UMC Utrecht opent calamiteitenhospitaal na schietpartij
Het Universitair Medisch Centrum Utrecht heeft van veiligheidsregio het verzoek gekregen om het calamiteitenhospitaal open te stellen. Hoeveel slachtoffers er worden opgevangen is nog onbekend.
Het calamiteitenhospitaal, met 200 bedden, twaalf intensivecareplekken en drie operatiekamers, is een bijzonder ziekenhuis voor de onmiddellijke opvang van slachtoffers onder bijzondere omstandigheden. Binnen een half uur na opening kunnen slachtoffers hier worden opgevangen.Het ziekenhuis wordt geopend als sprake is van een aanslag of grote ongevallen in Nederland, die de reguliere opvangcapaciteit te boven gaan.
Het Calamiteitenhospitaal in Utrecht heeft zich sinds de oprichting in 1991 al meerdere keren bewezen in noodsituaties. Het hospitaal is een samenwerkingsverband tussen de ministeries van Defensie en VWS met het UMC Utrecht. Het biedt bij noodsituaties tijdelijke opvang van slachtoffers die niet zo snel in reguliere ziekenhuizen terechtkunnen. De wereldwijd unieke voorziening is 8000 vierkante meter groot. Het ving eerder onder meer gerepatrieerde slachtoffers van de vliegramp in Faro en de tsunami in Azië op. Ook verzorgde het de eerste opvang van Libische oorlogsslachtoffers en van een Nigeriaanse ebolapatiënt.
Het Calamiteitenhospitaal zit in een afgescheiden deel van het UMC Utrecht. Patiënten en bezoekers kunnen op geen enkele manier bij de afdeling komen, dus ook niet per ongeluk. Het Calamiteitenhospitaal heeft een eigen ingang, gescheiden luchtbehandeling, goederengebruik en afvalverwerking. Gebruikte materialen worden direct vernietigd of apart gezet. Afval wordt in een speciale container afgevoerd en inclusief container in een afvaloven verbrand. Alle zorgverleners werken altijd in tweetallen. Eén verricht de handelingen bij de patiënt en de ander controleert of alles volgens afspraak gebeurt.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUMColumn
Ik gun alle Russische Dana Internationals, Conchita Wurst’s en Nikkie de Jagers in de dop een ruimer wereldbeeld
Debby Gerritsen schrijft drie keer per week over wat haar bezighoudt. -
PREMIUMColumn
Hoezo ga je als jonge gast, eindelijk van de jeugdpuisten af, op de versiertoer met een ballon aan je mond?
Linda Akkermans schrijft drie keer per week over wat haar bezighoudt. -
PREMIUMRECONSTRUCTIE
Clarinda belt direct 112 als haar ex met mes voor haar staat, maar dan steekt hij haar midden op straat dood
De moord op de 34-jarige Clarinda van den Bersselaar was geen familiedrama, maar een publieke afslachting. ,,Intieme terreur’’, zegt haar zus, die tijdens het proces tegen de ex-geliefde van de Utrechtse – Nieuwegeiner Jeffrey van den D. (32) – haar spreekrecht gebruikte om een nadrukkelijke oproep te doen om partnergeweld serieuzer te nemen. -
PREMIUM
‘Verpleegkundige en leraar met long covid hebben recht op schadevergoeding’
Zorgverleners, welzijnswerkers en onderwijzers die na een coronabesmetting onder langdurige klachten gebukt gaan, hebben recht op een schadevergoeding van vele duizenden euro’s, vindt de vakbeweging. Sterker nog, het kabinet heeft daartoe een morele plicht. -
Toets jezelf
Beheers jij het basisniveau taal? Beantwoord deze 30 vragen
Scholieren beheersen basisvaardigheden, zoals taal en rekenen, steeds slechter. ‘Vliegende brigades’ moeten scholen in het basis- en middelbaar onderwijs helpen het niveau te verbeteren. Maar hoe is het eigenlijk gesteld met jouw taalkennis?
-
PREMIUM
Rookmelder is vanaf 1 juli verplicht op élke woonlaag: hier moet je op letten
Waar rook is, is behalve vuur hopelijk ook een brandmelder. Op elke verdieping van het huis, want dat moet vanaf 1 juli in álle Nederlandse woningen. -
PREMIUMGeld & Geluk
Astrid kwam met niets uit scheiding: ‘Kon binnen jaar auto van 15.000 euro kopen’
In deze rubriek vragen we lezers naar hun relatie tussen geld en geluk. Astrid wil dat haar kinderen elke week één euro sparen. ,,Zo lief: toen hun oma via WhatsApp was opgelicht, haalden ze hun spaarpot leeg.” -
Zo kun je goedkoper tanken tijdens een lange rit
Ook al probeer je nog zo goed om brandstof te besparen, tijdens een langere rit is het onvermijdelijk dat je een keer moet tanken, en de prijzen van benzine en diesel liegen er niet om. Zo kun je goedkoper tanken.