Volledig scherm
© ANP

Verkeer: Moeten automobilisten gaan rekeningrijden?

VerkiezingenVergelijk hieronder de standpunten van de verschillende partijen over het thema verkeer.

Vergelijk ook de standpunten van de politieke partijen over:

- Veiligheid
- Defensie
- Geld
- Zorg
- Werk
- Immigratie
- Klimaat
- Wonen
- Onderwijs
- Verkeer

VVD:
Een kilometerheffing jaagt mensen die gewoon naar hun werk, huis of familie willen rijden op kosten. De VVD is daarom tegen rekeningrijden en investeert liever in meer asfalt.

PvdA: 
De PvdA wil een kilometerheffing invoeren voor automobilisten. In ruil daarvoor gaat de motorrijtuigenbelasting omlaag. Ook vrachtwagens worden per kilometer belast.

PVV: 
De PVV laat zich er niet over uit, maar pleit wel voor een halvering van de motorrijtuigenbelasting.

Volledig scherm
Bouwwerkzaamheden op het viaduct van de A9 over de A4 bij Badhoevedorp. © ANP

SP:
De SP wil de komende periode 'een begin' maken met betalen voor gebruik van de auto in plaats van het bezit. De partij kijkt daarbij naar de voor- en nadelen voor alle delen van het land en elke 'soort weggebruiker'.

CDA:
Het woord kilometerheffing komt niet in de plannen voor. Wel moet er meer geïnvesteerd worden in wegen, zowel in de Randstad als de regio.

D66: 
D66 is daar vóór. De partij wil dan een deel van de rijtuigenbelasting afschaffen.  

ChristenUnie:
De ChristenUnie wil alleen een kilometerheffing voor vrachtverkeer.

GroenLinks:
GroenLinks voert een kilometerheffing in voor personenauto's en vrachtwagens, waarmee de partij de files wil oplossen. Dat betekent een lastenverzwaring, maar GroenLinks belooft die via de belasting te compenseren.

SGP:
De SGP wil geen rekeningrijden invoeren, maar verkeersknelpunten aanpakken door het infrastructuurfonds te verlengen tot 2030.

Partij voor de Dieren:
Er komt een kilometerheffing die rekening houdt met het tijdstip en plaats van autoverkeer. Zo wordt woon-werkverkeer met de auto teruggedrongen en flex- en thuiswerken gestimuleerd.

50PLUS:
De ouderenpartij laat zich niet uit over een kilometerheffing voor automobilisten. Wel moeten vrachtwagenchauffeurs tol gaan betalen.

VNL:
De partij is tegen rekeningrijden en noemt het 'een straf voor werkend Nederland'. De partij wil juist meer en bredere wegen, met overal 130 kilometer per uur als snelheidslimiet.

DENK:
Daar laat de partij zich niet over uit. De partij wil wel het gebruik van openbaar vervoer stimuleren.

Forum voor Democratie: 
Op termijn moet er een vorm van rekeningrijden komen.