Vanaf vandaag tanken we B7, E10 en E5

Niet schrikken wanneer u gaat tanken en nieuwe brandstofcodes ziet voor diesel of benzine. Er zijn vandaag nieuwe benamingen voor brandstof bij gekomen; diesel wordt B7, euro 95 krijgt de code E10. Euro 98 wordt E5 maar blijft voorlopig Super of Super plus heten, LPG blijft LPG.

De brandstofetiketten veranderen in heel de Europese Unie. ,,In Nederland weten mensen wat ze moeten tanken, maar als ze in het buitenland zijn is het lastiger. Diesel heeft in sommige landen bijvoorbeeld een andere naam. De EU vindt dat consumenten er voordeel uithalen als ze overal in Europa dezelfde etiketten zullen zien. Nu is er te veel verwarring," aldus Tom Huyskens, woordvoerder van de BOVAG.

Witte etiketten

Op langere termijn zullen de groene (benzine) en zwarte (diesel) labels verdwijnen. Daarvoor in de plaats komen witte etiketten met zwarte belettering. Voor benzines worden de etiketten rond, voor diesel vierkant en LPG wordt een ruit. De benaming wijzigt grondig: benzine 95 wordt E10 en diesel wordt B7. Bij LPG wijzigt er niets, ook al zal die brandstof in bijvoorbeeld Frankrijk gewoon GPL blijven heten. Euro 98 blijft gewoon Super of Super Plus heten

Of de nieuwe benaming niet voor verwarring zal zorgen bij de mensen? ,,Het zal wennen zijn, maar ik verwacht niet dat tankstations de komende weken allemaal massaal worden gestript en alleen de nieuwe codes te zien zijn. We zullen nog een hele poos beide benamingen gebruiken. Onze leden hebben tijdig een oproep gekregen om stickers met de nieuwe codes te bestellen. Op 12 oktober is het in de hele Europese Unie verplicht om de nieuwe benaming te gebruiken'', aldus Huyskens. 

Volledig scherm
© rv

Campagne

Het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat (I en W) heeft een informatiecampagne opgezet om uitleg te geven over het nieuwe systeem. ,,We hebben posters laten maken en daarnaast hebben we een speciale website, nieuwebrandstofstickers.nl, ontwikkeld. Deze site gaat zeer binnenkort online", aldus een woordvoerder van het ministerie van I en W.

Bij de BOVAG kunnen ze zich voorstellen dat met name B7 in ons land soms zal worden verward met benzine. ,,Terwijl het toch echt om diesel gaat. Maar B7 verwijst in dit geval naar het percentage biobrandstof van 7 procent. Dat geldt ook ook voor E5 en E10 bij de benzines'', stelt Huyskens. Bij E5 zit er vijf procent bio-ethanol in, bij E10 gaat het om tien procent.

In de loop van 2019 wordt Euro 95/E5 overigens uitgefaseerd en vervangen door E10. Veel Nederlandse tankstations bieden E10 echter nog niet aan, ook zit er in deze brandstof nu nog slechts zo'n 7 procent ethanol. Dat percentage wordt stapsgewijs opgevoerd. Om iedereen er nu al aan te laten wennen, heet de brandstof toch al E10.

Oude auto's

Volledig scherm
Brandstoffen met de nieuwe benaming bij een tankstation. Euro95 benzine gaat E5 heten en Diesel B7, conform de Europese regelgeving waarbij de benaming in de EU gelijk moet zijn. © ANP

Eerder was er discussie dat oude auto's (bouwjaar 2000 en ouder) geen E10-benzine kunnen tanken, omdat het percentage biobrandstof (ethanol) te hoog is. Oudere auto's kunnen hierdoor schade oplopen.Wie zeker wil weten of zijn auto geschikt is voor het tanken van E10, kan dit controleren op E10check.nl. Alternatief is loodvrij 98, maar dat is niet overal meer verkrijgbaar.

De nieuwe etiketten worden niet alleen gebruikt bij de pomp, maar worden ook op nieuwe voertuigen (aan de tankdop en in de gebruiksaanwijzing) aangebracht. Er bestaan specifieke modellen van etiketten voor benzine-, diesel- en gasvormige brandstoffen.

Hoe zien de etiketten eruit?

Er bestaan specifieke modellen van etiketten voor benzine-, diesel- en gasvormige brandstoffen.

• Benzine

Het etiket voor een brandstof van het type ”benzine“ is cirkelvormig. De ”E“ gevolgd door een cijfer duidt het gehalte aan biobrandstof aan dat de benzine bevat.

Volledig scherm
© rv

• Diesel

Het etiket voor een brandstof van het type “diesel” heeft de vorm van een vierkant. De “B” gevolgd door een cijfer duidt het gehalte aan biobrandstof aan dat de diesel bevat. XTL betekent synthetische diesel.

Volledig scherm
© rv

• Gasachtige brandstoffen

Het etiket voor een brandstof van het type “gas” heeft de vorm van een diamant. Het betreft waterstof, cng, lpg en lng.

Volledig scherm
© rv