Volledig scherm
© Catharina Ziekenhuis

Tandartsapparatuur niet goed schoongemaakt, ziekenhuis checkt 649 patiënten

Het Catharina Ziekenhuis in Eindhoven roept voor de zekerheid 649 patiënten terug die na 27 januari 2014 een gebitsreiniging hebben ondergaan met een zogenaamde ultrasoontip. Het ziekenhuis heeft reinigingen uitgevoerd met dit instrument dat niet volgens de geldende hygiënerichtlijnen werd schoongemaakt.

Tijdens zo’n behandeling kan het tandvlees bloeden, waardoor overdraagbare virussen op dit instrument terecht kunnen komen. Het ziekenhuis wil uitsluiten dat de desbetreffende patiënten zijn besmet met hepatitis-B, hepatitis-C of hiv. De kans dat dit is gebeurd, is volgens het Catharina klein.

De reden voor de actie van het ziekenhuis is dat de apparatuur voor de tandsteenbehandeling na afloop steeds werd ontsmet met alcohol. Dit had met verhitting moeten gebeuren. Verhitting werkt beter.

Voor besmetting moet de voorafgaande patiënt het virus dragen van een van de genoemde ziekten, moet de patiënt zelf ook gebloed hebben en moet er bloed op de apparatuur zijn achtergebleven. Volgens een woordvoerder van het ziekenhuis is de kans van overdracht van het virus van bloed naar bloed bij HIV 0,2 procent, bij hepatitis B 25 procent en bij hepatitis C twee procent.

Water

Na een extern onderzoek en na overleg met de GGD (de Gemeentelijke Gezondheidsdienst) heeft het ziekenhuis besloten tot het onderzoek onder de 649 patiënten die na maandag 27 januari 2014 met de ultrasoontip zijn behandeld. Met een ultrasoontip wordt tandsteen losgetrild door geluid. Daarbij wordt gespoeld met veel water.

De betreffende patiënten hebben inmiddels een brief ontvangen waarin ze worden uitgenodigd om deel te nemen aan het bloedonderzoek. Het Catharina Ziekenhuis heeft inmiddels besloten geen mondhygiënebehandelingen meer uit te voeren omdat dit geen primaire taak is van een ziekenhuis. Patiënten worden doorverwezen naar hun tandarts. De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd is op de hoogte gebracht van de situatie. Het ziekenhuis stelt tijdens kantooruren (08.00 uur - 16.30 uur) telefoonnummer 040 –244 05 50 open voor betrokken patiënten die nog vragen hebben. 

 1. WO in Actie luidt noodklok over structureel overwerk op universiteiten, doet melding bij inspectie

  WO in Actie luidt noodklok over structu­reel overwerk op universi­tei­ten, doet melding bij inspectie

  Hoogleraren, docenten en ondersteunend personeel bij universiteiten werken gemiddeld 12 tot 15 uur per week langer dan hun contract voorschrijft, zonder dat ze daarvoor worden betaald. Volgens WO in Actie dreigt de toppositie van Nederlandse universiteiten in gevaar te komen. De universitaire actiegroep meldt dat structurele overwerk samen met vakbonden FNV en AOb vandaag bij de Inspectie Sociale Zaken en Werkgelegenheid.
 2. Gedupeerde kinderopvangtoeslag: ‘Ik wil Rutte zeggen: we laten het er niet bij zitten’
  PREMIUM

  Gedupeerde kinderop­vang­toe­slag: ‘Ik wil Rutte zeggen: we laten het er niet bij zitten’

  Tweehonderd ouders die door de fiscus als fraudeur werden afgeschilderd in de rel om de kinderopvangtoeslag gaan vandaag in gesprek met premier Rutte en minister Hoekstra (Financiën). Steve Kuipers uit Almelo is één van hen. Hij kan nog steeds niet bevatten dat het zo misging met de kinderopvangtoeslag.,,Als je mij vijf jaar geleden had gezegd dat we nu bij de minister-president zitten vanwege kinderopvangtoeslag, dan had ik je voor gek verklaard. Het blijft bizar dit!”