Viroloog Lia van der Hoek: ‘Nog nooit in mijn carrière heb ik zo concreet het idee gehad dat ik levens zou kunnen redden’
Volledig scherm
PREMIUM
Viroloog Lia van der Hoek: ‘Nog nooit in mijn carrière heb ik zo concreet het idee gehad dat ik levens zou kunnen redden’ © Sanne Zurne

Viroloog: ‘Agressieve virussen waaraan mensen snel doodgaan, sterven snel uit’

Viroloog Lia van der Hoek (55) doet volop onderzoek naar een antiviraal middel tegen Covid-19 - een race tegen de klok. Schamel lichtpuntje: ,,Extreem agressieve virussen sterven snel uit.”

Op de januaridag dat bekend werd dat een aantal mensen in China een gekke infectie had, zei viroloog Lia van der Hoek, verbonden aan Amsterdam UMC, meteen ­tegen haar vriend: er staat iets te gebeuren. Ook iedereen in haar omgeving ging meteen aan de slag. Met omgeving bedoelt ze in dit geval het Europese netwerk, gefinancierd door de EU, dat vijftien promovendi opleidt om paraat te staan als een gevaarlijk virus toeslaat.

  1. Woede na dood George Floyd slaat over naar Europa, demonstraties in Berlijn, London en Amsterdam

    Woede na dood George Floyd slaat over naar Europa, demonstra­ties in Berlijn, London en Amsterdam

    Diverse antiracisme-organisaties houden morgen op de Dam in Amsterdam een manifestatie uit protest tegen wat zij politiegeweld tegen zwarten in de VS en de EU noemen. Aanleiding tot het protest is de dood van George Floyd in de Amerikaanse stad Minneapolis, die vorige week na een hardhandige arrestatie door de politie overleed. Dat leidde tot een golf van onrust in Amerikaanse steden. Maar ook in Duitsland en Engeland zijn mensen de straat op gegaan om te demonstreren.
  2. Grote zorgen om populaire tuinzwembaden: ‘Zo’n ding kopen? Denk twee keer na!’

    Grote zorgen om populaire tuinzwemba­den: ‘Zo’n ding kopen? Denk twee keer na!’

    Lekker dobberen in een opzetzwembad, vlakbij huis? Je bent lang niet de enige! Uit een recente studie van onderzoeksbureau Motivaction blijkt dat ruim een kwart van de Nederlandse huishoudens een opzetzwembad in de achtertuin heeft staan. Nog eens twintig procent overweegt om er eentje aan te schaffen. Verontrustend, vindt Vitens. Het drinkwaterbedrijf ziet het waterverbruik exploderen en slaat daarom alarm. ,,Denk alsjeblieft twee keer na voor je zo’n ding koopt. We zitten aan de randen van onze mogelijkheden.”