Vier jonge hackers hadden privégegevens van mogelijk álle Nederlanders in handen
met videoVier hackers hebben hoogstwaarschijnlijk op enig moment de privégegevens van alle Nederlanders in handen gehad. Ze persten bedrijven ermee af en verkochten de gevoelige informatie door aan criminelen.
De Nederlandse hackers beschikten ook over de privégegevens van nog eens tientallen miljoenen mensen in het buitenland. De politie in ons land stuitte niet eerder op zo’n grootschalige handel in data, variërend van telefoonnummers en rekeningnummers tot en met kentekens en paspoortgegevens.
Afgelopen maand zijn drie jonge Nederlanders opgepakt in Naaldwijk (18 jaar), Zandvoort (21) en Rotterdam (21). Zij zouden achter de immense hoeveelheid gehackte privégegevens zitten. Eind vorig jaar werd ook al een verdachte uit Almere (25) opgepakt. De jongste van het stel, die van een kleinere rol wordt verdacht, is inmiddels op vrije voeten. De rest zit nog in voorarrest.
Volg het spoor van een hacker en je komt normaal gesproken uit in Rusland, Oekraïne of wellicht Noord-Korea. Maar op 23 januari stond de politie voor de deur in Zandvoort. Lees hier hoe de piepjonge hackers te werk gingen.
700.000 euro aan bitcoins
De hoofdverdachte uit Zandvoort en zijn leeftijdsgenoot uit Rotterdam zouden de afgelopen jaren bij bedrijven in binnen- en buitenland digitaal hebben ingebroken. Daarbij werden eerst de data gestolen en vervolgens ontvingen de bedrijven een bericht waarin werd gedreigd om alles openbaar te maken. Om dat te voorkomen betaalden verschillende bedrijven een vermogen aan losgeld. Dat liep op tot een ton per keer. Eén internationaal bedrijf betaalde 700.000 euro aan bitcoins. In verschillende gevallen werden de data alsnog op internet gezet.
Advocaat Anka Knol staat de Rotterdamse verdachte bij die ontkent dat hij bedrijven heeft gehackt en afgeperst. De rest van de advocaten wil niet reageren.
Het onderzoek van de politie Amsterdam startte in maart 2021, nadat een groot bedrijf in Nederland aangifte deed van datadiefstal en chantage door criminelen. In totaal zijn hier zeker tientallen bedrijven in Nederland slachtoffer van geworden. Namen wil de politie niet geven, maar het gaat onder meer om restaurants, zorginstellingen, webshops, social media en onderwijsinstellingen. Het spoor leidde uiteindelijk naar de drie jongste verdachten.
In dezelfde periode jaagde de Oostenrijkse politie op de verdachte uit Almere. Hij zou het bedrijf hebben gehackt dat verantwoordelijk is voor het kijk- en luistergeld in Oostenrijk. Vervolgens bood hij ‘de privégegevens van alle Oostenrijkers’ online aan. Met behulp van en undercoveroperatie wisten Oostenrijkse opsporingsdiensten hem te ontmaskeren, waarna het onderzoek werd overgedragen aan Nederland. De Almeerder zit al sinds eind november vast.
Verhandelen van data
Behalve met afpersing verdienden twee verdachten volgens de politie veel geld met het verhandelen van de buitgemaakte data. Er werden lijsten samengesteld met telefoonnummers en rekeningnummers van duizenden mensen. Dat soort lijsten worden gekocht door criminelen die zich bijvoorbeeld voordoen als medewerker van een bank. Met behulp van alle privégegevens hebben ze een overtuigend verhaal om hun slachtoffers in de val te lokken.
Ook bood een van de verdachten op de chatapp Telegram aan om mensen op basis van hun kenteken op te zoeken. „Voor drugskartels wordt het dan wel heel gemakkelijk om iemand op te sporen. In plaats van observeren en achtervolgen kunnen zij met één druk op de knop alle informatie van hun doelwit krijgen”, vertelt de officier van justitie in het onderzoek.
In de podcast De Zaak X krijg je een uniek inkijkje in rechtszaken. Luister hieronder de nieuwste afleveringen! Geen aflevering missen? Abonneer je dan via Spotify of Apple Podcast!
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Etiquettedeskundige Beatrijs Ritsema (69) overleden
Columnist en etiquettedeskundige Beatrijs Ritsema is donderdag op 69-jarige leeftijd overleden. Dat meldt dagblad Trouw, waar zij twintig jaar voor werkte, vrijdag op zijn website. Ritsema werd al enige tijd behandeld voor kanker.Leiden -
PREMIUMPokémonbeurs
Alsof een stukje van je kinderlijke ziel afsterft: fans van Pokémon treuren om einde Ash en Pikachu
,,Pikachu, bliksemstraal nu!” Of: ,,Om de wereld voor verder verval te behoeden!” Het zijn kreten die al jarenlang door de woonkamer van Nederlandse gezinnen schallen. Na ruim een kwart eeuw neemt Pokémon deze week op grootse wijze afscheid van zijn bekendste mascottes Ash en Pikachu. Op de grootste Pokémonbeurs van het land is het verdriet voelbaar. ,,Ik ga zo hard huilen bij de laatste aflevering.” -
PREMIUM
Verslaafde vrouw bezorgt buurtbewoners nachtmerries: ‘Ik dacht een rustig leven te gaan leiden’
Ze hebben 30 jaar lang met veel plezier in de portiekwoning gewoond en er hun kinderen grootgebracht. Maar sinds een half jaar is het leven van een aantal ouderen en hun buren in een regelrechte nachtmerrie veranderd. De wooncorporatie heeft namelijk een verslaafde vrouw in een van de portiekwoningen gehuisvest, en daar komen de meest ongure types op af. ,,Ik ben echt bang.’Den Haag -
PREMIUMGeld & Geluk
Stephanie en zoon Freek: ‘Zijn er 6000 euro per jaar op achteruit gegaan na zijn 18de verjaardag’
Om voor zoon Freek te zorgen, krijgt Stephanie een deel van zijn persoonsgebonden budget. Het geld dat hij met beleggen verdient, zet hij opzij. In deze Mezza-rubriek vragen we lezers naar hun relatie tussen Geld en Geluk. -
PREMIUM
Dieren steeds vaker veiligheidsrisico voor treinreizigers: ‘Bever graaft zo de spoordijk in’
Dassen en bevers die onder het spoor graven, ooievaars die nestelen op de bovenleiding. Dieren vormen steeds vaker een veiligheidsrisico voor treinreizigers, constateert spoorbeheerder ProRail. Ze vangen of andere maatregelen treffen kan vaak niet zomaar.
-
PREMIUMEnergie
Sluit je nu een jaarcontract af, dan ben je ook komende winter verzekerd van hetzelfde tarief
Deze week maakte Essent bekend dat het weer jaarcontracten aanbiedt. Lange tijd was het door de onzekere energiemarkt niet mogelijk voor consumenten om vaste contracten af te sluiten. Is het verstandig om nu vast te zetten? -
-
-
PREMIUMmet video
Romy stopt liefde voor haar verloren kindjes in babynestjes: ‘Soms bedank ik ze: dit doe ik door jullie’
Romy Westerbeke (30) maakt zachte babynestjes voor sterrenbaby’s, doodgeboren kindjes. Ze doet het vanuit de liefde die ze heeft voor haar zoons Louie en Luuk, die allebei zijn overleden tijdens de zwangerschap.Gouda -
PREMIUM
'Meiden mogen later net zo van seks genieten als jongens’
Tijdens de Week van de Lentekriebels, die vandaag op basisscholen begint, horen oudere leerlingen nu ook alles over, jawel, de clitoris. Want die is net zo belangrijk als de piemel, stelt Elsbeth Reitzema.