Thuisisolatie na vakantie in 'oranje land' geldt als spijbelen: ouders riskeren boete
Middelbare scholieren die thuisblijven omdat ze in quarantaine zijn na vakantie in een ‘oranje’ land, overtreden de leerplichtwet. Ouders riskeren een boete.
Delen per e-mail
Aan een gezinsvakantie naar een land waar vanwege het coronavirus een oranje reisadvies geldt, kan bij thuiskomst een duur prijskaartje komen te hangen. Eenmaal in Nederland moeten ouders en hun kinderen van boven de 12 jaar twee weken in quarantaine, is het dringende advies van de overheid. Maar de thuisisolatie is geen geldige reden voor verzuim van school, waarschuwt het ministerie van Onderwijs. Een boete hangt dan in de lucht.
Middelbare scholieren die door quarantaine niet naar school komen, zijn dus in overtreding. Scholen zijn verplicht ‘ongeoorloofd verzuim’ te melden. Een woordvoerder van de gemeente Amsterdam zegt: ,,In zo’n geval registreert de school het verzuim als ‘verzuim zonder geldige reden’ en zal de leerplichtambtenaar een onderzoek instellen.”
De leerplichtambtenaar van de gemeente kan de overtreding beboeten. De richtlijn voor dit ‘luxeverzuim’ is 100 euro boete per dag, met een maximum van 900 euro voor twee weken.
Spanje, Portugal en Kroatië
Volgens een woordvoerder van het ministerie van Onderwijs moeten ouders er rekening mee houden dat de situatie in hun vakantieland plots kan veranderen, zoals recent gebeurde met delen van Spanje, Portugal en heel Kroatië. Het slimste is om te zorgen dat je twee weken voor het einde van de schoolvakantie weer thuis bent, zegt hij, zodat de eventuele quarantaine nog kan worden afgerond vóór kinderen weer naar school moeten. ,,Als je thuiskomt in de laatste week van de vakantie, vlak voor de scholen weer beginnen, neem je een risico.”
Verzwijgen
Het maakt voor de leerplichtwet niet uit of een land al voor vertrek oranje was, of tijdens de vakantie een ander reisadvies kreeg, stelt het ministerie. ,,De leerplichtambtenaar weegt wel altijd de omstandigheden mee”, zegt de woordvoerder. De ambtenaar kan ervoor kiezen geen boete op te leggen als een gezin tijdens de vakantie werd overvallen door een aangepast reisadvies. Maar die garantie is er niet.
Basisschoolleerlingen jonger dan 12 jaar zijn uitgesloten van de geadviseerde quarantaine, maar mogen niet door hun ouders naar school worden gebracht. Die mogen immers hun huis niet uit. Die taak komt dan terecht bij familie, buren of bekenden.
Het is de vraag of het naleven van de coronaregels niet in gevaar komt door deze opstelling. Als een boete voor spijbelen dreigt, ligt het verzwijgen van de werkelijke vakantiebestemming of het niet naleven van de aangeraden quarantaine mogelijk op de loer. De VO-raad, de koepel van middelbare scholen, vindt daarom dat ouders niet de leerplichtambtenaar op hun dak moeten krijgen als zij tijdens hun vakantie worden overvallen door een strenger reisadvies.
‘Quarantaine vóór de leerplicht’
,,Je kunt dan niet van een school verwachten dat zij dat melden bij de leerplichtambtenaar”, zegt een woordvoerder van de VO-raad na overleg met voorzitter Paul Rosenmöller. ,,Ouders moeten er uiteraard alles aan doen om te zorgen dat de quarantaine nog voor het einde van de zomervakantie is afgerond, maar als zij naar een geel gebied gingen dat tijdens de vakantie oranje werd, konden ze dat niet weten”, vindt de woordvoerder. ,,Quarantaine gaat dan vóór de leerplicht.”
De leerplicht kan in uitzonderlijke situaties worden opgeschort. Dat gebeurde bijvoorbeeld toen de scholen half maart dicht moesten. Nadat de scholen weer open waren gegaan, werden er geen boetes uitgedeeld toen ouders hun kinderen nog thuishielden. De leerplichtwet zelf biedt ook een uitzondering: leerlingen die door ‘gewichtige omstandigheden verhinderd’ zijn, zijn vrijgesteld van de leerplicht.
Een aantal scholen en gemeenten waarschuwde ouders al voor de vakantie dat deze situatie kon ontstaan. Zo schreef de gemeente Utrecht dat zij het verzuim zou aanmerken als spijbelen en vroeg ze ouders in hun vakantieplannen rekening te houden met eventuele quarantaine. Destijds werd vooral gedacht aan vakanties naar bekende ‘oranje’ landen als Turkije of Marokko, maar door het oplaaiende coronavirus wordt voor steeds meer regio’s en landen in Europa het reisadvies aangescherpt.
Kijk hier naar onze video's over de coronacrisis:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Op vakantie naar een 'oranje' land: 'Haalt regering mij terug als ik strand?'
Een vakantie in coronatijd kan grote gevolgen hebben als het reisadvies van de vakantiebestemming, zoals nu voor Barcelona, ineens oranje kleurt. Voor het onbezorgde vakantiegevoel, maar ook voor uw loon. Zes antwoorden op vragen over wat er kan gebeuren als u tóch gaat. -
PREMIUM
Ashley (16) kreeg een grote steen tegen haar hoofd toen zij in de bus zat
Ashley Over (16) uit Creil werd gisteravond rond 18.30 uur in Emmeloord geraakt door een grote steen toen zij in de bus zat vanuit Kampen. Ze raakte kort buiten bewustzijn en belde daarna haar vader Jeroen (39). ,,Ik schrok me kapot.’’ -
VIDEO
Verbijstering na nieuwe avond vol rellen: 'Dit zijn schaamteloze dieven’
Burgemeesters en Tweede Kamerleden reageren verbijsterd op de hevige rellen die maandagavond opnieuw uitbraken in verscheidene steden. Burgemeester Ahmed Aboutaleb van Rotterdam is verdrietig en noemt de relschoppers ‘schaamteloze dieven’. ,,Ik heb moeten dreigen met inzet van traangas, een verregaande maatregel. Dat vind ik verdrietig, want dat heb ik in mijn hele carrière als burgemeester nog nooit hoeven doen.” -
PREMIUM
Forse kritiek van artsen op vaccinbeleid: ‘Dit is niet meer uit te leggen’
Huisartsen en zorgcentra hebben forse kritiek op de vaccinatiestrategie van het kabinet. Ze vrezen dat er vier of vijf rondes nodig zijn voordat alle verpleeghuisbewoners een prik hebben. ‘Dit is niet meer uit te leggen.’ -
LIVE | Ziekteverzuim in zorgsector flink gestegen, dodental Mexico veel hoger dan gedacht
De door vertragingen geplaagde vaccinmaker AstraZeneca ligt overhoop met de Europese Commissie. Er wordt met man en macht gewerkt om de productieproblemen op te lossen, maar de farmaceut denkt bij de eerste levering slechts 40 procent van de oorspronkelijk beloofde hoeveelheid vaccin te kunnen leveren. Stemmen in Brussel zeggen dat het mogelijk maar om 25 procent gaat. De gemoederen lopen hoog op. Ook vandaag volgen we alle ontwikkelingen rond het virus in ons liveblog. Het nieuws van de afgelopen dagen lees je hier terug.
-
Voormalig AVRO-dj Romeo A. (65) krijgt zes jaar cel en tbs voor runnen jongensbordeel
Voormalig Avro-DJ Romeo A. en zijn kompaan Nico L. zijn door de door de rechtbank Midden-Nederland veroordeeld tot een gevangenisstraf van 6 jaar en tbs met dwangverpleging in de zaak rond een jongensbordeel in Utrecht. Het tweetal maakte zich in 2017 en 2018 schuldig aan mensenhandel van meerdere kwetsbare jongens. -
UPDATE
Vakantie in Barcelona dringend afgeraden, waakzaamheid geboden in rest Spanje
Het Ministerie van Buitenlandse Zaken heeft het reisadvies voor de stad Barcelona en de randgemeenten per direct aangepast van geel naar oranje. Dat wil zeggen dat het risico op besmetting zodanig is toegenomen dat toerisme dringend wordt afgeraden. Mensen die vanuit een code oranje-gebied terugreizen, krijgen het advies om in (thuis)quarantaine te gaan. -
aangiftes
Ex-VVD’er Ronald L. opgepakt na intimideren journalisten en politie: ‘Je kunt maar beter vluchten’
Een voormalig kandidaat-raadslid voor de VVD in Almere is zaterdag opgepakt nadat hij een video publiceerde waarin hij aangaf dat bepaalde journalisten op een zwarte lijst staan en beter kunnen vluchten of ontslag nemen voor hen iets wordt aangedaan. Ook riep hij demonstranten op om geweld te plegen tegen agenten. Het Openbaar Ministerie spreekt van ‘dwingende en smadelijke uitlatingen’ aan het adres van agenten en journalisten, onder wie een verslaggever van deze krant.