Volledig scherm
Van links naar rechts, verdachten Hicham M., Mohamed H. en Omar L. © ANP

Twee keer levenslang cel voor liquidaties in Amsterdamse onderwereld

De rechtbank legt levenslang op aan Amsterdammers Omar L. (28) en Hicham M. (25) voor meerdere moordaanslagen op Amsterdamse criminelen. Mohamed H. (29) krijgt dertig jaar cel. Ook drie andere verdachten krijgen forse straffen.

De hoofdverdachten worden veroordeeld voor de liquidaties van Chahid Yakhlaf (Oudjaarsdag 2015 in Kerkdriel), Eaneas Lomp (7 november 2015, Krommenie) en de mislukte aanslag op Noureddine A., alias ‘Hitler’ op 4 april 2016 in Amsterdam-Slotermeer.

De rechtbank ziet volop bewijs dat de verdachten de ‘gruwelijke en afschuwelijke’ aanslagen pleegden, in de Amsterdamse onderwereldvete die in 2012 escaleerde en die vele jonge criminelen het leven hebben gekost. De derde verdachte, Mohamed H. kreeg een celstraf van dertig jaar opgelegd, omdat hem één moord minder verweten wordt. Dertig jaar is de maximale tijdelijke gevangenisstraf, één stap erboven is levenslang.

Dani M. krijg 15 jaar voor het lokken van Lomp naar de moordplek en het coördineren van de liquidatie. Don M. (40) en Frans H. krijgen 9 en 7 jaar voor de mislukte poging Chahid Yakhlaf en diens broer Chafik te liquideren in november 2015, bij shishalounge Le Scenario in Utrecht.