Vijf grootste steden willen meer geld van minister De Jonge, vrezen na wooncrisis ook voor bouwcrisis
De vijf grootste steden willen dat het Rijk de portemonnee trekt om te voorkomen dat de woningbouw stilvalt. Gevreesd wordt dat er naast een wooncrisis ook een bouwcrisis uitbreekt.
Door hoge bouwkosten, stijgende rente en personeelstekorten lopen volgens de Amsterdamse wethouder Reinier van Dantzig in de vijf steden zo’n 40.000 woningen grote kans op vertraging. Samen met de woningbouwwethouders van Utrecht, Den Haag, Rotterdam en Eindhoven vraagt hij in een gezamenlijke brief om hulp aan minister Hugo de Jonge (Volkshuisvesting).
Zo willen de wethouders dat er een ‘bouwstartpremie' wordt ingevoerd, wat betekent dat het Rijk nog voor de eerste paal de grond ingaat een extra financiële bijdrage doet aan woningbouwprojecten. Daarmee moeten ontwikkelaars die de marktontwikkelingen vrezen over de streep getrokken worden, met name bij sociale woningbouwprojecten waar minder winsten gehaald kunnen worden. De hoogte van het bedrag moet nog worden uitgewerkt.
Bouwgarantie
Ook moet er een bouwgarantie worden afgegeven, waarbij het Rijk garant staat voor het risico dat gebouwde woningen niet verkocht worden. Gebruikelijk is dat 70 à 80 procent van de koopwoningen verkocht moet zijn voordat de bouw begint, om de risico’s af te dekken. Maar kopers twijfelen meer, stappen later in en daarmee worden de risico’s groter. Door als overheid bijvoorbeeld 20 procent garant te staan kan de bouw al beginnen bij een voorverkoop van 50 procent.
Onlangs nog werden in Diemen kopers van een woning bij nieuwbouwproject Park Valley onaangenaam verrast toen hun koopcontract werd ontbonden. Van de in totaal 75 woningen was slechts 13 procent verkocht. Volgens projectontwikkelaar BPD waren potentiële kopers terughoudend geworden vanwege de plotseling sterk gestegen rente en het lage consumentenvertrouwen en was de bouw op dit moment niet meer rond te rekenen.
Tijdelijke maatregelen
De maatregelen moeten volgens de wethouders tijdelijk zijn, voor het hele land gelden en ervoor zorgen dat ontwikkelaars genoeg vertrouwen houden om toch te starten met woningbouw. Amsterdam verlaagde eerder al de grondprijzen en werkt aan versimpeling van regels, maar dat is volgens wethouder Van Dantzig niet voldoende.
Van Dantzig: ,,Ontwikkelaars moeten wel weten dat ze aan het einde van de rit hun geld terugkrijgen, anders gaan ze niet bouwen. We zijn het aan de woningzoekenden van Nederland verplicht er alles aan te doen om de wooncrisis geen bouwcrisis te laten worden.”
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUMSLACHTOFFERHULP
Nog tijden last na explosie voor je deur: ‘Volgende week kan het weer raak zijn’
Rotterdam -
Op deze plekken kun je een elektrische auto beter niet opladen
Het scheelt flink in de portemonnee waar je in ons land je auto oplaadt. In ondergrondse parkeerplaatsen is het altijd duur. Daar ben je gemiddeld 16,8 procent duurder uit dan elders in de gemeente. -
PREMIUMcolumn
Marjolein Faber: het vleesgeworden voorbeeld van een politica die burgers doet afhaken
Linda Akkermans schrijft drie keer per week over wat haar bezighoudt. -
PREMIUMMet video's
Dermatoloog over huidkanker: ‘Huidkleurig bultje dat snel groeit? Dan meteen naar de dokter’
Lekker buiten zijn in het zonnetje, dat doen we maar al te graag in deze tijd van het jaar. Maar blootstelling aan te veel uv-straling in zonlicht kan leiden tot huidkanker, de meest voorkomende kankersoort in Nederland. Een op de vijf Nederlanders krijgt ermee te maken, weet Patrick Kemperman, dermatoloog bij Amsterdam UMC en het Dijklander ziekenhuis in Purmerend. Hij vertelt over de drie vormen van huidkanker en wat je kan doen om ze te voorkomen. -
PREMIUM1
Zij krijgen een jaar lang 1000 euro per maand, zonder er iets voor te hoeven doen
Acht Rotterdammers uit het Oude Noorden die moeilijk rondkomen, krijgen een jaar lang gratis duizend euro per maand. Zonder dat zij daar iets voor terug te hoeven doen. Een onderzoek om te kijken hoe hun leven wordt beïnvloed. ,,Iedereen kan plotseling scheiden of lijden aan een ziekte.”Rotterdam
-
met video
Onbekend aantal varkens overlijdt bij grote brand op Gronings bedrijf, honderden dieren gered
-
-
-
Petitie: Verplicht stagevergoeding voor student
Er moet een verplichte vergoeding komen voor studenten die stage lopen. Dat staat in een petitie die ‘Jong’ CNV en studentenorganisatie ISO donderdag lanceren. De huidige vrijblijvendheid betekent dat veel organisaties en bedrijven laks zijn met het uitdelen van een stagevergoeding.Utrecht -
PREMIUMDe erfenis
‘Wij dachten altijd dat oom Henk glazenwasser was, maar dat bleek niet zo te zijn’
Carla (59) en twee andere familieleden bleken de enige bloedverwanten en erfgenamen te zijn van oom Henk. Een erfenis kan je leven veranderen. In deze serie deelt elke week iemand zijn of haar verhaal.