Tweede verkiezingsdag: opkomst iets lager in grote steden, rustige ochtendspits in stembureaus stations
Voor de tweede dag op rij zijn vanmorgen de stembureaus opengegaan waar vervroegd kan worden gestemd voor de gemeenteraadsverkiezingen. De opkomst in de grote steden lag iets lager dan maandag.
Om 09.00 uur had in Rotterdam 2,1 procent zijn stem uitgebracht, in Den Haag 3,5 procent en in Utrecht 2,7 procent. Dat is inclusief de opkomst van maandag. Als die ervan wordt afgetrokken geldt voor Rotterdam een opkomst van 0,1 procent en voor Den Haag en Utrecht 0,2 procent. Dat is iets lager dan maandagochtend om 09.00 uur. Amsterdam geeft het eerste opkomstcijfer van dinsdag pas rond 13.00 uur.
In Groningen had om 09.30 uur 2,7 procent gestemd. In Nijmegen stond de teller om 10.00 uur op 6,0 procent. In de gemeente Harderwijk, waar het stembureau op het station maandag als eerste van Nederland zijn deuren opende, stond de teller om 10.15 uur op 8,2 procent. In Eindhoven was dat 3,1 procent blijkens de site opkomstenuitslag.nl waarbij acht gemeenten zijn aangesloten. Dat zijn naast de voornoemde vier ook Rotterdam, Den Haag, Utrecht en het Drentse Tynaarlo.
Bij de stembureaus in en bij NS-stations was het dinsdagochtend in de spits nog rustig. Het stemlokaal op Rotterdam Centraal zag nog niet veel kiezers, maar verwacht er wel meer dan maandag. Ook het mobiele stembureau bij station Den Bosch meldde nog geen grote toeloop. Wel hadden de servicemedewerkers zelf hun stem uitgebracht, profiterend van de rust. Ook vanuit station Leiden Centraal kwam de melding ‘rustig’. Vervroegd stemmen kan momenteel op elf NS-stations. Woensdag is dat mogelijk op of bij veertig stations. Op de stations Hilversum en Utrecht zijn twee stembureaus.
De meeste stembureaus openden hun deuren om 07.30 uur, sommige deden dat wat eerder. Dat mag. De hoogste opkomst wordt woensdag verwacht, op de ‘echte’ verkiezingsdag. Dan zijn ook veel meer stembureaus open.
Voorzichtig begin
De opkomst voor de gemeenteraadsverkiezingen kwam maandagochtend voorzichtig op gang. In de stembureaus op de stations Rotterdam Centraal, Leiden Centraal en ‘s-Hertogenbosch was het de hele dag rustig, zei een woordvoerster van de NS. Op tien stations kan maandag en dinsdag vervroegd worden gestemd.
Amsterdammers stemmen niet alleen voor de gemeenteraad maar ook voor nieuwe stadsdeelcommissies en de bestuurscommissie Weesp. Het is voor het eerst dat Weesp onderdeel uitmaakt van de Amsterdamse gemeenteraadsverkiezingen, aangezien de plaats vanaf 24 maart officieel bij de gemeente Amsterdam hoort. Amsterdam kent dan zeven stadsdelen en het stadsgebied Weesp.
In Rotterdam worden naast een nieuwe gemeenteraad ook 39 wijkraden gekozen.
Corona
Vervroegd stemmen is mogelijk gemaakt in verband met corona. Mensen met een kwetsbare gezondheid kunnen ervoor kiezen op een van deze dagen hun stem uit te brengen, omdat die veel rustiger verlopen dan de woensdag. Bijna 13,6 miljoen mensen in 334 gemeenten mogen hun stem uitbrengen voor de gemeenteraadsverkiezingen.
Alle stembureaus moeten om 21.00 uur sluiten. Daarna blijven de stembussen met daarin de stembiljetten gesloten. Stembureauleden stellen wel vast hoeveel kiesgerechtigden hebben gestemd, door het aantal geldige stempassen en volmachtbewijzen te tellen. De gemeente vervoert de stembussen, stempassen en volmachten naar een veilige opslag. De sleutel van elke stembus wordt apart vervoerd en het vervoer van de spullen gebeurt altijd door minimaal twee personen. De stemmen die op maandag en dinsdag vervroegd zijn uitgebracht, worden woensdag overdag geteld.
Stemmen kan met een geldige stempas en een geldig identiteitsbewijs. Een identiteitsbewijs is geldig om mee te stemmen als het niet langer dan vijf jaar verlopen is.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Politie valt binnen bij Suri-Change: ‘Cokemiljoenen via geldpandjes witgewassen’
Miljoenen euro’s aan cocaïnewinsten konden dankzij Surinaamse geldwisselkantoortjes worden weggesluisd uit Nederland. De Rotterdamse familie achter die geldpandjes fungeert volgens het Openbaar Ministerie al jaren als ondergrondse bankier. -
PREMIUM
Dodelijk ongeluk met meisje van (7) ook voor getuigen een trauma: zo helpt Slachtofferhulp dat te verwerken
In haar klas blijft voor altijd een tafeltje leeg. En ooggetuigen van het vreselijke ongeluk hebben voor altijd de beelden op het netvlies. Het drama in Utrecht waarbij een 7-jarige meisje verongelukte, laat velen niet los. Zo helpt Slachtofferhulp twintig getuigen een trauma te verwerken.Utrecht -
eigen tuin eerst
Plant nu een vlinderstruik in je tuin voor meer bijen en vlinders
Meer vlinders in je tuin? Met een paar vlinderstruiken heb je dat zo voor elkaar. Nu is de ideale tijd om ze te planten. Tuingoeroe Romke van de Kaa heeft een paar mooie exemplaren voor je uitgezocht. -
Man opgepakt die op Apache-helikopter van Defensie schoot: ‘Zeer zorgelijk incident’
De Koninklijke Marechausse heeft donderdagavond een man in Apeldoorn opgepakt die een Apache-gevechtshelikopter van Defensie heeft beschoten. -
Goed nieuws over de otter, maar egel heeft het moeilijk: ‘Natuur glijdt ons door de vingers’
Otters, bevers en slechtvalken doen het goed in Nederland. Maar met konijn, egel en adder gaat het bergafwaarts. Ondanks positieve lichtpuntjes trekt het Wereld Natuur Fonds geen vrolijke conclusies uit haar Living Planet Report 2023 over de natuur in ons land.
-
PREMIUM
Open Huizen Dag: zo prik je door de verkooptrucjes heen
Wil je meerdere huizen die in de buurt te koop staan bekijken? Dat kan op 1 april tijdens de Open Huizen Dag van NVM. Met de tips van Hans André de la Porte van Vereniging Eigen Huis ga je goed voorbereid op huizenjacht. -
-
-
PREMIUMEnergierekening
Robert: ‘Afgelopen jaar verbruikten we 21.000 kWh aan stroom en wekten we 18.900 kWh op’
Hoeveel geld besteed jij aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: Robert Schrijvers (53) uit Maria Hoop in Limburg. -
PREMIUMmet video
Uniek experiment met putten moet einde maken aan gruwelijke dood van miljoenen amfibieën
Meer dan een miljoen amfibieën, waaronder héél veel padden, komen elk jaar onnodig aan een gruwelijk einde in putten in onze straten en trottoirs. Door het gladde beton kunnen ze er niet uitklimmen. In Houten wordt gezocht naar een oplossing, met een voor Nederland unieke proef.Houten