Van Rij ontkent belasting van 0,25 procent voor Uber, maar hoeveel dan wel blijft onduidelijk
Als de Belastingdienst ‘amicale’ banden heeft gehad met vervoersbedrijf Uber, dan had dat niet gemoeten, zegt staatssecretaris Marnix van Rij. Maar hij ontkent dat Uber extreem lage belasting over zijn winst hoefde te betalen.
Eerder deze week uitte een voormalig toplobbyist van Uber forse beschuldigingen. Via een ‘warme, gezellige relatie’ zou de Belastingdienst Uber actief hebben geholpen om belasting te ontwijken. Daardoor zou Uber over alle winst buiten de VS slechts 0,25 procent belasting hebben betaald.
Volgens deze Mark MacGann - ooit dus toplobbyist, maar inmiddels klokkenluider - lekte de Belastingdienst bovendien informatie aan Uber, zodat die andere landen om de tuin kon leiden. Landen als België, Frankrijk, Denemarken en Zweden waren bijvoorbeeld op zoek naar persoonlijke gegevens van chauffeurs, zodat de landen belasting konden heffen. De landen hadden dat tegen de Nederlandse overheid gezegd, en de fiscus zou die informatie rechtstreeks hebben doorgespeeld aan Uber.
Volgens Van Rij is van ‘veel beschuldigingen’ niets gebleken in een onderzoek dat is gedaan naar contacten met Uber. Hij erkent dat er tussen ambtenaren en Uber ‘intensief contact’ is geweest. ,,Maar dat is gebruikelijk.”
De staatssecretaris ontkent dat het bedrijf een extreem laag belastingtarief kon afspreken met de fiscus. In de afspraak zou alleen één en ander over omzet zijn vastgelegd, niet over winst. ,,Een deel van de informatie van de klokkenluider is gewoon niet juist.”
Wel erkent Van Rij dat het niet de bedoeling is dat ambtenaren ‘amicaal’ omgaan met de top van bedrijven. ,,Dat moet niet. Er moet gewoon professionele distantie zijn.” Volgens MacGann hadden Uber en de fiscus ‘een nauwe, handige en knusse band op een dagelijkse basis’ met elkaar.
Van Rij zegt geen nieuw onderzoek te willen, maar gaat nog wel schriftelijke vragen van Tweede Kamerleden beantwoorden, waaronder die van Pieter Omtzigt. Die vindt dat ambtenaren nog eens bevraagd moeten worden. ,,Want in het onderzoek dat er tot nu toe is gedaan, is er misschien niet van alles een verslag. Logisch, want Uber werd mondeling bijgepraat en de klokkenluider is niet gehoord.”
MacGann lekte duizenden documenten over Uber. Voor een belangrijk deel gingen die over Nederland, omdat het internationale hoofdkantoor sinds 2012 in Amsterdam gevestigd is. De belastingdeal die hiermee gepaard ging, is altijd geheim gebleven, zoals dat bij zulke afspraken met grote bedrijven altijd het geval is.
Kroes
MacGann getuigde overigens ook over de rol van VVD-prominent Neelie Kroes. Zij drong er in 2015 bij premier Mark Rutte per sms op aan dat hij de topman van Uber zou ontmoeten. Die handeling van Kroes wordt nog onderzocht, omdat zij destijds net was gestopt als Eurocommissaris en daardoor mogelijk de regels brak door lobbywerk te doen. Ze nam vermoedelijk niet de ‘afkoelingsperiode’ van twee jaar in acht, na haar werk als EU-commissaris. Sterker: volgens MacGann begon Kroes al tijdens haar periode bij de EU de belangen van Uber te verdedigen. ,,In het voorjaar, of de zomer van 2014”, aldus MacGann.
Bekijk hier al onze video’s over de politiek:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Kun je dat contract van die gehaaide telefonische verkoper nog ongedaan maken?
-
Quiz
Wat vieren we eigenlijk met Pinksteren? Test je kennis met 7 vragen
Voor veel mensen is het pinksterweekend een lekker lang vrij weekend. Maar wat vieren we eigenlijk op deze christelijke feestdag? -
Moordverdachten Peter R. de Vries betrokken bij mishandeling ex-zwager Taghi
Vijf mannen die betrokken zouden zijn bij de moord op Peter R. de Vries duiken nu ook op rond de mishandeling van een ex-zwager van Ridouan Taghi. Daarmee worden de vijf rechtstreeks in verband gebracht met Taghi, die vanuit de gevangenis opdracht gaf voor de mishandeling. -
met video
Brand breekt uit tijdens show Raveleijn in Efteling, ook stoomtreintje aangereden door vrachtwagen
In de show Raveleijn in de Efteling is dinsdag brand ontstaan, zegt een woordvoerder van het park. Het vuur woedde in een decorstuk, op de plek van een vuureffect. Het sein brand meester is inmiddels gegeven. Het was niet het enige incident.Kaatsheuvel -
Vogelpoep en insectenresten zijn hardnekkig, maar met dit trucje is je auto zo weer schoon
Vogelpoep is zeer schadelijk voor de lak van auto’s. Weghalen heeft dus prioriteit, maar hoe verwijder je de harde uitwerpselen zonder krassen?
-
PREMIUMMet video
Klushuis werd gemiddeld 111.000 euro meer waard, maar is het nu nog de moeite?
-
-
-
Acht mannen aangehouden bij steekpartij in trein, vakbond is het spuugzat en vraagt om maatregelen
De politie heeft acht verdachten aangehouden na een nachtelijke steekpartij in de trein. De intercity was op weg van Arnhem naar station Ede-Wageningen. Twee mensen moesten met niet-levensbedreigende verwondingen naar het ziekenhuis. Een van hen is ook aangehouden.Wageningen, Ede, Veenendaal -
PREMIUM
Xander W. stal 6,1 miljoen euro van zijn baas en leefde een luxe dubbelleven. Tot hij tegen de lamp liep
Hij kocht dure auto’s, zoals een blauwe Audi R8 met een vanaf-prijs van een kwart miljoen, een horloge van meer dan twintig mille of hij nam een privéjet. Was het uit jaloezie, omdat zijn collega’s in zijn ogen te veel verdienden? Of zat hij met zichzelf in de knoop? De 44-jarige voormalige registeraccountant Xander W. hoorde vrijdag vier jaar cel tegen zich eisen voor fraude van ruim 6,1 miljoen euro.