Verstekeling onderkoeld maar levend uit wielkast van vliegtuig uit Zuid-Afrika gehaald
updateEen verstekeling heeft op wonderbaarlijke wijze een vlucht van Zuid-Afrika naar Nederland overleefd. De Koninklijke Marechaussee vond de man in de neuswielkast van een vrachtvliegtuig op Schiphol. De man maakt het naar omstandigheden goed, zo stelt de Koninklijke Marechaussee op Twitter. Hij is naar een ziekenhuis gebracht.
De man werd rond 11.00 uur zondagochtend ontdekt op de luchthaven in Amsterdam. Waar hij aan boord is gekomen is niet duidelijk, maar hij heeft meerdere uren - mogelijk acht uur of langer - in de wielkast gezeten.
De brandweer heeft de man uit het toestel gehaald. Toen bleek dat hij nog leefde. Hij was onderkoeld en is, nadat zijn temperatuur omhoog was gebracht, naar een ziekenhuis gebracht. Zijn leeftijd en nationaliteit zijn nog niet bekend.
Bijzonder
Dat de verstekeling de reis overleefd heeft, is bijzonder. Sinds 1947 hebben wereldwijd zeker 128 mensen zich als verstekeling verstopt in het wiel van een passagiersvliegtuig, blijkt uit cijfers van de Amerikaanse luchtvaartautoriteit FAA. Vrijwel allemaal jonge mannen. Zeker 75 procent overleefde de reis niet.
In Nederland werden de afgelopen vijf jaar zes verstekelingen in het landingsgestel van een vliegtuig aangetroffen. Vijf van hen waren dood.
Onderkoeling
Bijna een jaar geleden trof de Marechaussee op Maastricht Aachen Airport in het neuswiel van een Airbus A330 vachtvliegtuig van Turkish Airlines een 16-jarige Keniaanse verstekeling aan. De tiener werd met onderkoelingsverschijnselen naar het ziekenhuis gebracht.
Op 19 april vorig jaar vonden onderhoudstechnici op Schiphol in de wielkast van een toestel uit Nigeria het stoffelijk overschot van een man, die een vlucht van bijna 7 uur uur, en 7000 kilometer niet overleefde.
Het is redelijk eenvoudig om in het landingsgestel van een vliegtuig te komen. Een verstekeling springt op een wiel, klimt aan de wielstang omhoog en trekt zichzelf de wielkast in. In die kast is genoeg plek voor een mens, bij de achterwielen althans, ook als de wielen inklappen na vertrek.
Als een vliegtuig opstijgt en de wielen inklappen, sluiten ook de luiken van het landingsgestel zich. De wielkasten maken geen onderdeel uit van de cabine of het vrachtruim. De lucht wordt er ijl en de temperatuur zakt snel, op kruishoogte van 10 kilometer is de buitenlucht tot min 50 graden Celsius.
Bewustzijn verliezen
Als het vliegtuig opstijgt, de lucht ijler wordt en de temperatuur steeds verder daalt, zakt de verstekeling langzaam weg tot hij het bewustzijn verliest. Daarna treedt onderkoeling op en stopt het hart met kloppen. De dood komt geruisloos. ,,Soms vinden we lichamen waar de vorst nog op zit, zo koud is het dan geweest’’, zei rechercheur Fons van de Koninklijke Marechaussee vorig jaar tegen deze site.
Hoe het kan dat sommige verstekelingen het overleven, blijft gissen. De Amerikaanse medicus Stephen Veronneau stelde in 1996 dat een lichaam in de wielkast zo snel zo koud wordt dat het in een soort winterslaap terechtkomt, waardoor het minder zuurstof nodig heeft om te overleven. ,,Als het vliegtuig landt, warmt het lichaam op en kan het bewustzijn terugkeren.’’
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Kwart meer mensen met geheugenproblemen naar huisarts na pandemie
-
PREMIUM
Allerlaatste dag voor de acceptgiro. Maar je hoeft niet, zoals velen denken, per se online te bankieren
Vandaag is de laatste dag dat banken nog acceptgiro’s verwerken. Vanaf morgen is de betaalmethode definitief verleden tijd. Waarom verdwijnt de acceptgiro en wat zijn andere opties? Dat vragen we aan Berend Jan Beugel van de Betaalvereniging en Jurriën Beerda van ouderenorganisatie ANBO. ,,Veel consumenten realiseren zich niet dat er ook een alternatief is.” -
PREMIUM
Drukte bij de energievergelijkingssites: vast contract afsluiten of toch nog even wachten?
Drukte bij de energievergelijkingssites. Vandaag is de laatste dag dat je onder gunstige voorwaarden een vast contract kunt afsluiten. Vanaf morgen geldt de hogere opzegboete. Twee experts geven advies wat nu verstandig is om te doen: nog even wachten of toch een contract afsluiten? -
PREMIUM
Amnesty reageert op politiebonden: ‘Extinction Rebellion is vreedzaam, de blokkeerfriezen niet’
De politie maakt zich onterecht kwaad over het niet-vervolgen van ruim 1500 mensen die zaterdag de A12 bij Den Haag blokkeerden, zeggen mensenrechtenorganisaties. De veelgemaakte vergelijking met de blokkeerfriezen op de A7 - waar wel vervolging plaatsvond - gaat volgens hen volledig mank. Wanneer is een snelweg blokkeren straffeloos? -
Veiligheidsdienst: 'Steeds meer signalen dat terreurgroepen voorbereidingen treffen om aanslagen te plegen’
De kans op een terroristische aanslag in Nederland is de afgelopen maanden toegenomen. Terreurgroep ISIS heeft Nederland weer in het vizier na het verscheuren van korans door anti-islamactivist Edwin Wagensveld van Pegida.
-
Kreeg kroongetuige nu wel of geen miljoenen? ‘Te gek voor woorden dat we dat niet kunnen toetsen’
-
-
-
PREMIUM
De Finnen achterna: zo ziet de ouderenzorg van de toekomst eruit
De zoektocht naar betere ouderenzorg brengt minister Conny Helder in Helsinki. Technologie en woongemeenschappen moeten de Finnen door hun grijze golf loodsen, met een beetje hulp uit de Filipijnen. -
PREMIUM
Hoe ontstaat MS? ‘Meeste mensen krijgen eerste verschijnselen rond hun 30ste’
Vandaag is het Wereld MS Dag. Wat zijn de symptomen van MS - voluit multiple sclerose - en kun je ooit genezen van deze chronische auto-immuunziekte? Prof. Dr. Guy Laureys, neuroloog in het Universitair Ziekenhuis Gent, geeft uitleg over het ziekteverloop. ,,Er is een genetische component, maar ook omgevingsfactoren kunnen het risico op MS vergroten.”