Volledig scherm
Boeren onderweg naar de actie op het Malieveld. © ANP

Twentse boeren dreigen: lege winkels met de kerst

ENSCHEDE - Actiegroep Farmers Defence Force (FDF) bereidt een grote landelijke blokkade voor die de complete voedselvoorziening in Nederland moet lamleggen. Ook in Twente maken boeren zich klaar voor actie. 

Een precieze datum is er nog niet, maar de bedoeling is dat de actie een week voor kerst plaatsvindt. Het bestuur van FDF hakt maandagavond of dinsdag de knoop door hoe dit er precies uit moet gaan zien. In interne praatgroepen worden de deelnemers alvast gemobiliseerd. Actievoerders moeten elk vijftig voertuigen groeperen, die zich vervolgens vanaf diverse verzamelplaatsen door het land verspreiden. Andere acties rondom de feestdagen zijn ook niet uitgesloten, zoals het platleggen van Schiphol of het verkeer in heel het land. ,,Of alles tegelijk”, aldus FDF-voorzitter Mark van den Oever.

Belangrijke rol

In een brief aan andere boeren schrijft de voorzitter over de belangrijke rol die zij spelen in de consumptiemaatschappij. ,,Volle schappen, lage prijzen, dat kent de consument. (..) Nederlandse boeren of een eerlijke prijs voor hen, is daarin van geen belang.” Als hij schrijft over het belang van goed, gezond en bereikbaar voedsel, voegt hij daaraan toe: ,,Want wat als er een kinkje in die kabel komt? We gaan het beleven. Binnenkort...”

In een groepschat wordt opgeroepen tot het blokkeren van distributiecentra van Overijsselse supermarkten. Vanuit onder meer Den Ham, Westerhaar, Enschede, Haaksbergen, Buurse, Neede, Nijverdal, Delden en Almelo tonen boeren en aan de sector gelieerde personen zich bereid mee te doen. Ze zouden de centra minimaal 48 uur willen blokkeren. Onder meer distributiecentra van Jumbo en Albert Heijn zouden dan doelwit worden.

Gevoelig moment

De dreiging komt op een gevoelig moment. Komende week gaan elf van de twaalf provincies akkoord met nieuwe beleidsregels. Een spoedwet Stikstof kreeg woensdag een kritisch onthaal in de Tweede Kamer. De boeren zijn nog steeds niet blij met het kabinetsbeleid als het gaat om stikstofuitstoot en PFAS-normen. Vorige maand presenteerden ze eigen plannen om de uitstoot te verminderen, maar die zijn niet overgenomen, aldus Van den Oever.

Poll

Twentse boeren dreigen: lege winkels met de kerst

  • Hier raak je de gewone burger meer mee dan door files te veroorzaken (18%)
  • Dit gaat veel te ver, de boeren verliezen zo alle sympathie (60%)
  • Dat wordt dus buiten de deur eten deze kerstdagen (22%)
3308 stemmen