak om de weg uit te zoeken. Ook niet gemakkelijk, weet hij uit ervaring. Hij kan het opgetogen stemmetje van één van de kids nog horen, op het moment dat-ie dacht Parijs al een halfuur uit te zijn. ,,Kijk pap, de Eiffeltoren.''

Hij is dol op zijn vier ventjes, die als een soort mini-clan over de camping trekken. Andere kinderen worden alleen toegelaten als het kwartet er zin in heeft. ,,Terwijl de andere kinderen hier al voor de tent staan, als we nog aan het uitpakken zijn.'' Vier vriendjes in één klap, die wil ieder kind wel hebben. Mark en Ragna zeggen wel eens dat ze twee tweelingen hebben. Pieter en Sil zijn twee-eiig en lijken niet op elkaar, maar ieder van hen lijkt wel op een oudere broer.

Vrolijke chaos
Het maakt de vrolijke chaos in het gezin alleen maar groter. ,,Als je iets gesloopt wilt hebben, moet je bij hen zijn," verzucht Mark, wanneer Pieter drijfnat van het zwemmen - ook dat moet gebeuren - de voortent inrent en alle kleding uit de wasmand rukt. Hij wil het onderste shirtje. Uiteraard.

Lachend wordt er naar hem gekeken. Dit drukke, vrolijke mannetje was er bijna niet geweest. Na de bevalling van zijn tweelingbroertje Sil - vernoemd naar de gelijknamige strandjutter - kwam Pieter niet. Er was geen tijd meer om te opereren en de gynaecoloog deed iets dat hij in zijn 25-jarige carrière nog nooit had gedaan. Hij greep de baby bij de voetjes en trok het naar buiten.

Officieel kwam Pieter 00.05 uur ter wereld, maar na een blik van verstandhouding met vader Mark werd de tijd genoteerd: 23.55 uur. Daar zijn de ouders nu wel blij mee: twee verjaardagen op één dag. Per slot van rekening hebben ze er deze vakantie nog twee te gaan.