Volledig scherm
Wout Sabee werd in 2016 in de tuin van zijn villa doodgeschoten. © AD

‘Verklaringen kroongetuige Nabil B. gebaseerd op vermoedens en geruchten’

De verklaringen die kroongetuige Nabil B. heeft afgelegd over de liquidatie op de 70-jarige Wout Sabee bestaan volgens het OM louter uit vermoedens en geruchten. Het OM beschikt niet over gekraakte PGP-berichten waarin de gezochte crimineel Ridouan Taghi praat over de moord op Sabee. Dat bleek vanochtend tijdens een tussentijdse zitting in de rechtbank.

Afgelopen week publiceerde Het Parool een onthullend verhaal, waarin duidelijk werd over welke liquidaties de kroongetuige in het diepste geheim had verklaard. Daaruit bleek dat niet alleen de moorden op Hakim Changachi, Ranko Skekic en Samir Erraghib door de voortvluchtige Taghi zouden zijn bevolen, maar ook die op Sabee. Opvallend, omdat het OM al een rechtszaak was gestart tegen vermeend drugshandelaar Marcel D. uit Nieuwegein. Sabee had namelijk in geheime kluisverklaringen bij de politie verklaard dat hij met D. een conflict had, en dat D. hem wilde vermoorden. Sabee werkte als tussenpersoon voor de drugsorganisatie van D. en corrupte contacten bij de douane. In totaal heeft kroongetuige Nabil B. over acht moorden en vier moordpogingen verklaard. Die zaken worden in het monsterproces Marengo besproken

Het OM reageerde vandaag voor het eerst op de onthulling bij monde van officier van justitie Van de Ven. ,,De verklaringen van de kroongetuige over Sabee zijn gebaseerd op geruchten en vermoedens, en is niet gestoeld op PGP-berichten.” De advocaat van Marcel D, Marnix van der Werf, reageerde boos, want hij moest uit de media vernemen dat de kroongetuige had verklaard over de moord waarvan zijn cliënt wordt verdacht. ,,Waarom wisten wij dit niet als verdediging? Relevanter kan het niet. Wat is er nou relevanter dan verklaringen van een kroongetuige over een moord waarvan mijn cliënt wordt verdacht.” Van der Werf wil daarom ook dat hij álle verklaringen van de kroongetuige in handen krijgt, om zo zijn betrouwbaarheid te kunnen toetsen. Ook wil hij in augustus de mogelijkheid krijgen om de kroongetuige te kunnen verhoren.

De zaak tegen Marcel D. en vijf andere verdachten wordt in augustus voortgezet. De andere verdachten worden niet in verband gebracht met de liquidatie op Sabee, maar worden verdacht van het smokkelen van grote hoeveelheden cocaïne naar Engeland.