Uitzetten afgewezen asielzoekers blijft moeizaam, 2550 vliegtickets geannuleerd
Steeds meer asielzoekers mogen in Nederland blijven. De instroom van nieuwe asielzoekers was in 2022 het hoogst in jaren. Het percentage asielzoekers dat mag blijven ook. En het aantal ongewenste vreemdelingen, waaronder afgewezen asielzoekers, dat Nederland verliet, daalde. Ook moesten 2550 al geboekte vliegtickets worden geannuleerd.
Dat blijkt uit jaarcijfers van immigratiedienst IND en de Dienst Terugkeer en Vertrek (DT&V). De toegenomen migratie naar Europa en de problemen met de terugkeer van afgewezen migranten zijn het onderwerp van een Europese top eind deze week. Premier Rutte reist al weken door Europa voor voorbereidende gesprekken en staat onder grote politieke druk om met resultaten te komen.
Er kwamen vorig jaar bijna 48.000 asielzoekers naar Nederland, het hoogste aantal sinds de grote vluchtelingencrisis van 2015. Ook steeg het aantal ingewilligde asielaanvragen: van 66 procent in 2021 naar 78 procent in 2022, zo blijkt uit de jaarcijfers van de IND. Veel asielaanvragen kwamen van Syriërs, zij krijgen doorgaans een verblijfsvergunning.
Nihil
Tegelijk daalde het aantal ongewenste vreemdelingen, waaronder afgewezen asielzoekers, dat Nederland verliet, zo blijkt uit jaarcijfers van de Dienst Terugkeer & Vertrek (DT&V). In 2022 vertrokken (op papier) 8600 vreemdelingen uit Nederland, minder dan in de jaren daarvoor. Van de helft van hen is ook niet zeker dat ze Nederland verlaten hebben, zij vertrokken ‘zonder toezicht’. Onder hen zijn veel afgewezen Marokkanen en Algerijnen. Volgens DT&V komt deze daling onder meer doordat er ‘minder zaken vanuit de IND aan ons zijn overgedragen’, zo stelt een woordvoerder. Ook moesten meer dan vierhonderd Syrische asielzoekers Nederland verlaten. Zij hoefden niet terug naar Syrië, maar gingen naar een ander Europees land waar ze al eerder asiel bleken te hebben aangevraagd.
Terugkeer van afgewezen asielzoekers is een speerpunt van de Europese regeringsleiders. Nederlandse bewindslieden voerden bijvoorbeeld veel gesprekken met Marokko om dat land te bewegen afgewezen Marokkanen weer terug te nemen. Migranten uit zogenoemde veilige landen als Marokko en Tunesië veroorzaken veel overlast in en om Nederlandse azc’s. Zij weten dat hun kans op asiel nihil is en kampen vaak met verslavingen of psychische aandoeningen.
De Nederlandse overheid moest vorig jaar vele honderden al geboekte vliegtuigstoelen voor ongewenste vreemdelingen weer annuleren omdat de vreemdeling toch niet kon worden uitgezet. Dat blijkt uit jaarcijfers van de Dienst Terugkeer en Vertrek (DT&V).
De dienst boekte in 2022 4780 vliegtickets om vreemdelingen en afgewezen asielzoekers (al dan niet onder begeleiding van de marechaussee) terug te vliegen naar hun land van herkomst. Maar ruim 2550 van die tickets moesten weer worden geannuleerd. Dat gebeurde omdat de vreemdeling of asielzoeker al ‘met onbestemde bestemming was vertrokken’ of omdat de persoon een coronatest weigerde ‘waardoor de reis niet door kon gaan’, zo stelt een woordvoerder van het ministerie van Justitie, waar DT&V onder valt. Het ministerie kon mensen niet dwingen een coronatest te ondergaan.
Kosten
Het ministerie kan niet aangeven wat de totale kosten van de geannuleerde vluchten zijn. ,,In het kader van kostenbesparing worden waar mogelijk flexibele tickets geboekt”, stelt de woordvoerder. In januari van dit jaar werden al 650 stoelen geboekt, waarvan er 240 geannuleerd moesten worden. Dat zijn zo’n acht reizen per dag.
Hoe werkt de Nederlandse asielprocedure? Arda Kaya zocht het voor je uit (video):
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Huisartsenzorg knelt, in Zeeland doen ze het anders: ‘Ik heb een papadag én kan op vakantie’
Huisartsen die geen opvolger kunnen vinden, bedrijven die praktijken opkopen, patiënten die niet altijd terecht kunnen. De huisartsenzorg staat onder druk. In Zeeland is al langer een huisartsentekort. Daar doen ze het anders. -
column
Waarom deze trend op LinkedIn zo irritant is - en wat je beter kan doen
Psycholoog Thijs Launspach is psycholoog en stressexpert en auteur van het boek Fokking druk. Hij verwondert zich over het moderne werken en geeft elke week tips voor meer geluk en minder stress op je werk. Vandaag: humblebragging -
PREMIUMGilze
Mensenhandelaren actief bij azc, asielzoekers stappen in geblindeerde busjes: ‘Moderne slavernij’
Uitbuiters, mensenhandelaren en illegalen zijn structureel actief rond het asielzoekerscentrum in Gilze, een van de grootste in ons land. Dat blijkt uit onderzoek van deze site. ,,Het aantal ongure figuren is toegenomen.” -
PREMIUM
'Meiden mogen later net zo van seks genieten als jongens’
Tijdens de Week van de Lentekriebels, die vandaag op basisscholen begint, horen oudere leerlingen nu ook alles over, jawel, de clitoris. Want die is net zo belangrijk als de piemel, stelt Elsbeth Reitzema. -
Artsen beginnen eigen TikTokaccount om jongeren te waarschuwen voor vapevideo's
Bekende artsen zijn samen een TikTokaccount begonnen, waar ze alarm slaan over vapende jongeren op het sociale medium. Met video’s waarin tiktokkers een e-sigaret roken, maken de jongeren reclame voor de tabaksindustrie, waarschuwen de artsen.
-
Jongen (16) opnieuw opgepakt voor dood 17-jarige Roffinho uit Amsterdam
Een 16-jarige jongen uit Dordrecht is opnieuw aangehouden voor betrokkenheid bij de dood van de 17-jarige Roffinho van Suijdam in Amsterdam op 23 december vorig jaar. ‘Nieuwe informatie heeft ertoe geleid dat hij opnieuw is aangehouden,’ aldus de politie. -
-
-
50.000 vrijwilligers aan de slag tijdens Landelijke Opschoondag: volle vuilniszak per persoon
Ongeveer 50.000 vrijwilligers hebben zaterdag meegedaan aan de 21ste editie van de Landelijke Opschoondag. Dat zijn er ongeveer evenveel als vorig jaar. Op duizenden plekken in het hele land is zoveel mogelijk zwerfafval opgeruimd. -
PREMIUMEnergie1
Sluit je nu een jaarcontract af, dan ben je ook komende winter verzekerd van hetzelfde tarief
Deze week maakte Essent bekend dat het weer jaarcontracten aanbiedt. Lange tijd was het door de onzekere energiemarkt niet mogelijk voor consumenten om vaste contracten af te sluiten. Is het verstandig om nu vast te zetten?