Toezichthouder: Advocaten kantoor Ficq & Partners lekten geen informatie aan Taghi
De deken van de Amsterdamse Orde van Advocaten heeft bekend gemaakt dat uit onderzoek is gebleken dat de advocaten van het kantoor Ficq & Partners Advocaten geen informatie hebben gelekt aan de organisatie van Ridouan Taghi. Het OM maakte deze verdachtmakingen in augustus vorig jaar bekend in een berucht proces-verbaal.
Delen per e-mail
Het Openbaar Ministerie voegde in augustus 2020 een document toe aan het dossier rond liquidatieproces Marengo. In dit document onderzoeken politie en justitie beweringen die door kroongetuige Nabil B. zijn gedaan over de rol van advocaten in het zogeheten Koper-onderzoek. Dat draait om een wapenvondst die de politie in 2015 deed in Nieuwegein. Volgens de kroongetuige waren deze wapens (de grootste wapenvondst ooit in Nederland) eigendom van Ridouan Taghi en werden de verdachten in die zaak door Taghi aangestuurd.
‘Niet is gebleken dat advocaten verwijtbaar handelen’
Ook zou Taghi voortdurend geheime informatie uit het politieonderzoek doorgespeeld krijgen van advocaten. De officier van justitie zei dat uit onderzoek bleek dat ‘via deze door Taghi geregelde en betaalde advocaten informatie uit het 26Koper dossier is gedeeld met de organisatie van Taghi, nog tijdens de beperkingen’. Dat laatste is cruciaal, want tijdens de zogeheten beperkingen mogen verdachten alleen contact hebben met hun advocaten. Uit onderschepte chatberichten die justitie heeft gekraakt blijkt dat Taghi de beschikking had over onderzoeksinformatie in een periode dat deze beperkingen nog op het onderzoek zaten. Advocaten Leon van Kleef en Christian Flokstra werden door het OM in dit document genoemd, net als Nico Meijering.
Deken Evert Jan Henrichs concludeert nu, na maanden van onderzoek, dat er van lekken geen sprake is. ,,Niet is gebleken dat de betrokken advocaten tuchtrechtelijk verwijtbaar hebben gehandeld.” In het document trok het OM ook de conclusie dat de advocaten contanten aannamen. ,,Uitgebreid administratief en financieel onderzoek naar onder meer contante betalingen heeft aan-getoond dat ook die berichten feitelijk niet juist zijn,” schrijft de deken. Het kantoor heeft aangegeven volledig te stoppen met het aannemen van contanten, en de deken heeft een breder onderzoek naar het aannemen van contante geldbedragen binnen de advocatuur aangekondigd.
Meerdere verdachten bijstaan
Volgens de deken doet het Amsterdamse kantoor er bovendien goed aan om niet meer meerdere verdachten in één strafzaak bij te staan. Dit om de schijn van belangenverstrengeling tegen te gaan. Volgens de deken heeft het kantoor daarom de schijn tegen. ,,Het is verstandig om die schijn in de toekomst te voorkomen,” stelt de deken. De advocaten hebben in gesprekken met de deken aangegeven het hiermee eens te zijn. Het kantoor wil geen verder commentaar geven.
Ook geen bewijs in zaak-Kasem
Vorige week donderdag maakte Henrichs al bekend dat ook het langdurende onderzoek naar advocaat Khalid Kasem niet heeft geleid tot verdere stappen. Hoewel hij vaststelde dat er redenen waren te denken dat Kasem het lek aan de organisatie van Taghi zou kunnen zijn, vond hij geen verdere aanknopingspunten. Die reageerde opgelucht op de uitkomsten van het onderzoek. ,,Aan een nare periode is nu een eind gekomen. Ik heb zelf om dit onderzoek gevraagd omdat ik wist dat mij niets te verwijten valt en ik van elke blaam gezuiverd wilde worden. Ik hoop dit nu achter mij te laten.”
OM in lastig parket
Nu de toezichthouder op de advocatuur twee langdurige onderzoeken heeft afgerond, en in beide de conclusie trekt dat er geen tuchtrechtelijk verwijtbaar handelen kan worden vastgesteld, kan er ook kritisch gekeken worden naar de rol van het OM. Nadat eerder al de Amsterdamse rechtbank afstand nam van het gewraakte proces-verbaal (de rechtbank vond het onnodig om namen van advocaten te noemen) neemt nu ook de toezichthouder afstand. Het roept de vraag op waarom het OM meende de verdenkingen die het had te vereeuwigen in een document zonder deze zelf goed uit te zoeken. Bovendien zijn de verhoudingen tussen OM en advocatuur extra op scherp gezet.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Gilles zoekt al 20 jaar naar de Nederlandse kinderen op deze foto: 'Tijd begint te dringen’
De Poolse soldaat Zygmunt Sawicki redde in de Tweede Wereldoorlog drie kinderen bij de bevrijding van Ter Apel. Zijn kleindochter Marta en haar echtgenoot Gilles Lapers zijn op zoek naar de kinderen van die foto. -
Frank in quarantaine
Een foto van kabinet Rutte III is als een klassenfoto net voordat de school affikte
Net als veel Nederlanders blijft journalist Frank Poorthuis thuis. Frank zit in de risicogroep. Verslag van dag 396. Lees alle eerdere afleveringen hier terug. -
PREMIUM
Hoogopgeleid én regelmatig een xtc-pil: ‘Beetje spanning in het leven hoort erbij’
Jong, hoogopgeleid, gezond leven en toch met enige regelmaat een pilletje: klinkt misschien tegenstrijdig, maar dat is het niet. De Nijmeegse studenten die afgelopen vrijdagavond onwel raakten, zijn dan ook geen uitzondering. ,,Het beeld van die sneue drugsgebruiker in de goot is zó ontzettend passé.” -
PREMIUMInterview
Topvrouw inspectie: ‘Langzaam voltrekt zich een drama in het onderwijs’
De Inspectie van het Onderwijs luidt de noodklok over de taal-, reken- en maatschappelijke vaardigheden van leerlingen, die tijdens de coronacrisis alleen maar extra klappen hebben opgelopen. Dus zijn wat inspecteur-generaal Alida Oppers betreft structurele verbeteringen essentieel om het onderwijs weer op peil te brengen. En te voorkomen dat jaarlijks duizenden jongeren de maatschappij in moeten zonder de minimaal benodigde vaardigheden. -
Rapport: Misstanden rond migranten vergelijkbaar met toeslagenaffaire
Misstanden in het huidige vreemdelingenrecht zijn vergelijkbaar met de toeslagenaffaire en leiden tot groot menselijk leed bij migranten. Die worden vanaf binnenkomst in Nederland tot en met naturalisatie al gewantrouwd door overheidsinstanties, stellen onderzoekers. Bovendien is er slechts beperkte rechterlijke controle op die wantrouwende overheid.
-
PREMIUMvideo
Kabinet wil wekelijks kijken naar soepeler coronamaatregelen
Het kabinet wil wekelijks gaan bekijken of er coronamaatregelen versoepeld kunnen worden. Dat zei minister Grapperhaus (Justitie en Veiligheid) vanavond na afloop van het Veiligheidsberaad (de voorzitters van de 25 veiligheidsregio’s) met het kabinet. -
PREMIUM
Nabestaanden Jan (73) dienen schadeclaim in bij jonge pedojagers
De nabestaanden van de 73-jarige omgekomen docent Jan dienen bij de jonge pedojagers een schadeclaim in. De hoogte van de claim maken zij woensdag bekend. -
VIDEO
Laagste aantal verkeersdoden sinds 2015 in coronajaar
In coronajaar 2020 kwamen in Nederland 610 mensen om door een verkeersongeval. Dat zijn 51 verkeersdoden minder dan een jaar eerder en het laagste aantal sinds 2015, blijkt uit nieuwe cijfers van het CBS.