Transavia mag piloot na dodelijke straatrace niet ontslaan
Transavia-piloot Casper van W. behoudt zijn baan bij Transavia. Het bedrijf mag hem niet ontslaan vanwege zijn betrokkenheid bij een dodelijke straatrace in Loosdrecht. Dat heeft de kantonrechter in Amsterdam besloten.
Dat de piloot zich eenmalig extreem gevaarlijk in het verkeer heeft gedragen, betekent niet dat hij zijn functie niet zou kunnen uitoefenen, oordeelt de rechter. Bovendien was het ongeval al bekend toen Transavia hem in vaste dienst nam. Ook heeft Transavia geen beleid waarin duidelijk wordt gesteld dat gevaarlijk rijgedrag in privétijd gevolgen kan hebben voor de baan als piloot.
Transavia spande een maand geleden een rechtszaak aan om Casper van W. te mogen ontslaan. Van W. was in maart 2016 samen met zijn vader betrokken bij een straatrace met fatale afloop voor een jonge 19-jarige vrouw. Weliswaar een privézaak, maar Transavia vindt dat veiligheid bij een piloot altijd en overal voorop dient te staan. Het bedrijf kreeg naar eigen zeggen vele tientallen telefoontjes van reizigers die zeker wilde weten dat niet Casper van W. tijdens hun vliegreis achter de stuurknuppel zou zitten.
Bumper aan bumper
Vader Walter en zoon Casper van W. waren in maart 2016 aan het racen geslagen na een bezoek aan een restaurant. Beiden raceten bumper aan bumper, met snelheden tot wel 200 kilometer per uur. Totdat Walter van W. met een snelheid van 111 kilometer per uur de Toyota van de 19-jarige Fleur ramde. Zij overleed twee weken later. Vader Walter bleek te veel te hebben gedronken. Bij piloot Casper was dat niet het geval.
Het drama gebeurde toen Van W. nog bij Ryanair werkte. Transavia wilde echter toch van de piloot af, óók omdat hij tegen zijn nieuwe werkgever niet eerlijk zou zijn geweest over het dodelijke ongeval. Van W. verdedigde zich bij de rechter met het feit dat hijzelf niet de crash veroorzaakte, daarvoor werd zijn vader veroordeeld. Casper van W. werd 'slechts' veroordeeld voor een verkeersovertreding: gevaarlijk hard rijden. Daarvoor kreeg hij eind 2017 een taakstraf van 100 uur en een rijontzegging van één jaar. De piloot is hier overigens tegen in hoger beroep gegaan.
Transavia in beroep
Al heeft hij de zaak gewonnen, Casper van W. zal voorlopig nog niet aan de slag gaan als piloot. Hij staat al enige tijd op non-actief en dat blijft zo, zegt een woordvoerster van Transavia. ,,Want wij gaan in hoger beroep. We zijn erg verrast door deze uitspraak maar zien voldoende ruimte om deze aan te vechten. Zolang dat duurt blijft de piloot op non-actief staan.''
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Op twintig plaatsen actie voor nationaal heksenmonument
-
PREMIUMcolumn
Ook hier gebeuren bij ontgroeningen mensonterende dingen, het zal je kind maar wezen...
Linda Akkermans schrijft drie keer per week over wat haar bezighoudt. -
brandbrief
NS-personeel slaat alarm over toenemend geweld in treinen: ‘Wachten is op een dodelijk slachtoffer’
Het rijdend personeel van NS is zo bezorgd over de toenemende agressie in treinen dat het donderdag een brandbrief aan topman Wouter Koolmees heeft aangeboden. Ze vrezen dat er doden kunnen vallen als er niet snel iets gebeurt. -
PREMIUM
Radeloze bewoners, boze burgemeesters, maar ‘giftreinen’ denderen gewoon door
Gelukkig zat er kalk in de goederentrein die in Voorschoten onlangs ontspoorde. Wat als dat een gevaarlijke chemische stof was geweest? En als die in een woonwijk was ontploft? Hoewel burgers en burgemeesters de noodklok luiden, zet de overheid juist in op meer spoorvervoer. -
Inbraken gebeuren in allerlei soorten woningen en buurten: zo laat je je huis veilig achter
Vakantie voor de boeg? Haal voor vertrek de stekkers uit de stopcontacten, draai kranen dicht en zorg vooral dat je huis er bewoond uitziet. Dat adviseert Ilona Snaterse-Leidelmeijer, politievrijwilliger gespecialiseerd op het gebied van preventie.
-
PREMIUM
‘Vrouwenvoetbal is zoveel leuker dan mannenvoetbal’
Eindhoven -
-
-
PREMIUM
Huilen: teken van zwakte of genetisch bepaald? ‘Traankanaal zit lager bij mannen’
Huilen, janken, wenen, snikken en snotteren. Niks fijner dan ongecontroleerd de tranen laten stromen. Maar wat is nu de precieze functie van al die tranen? En waarom huilt de ene persoon al bij een tv-commercial en kan de ander geen traan laten op een begrafenis? Hoogleraar Ad Vingerhoets: ,,Het hormoon testosteron maakt het moeilijker om te huilen.’’ -
PREMIUMEnergierekening
Frank: ‘De elektrische auto verbruikt per maand net zoveel als ons huis in de wintermaanden’
Frank Deleij (44) uit Alphen aan den Rijn investeerde flink en ging van het gas af: ,,Het geeft soms bijna een soort schuldgevoel.’’ Hoeveel geld besteed jij aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander.