Volledig scherm
© ANP

Veiligheid: Hoe bestrijdt de partij terreur?

VerkiezingenVergelijk hieronder de standpunten van de verschillende partijen over het thema veiligheid.

Vergelijk ook de standpunten van de politieke partijen over:

- Defensie
- Geld
- Zorg
- Werk
- Immigratie
- Klimaat
- Wonen
- Onderwijs
- Verkeer


VVD: 
Naar buitenland gaan voor terreur wordt strafbaar, geen uitkering en paspoort voor jihadganger. Uitbreiding anti-terreureenheden. 700 miljoen extra voor veiligheid en justitie.

PvdA: 
Betere samenwerking veiligheidsdiensten en vroeg radicalisering signaleren via school, gebedshuis en politie. 400 miljoen investeren in de politie.

PVV: 
De partij wil radicale moslims preventief opsluiten en Syriëgangers niet laten terugkeren naar Nederland. Het valt voor de PVV samen met het 'de-islamiseren' van ons land.

SP: 
Meer wijkagenten, extra opleiding en scholing van politiepersoneel en versterking van gevangeniswezen. Extra geld naar rechtspraak en extra marechaussees. De SP wil er in totaal 900 miljoen meer aan uitgeven.

Volledig scherm
© ANP

CDA:
Politie en justitie krijgen meer geld: 400 miljoen euro. Inlichtingendiensten krijgen meer bevoegdheden, ook al gaat dat ten koste van de privacy. Verheerlijken van geweld op bijvoorbeeld social media wordt strafbaar.

D66:
D66 investeert 300 miljoen in de politie. Ze hechten aan het samenwerken met Europese inlichtingendiensten, omdat veel informatie er wel is, maar niet 'op de juiste plek'.

ChristenUnie:
De ChristenUnie wil de hele strafrechtketen versterken, maar wil ook zorgen dat dicht bij huis - in woonwijken - radicalisering wordt voorkomen. Daarom trekt de partij 200 miljoen euro uit voor extra wijkagenten.

GroenLinks:
GroenLinks trekt 200 miljoen uit aan veiligheid, vooral om ons land te beschermen tegen cyberaanvallen. Ook wil de partij dat er voldoende speciale eenheden zijn bij concrete terreurdreigingen.

SGP: 
De SGP wil dat veiligheidsdiensten, politie en justitie in Europa beter samenwerken, bijvoorbeeld om terugkerende Syriëgangers in beeld te houden. Ook zijn meer wijkagenten nodig om radicalisering sneller te ontdekken. Investering van 900 miljoen.

Volledig scherm
© ANP

Partij voor de Dieren: 
Heropening van politiebureaus, investeren in wijkagenten en dierenpolitie. Alleen tijdelijke inzet van camera's. Herziening beleid aftappen, verzamelen en opslaan van gegevens van burgers.

50PLUS:
De ouderenpartij wil de inlichtingendiensten en aanpak van jihadisten 'versterken'. Preventief optreden tegen mensen die een aanslag voorbereiden. Ook het leger kan worden ingezet bij terroristische dreiging.

VNL:
VNL investeert 1 miljard in de politie en wil ook het leger en de marechaussee inzetten tegen terreur. Uitgereisde jihadisten mogen niet terugkeren, verdachten krijgen een enkelband en salafistische organisaties moeten bestreden worden.

DENK: 
DENK wil een actieplan om extreemrechts geweld aan te pakken. Dat wordt volgens de partij onderschat door de AIVD. Veiligheidsmaatregelen moeten vooraf onafhankelijk worden getoetst. Bezuiniging van 400 miljoen op veiligheid.

Forum voor Democratie: 
Herinvoeren grenscontroles om grensoverschrijdend terrorisme te bestrijden. Hogere salarissen voor agenten. Ook moeten ze voorrang krijgen bij toewijzen huurhuizen zodat ze dichtbij hun werk kunnen wonen.

  1. Nederlander (22) die via website gestolen inloggegevens aanbood nog niet op vrije voeten
    Update

    Nederlan­der (22) die via website gestolen inloggege­vens aanbood nog niet op vrije voeten

    De 22-jarige Nederlander die vandaag werd aangehouden in het onderzoek naar een website die op grote schaal gestolen gebruikersnamen en wachtwoorden verkocht zit nog vast. Dit in tegenstelling tot eerdere berichten van de politie over zijn vrijlating in afwachting van verder onderzoek. Een vermoedelijke compagnon van de Arnhemmer, een man uit Noord-Ierland, werd al op borgtocht vrijgelaten.