Tientallen haatreacties voor vastende Tijs
opinieEO-journalist Tijs van den Brink logeerde tijdens de ramadan twee dagen bij een liberaal islamitisch gezin. Tijdens gesprekken met andere moslims hoorde hij echter ook geluiden die hem zorgen baren.
Islamofobie bestaat. Dat wist ik al, maar de afgelopen weken heb ik het ook gevóeld. En gehoord van moslims. Zo sprak ik met Güner Tozgül. Tijdens de Dodenherdenking las hij een gedicht voor op de Dam. Op sociale media kreeg hij ervan langs. 'Dodenherdenking in Islamsterdam!' en: 'Zijn er geen Nederlandse jongeren die een gedicht kunnen voordragen?' Güner is 16 en hier geboren!
Ik maakte een vlog over de twee dagen dat ik vastte tijdens de ramadan voor het programma Tijs en de ramadan, en postte deze op het doorgaans vriendelijke Facebook. Tientallen haatreacties waren het gevolg.
Samenleven
Ik weet niet hoeveel moslims echt voor vrijheid en gelijkheid zijn, maar ze zijn er
Ons land telt zo'n 850.000 moslims. Hoe belangrijk het geloof voor sommige moslims ook is, ik heb er niet één ontmoet die zei: ,,Ik leef liever in een moslimland.'' Moslims en niet-moslims moeten samenleven, of ze dat nu leuk vinden of niet. En als je samenleeft, helpt haten niet. Voor je het weet, vloeit er bloed. Dat zagen we onlangs nog in Londen. Daarom: stop met haten! Haten heeft in mijn religieuze traditie, het christendom, nog een tweede betekenis, namelijk 'op de tweede plaats zetten'. In die betekenis gaat de zin 'stop met haten!' ook op voor moslims. Een rondgang door islamitisch Nederland leerde me dat het geloof van veel moslims elementen bevat die strijdig zijn met onze grondwet. Vrouwen, homo's, joden, christenen, atheïsten en afvalligen worden door velen in de islam op de tweede plaats gezet.
Ik heb vrouwen gesproken die verstrikt zaten in een islamitisch huwelijk. Manlief wilde de scheiding niet afkondigen maar ging er wel met een ander vandoor. De imam weigerde het huwelijk te ontbinden zolang de man geen toestemming gaf.
Afvalligheid is ook voor sommige moslims in Nederland een groot probleem. Ik sprak met een man die door moslimcollega's wordt genegeerd sinds hij zich afkeerde van de islam. Niet-moslims horen in islamitische landen minder rechten te hebben dan moslims, zo is mij de afgelopen weken regelmatig gezegd.
Ongelijkheid
Vrijwel alle moslims vertelden mij dat dit soort regels alleen in moslimlanden hoort te gelden en dus niet in Nederland. Ondertussen hangt een (fors?) deel van de moslims die ongelijkheid diep van binnen wel aan. Dat helpt niet bij vredig samenleven.
De gedachte dat wij vrijheid inleveren op het moment dat moslims het voor het zeggen krijgen, maakt veel mensen bang voor de islam. Ik weet niet hoeveel moslims echt voor vrijheid en gelijkheid zijn. Maar ze zijn er. Het gastgezin waar ik logeerde moest niets hebben van ongelijkheid van man en vrouw, van weerzin tegen homo's, van straf op afvalligheid of van ongelijke behandeling van joden of christenen. Bij hen geen spoor van haat, ondanks alle islamofobie die ook zij herkenden. Praten wilden ze, in plaats van haten. Ik werd er vrolijk van.
Deel 1 van Tijs en de ramadan is 26 juni uitgezonden. Deel 2 en 3 volgen op 3 en 10 juli, op NPO2.
AD-journalist Angela de Jong keek naar de uitzending en schreef er een column over. Haar mening over Tijs en de ramadan is hier te lezen.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
UPDATE
Kapiteins aangemerkt als verdachte na fataal scheepvaartongeval IJmuiden
De beide kapiteins van de twee vaartuigen die betrokken waren bij het fatale scheepvaartongeval tijdens beloodsing voor de kust van IJmuiden donderdagavond, zijn door de officier van justitie aangemerkt als verdachte. De twee worden verdacht van dood door schuld, meldt een politiewoordvoerder.IJmuiden -
PREMIUMcolumn3
Er zit maar één ding op: wie zich misdraagt in het ziekenhuis, kan zorg meteen vergeten
Linda Akkermans schrijft drie keer per week over wat haar bezighoudt. -
PREMIUM
Slowaak Lukas liet 6-jarig zoontje in kou en volle zon muziek maken op straat, om zelf meer te verdienen
Lukas O. (26) nam zijn zoontje mee uit Slowakije voor een rit van honderden kilometers. Om hem een uur in de volle zon en anderhalf uur in de kou te laten trommelen. Zodat hij in Gouda en Den Haag meer geld kon ophalen als straatmuzikant.Den Haag, Gouda, Reeuwijk-Dorp -
Nieuwe natuurautoriteit legt eerste gebieden langs de meetlat: ‘Natuur onder druk, maatregelen nodig’
In hun protest tegen de stikstofplannen van het kabinet hadden boerenorganisaties vorig jaar een belangrijke eis. Bij het beoordelen van de staat van de natuur moest niet alleen naar stikstof worden gekeken. Maar nu dat laatste gebeurt, is het de vraag of boeren ermee geholpen zijn. -
PREMIUM
Door dementie vergeet Hans constant woorden, maar melodieën zitten in zijn hoofd ‘getimmerd’
Hans (85) mag dan dementerend zijn, zingen kan hij als de beste. Melodieën zitten ‘in zijn hoofd getimmerd’. Zeker de Matthäus Passion die hem herinnert aan zijn jeugd. Hans is een van de leden van het Participatiekoor dat voor een derde uit mensen met dementie bestaat. Zij worden stuk voor stuk begeleid door twee ‘mantelzingers’. ,,Ik zing de hele dag, het geeft me energie.”Delft
-
PREMIUM
‘Ga niet met de hogedrukspuit over het terras met groene aanslag’
Last van algen op tegels, schutting en bloempotten in de tuin? Wacht even met de hogedrukspuit, zegt hovenier Bert Moelee van De Tuinexpert. Hij heeft een betere oplossing. -
-
-
PREMIUMEnergierekening
Robert: ‘Afgelopen jaar verbruikten we 21.000 kWh aan stroom en wekten we 18.900 kWh op’
Hoeveel geld besteed jij aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: Robert Schrijvers (53) uit Maria Hoop in Limburg. -
PREMIUM
Open Huizen Dag: zo prik je door de verkooptrucjes heen
Wil je meerdere huizen die in de buurt te koop staan bekijken? Dat kan op 1 april tijdens de Open Huizen Dag van NVM. Met de tips van Hans André de la Porte van Vereniging Eigen Huis ga je goed voorbereid op huizenjacht.